Koncert: GENERACIJA 5

Ulaznice su u prodaji na svim prodajnim mestima Tickets Vision, kao i na www.tickets.rs po ceni od 1.200 RSD.
Generaciju 5  osnovali su 1977. godine klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pevač Jovan Rašić, gitarista Dragan Jovanović i basista Dušan Petrović.

U prvih pet godina postojanja grupa je snimila četiri singla na kojima se nalaze i hitovi Ti samo budi dovoljno daleko  i  Umoran od svega, kao i dva albuma: Generacija 5 (1980) sa najvećim hitom  Dolazim za 5 minuta Dubler (1982) sa poznatom numerom Šta ćemo sad nas dvoje.

Grupa objavljuje povratnički kompilacijski album 1994. godine, na kome su pored najvećih hitova snimljenih u periodu od 1978. do 1994. godine i akustična verzija pesme Ti samo budi dovoljno dalekoPovedi me u noć, kao i legendarna Najjači samo ostaju, po kojoj je kompilacija i dobila ime.

Generacija 5 je prva u Jugoslaviji snima unplugged TV show, a 1995. godine izdaje i CD Unplugged & Live.

 

 

Prvi studijski album posle ponovnog okupljanja Svet je tvoj objavljen je 1997. godine, a drugi kompilacijski album, objavljen 2000. godine donosi balade poput Pomoli se još jednom.

Četvrti studijski album Energija objavljen je 2006. godine, a poslednji singl Opasna po život 2016. godine.

Uporedo sa autorskim radom, kompletna grupa, ali i njeni članovi pojedinačno (D. Ilić, D. Jovanović, B. Đorđević) bavi se studijskim i koncertnim radom za mnoge poznate pevače i grupe (Zdravko Čolić, Oliver Mandić, Željko Bebek, Bajaga, Kerber, Divlje jagode, Slađana Milošević, Vajta, Viktorija, Dado Topić i  mnogi drugi).

Kruna takvog rada, kako za kompozitora D. Ilića, tako i za i ceo bend je učešće 1985. godine u svetskom humanitarnom projektu Boba Geldolfa pod nazivom Band Aid. Pesma Za milion godina je okupila celu pevačku i sviračku elitu sa prostora bivše Jugoslavije i poslala poruku humanosti i empatije celom svetu.

Polovinom osamdesetih prerano je preminuo basista Dušan Petrović Duda. Basista Miloš Stojisavljević – Cajger postaje stalni član benda.

Postojanje grupe je tokom decenija obeleženo i čestim promenama pevača (Jovan Rašić, Goran Milošević, Đorđe David, Dragan Panjak i Dejan Najdanović).

 

 

Ulogu originalnog bubnjara Generacije 5, Bobana Đorđevića koji se preselio u Los Anđeles, uspešno je u jednom periodu preuzeo Zoran Radovanović – Baki, a poslednjih godina Radoš Ćapi – Raša koji je postao stalni bubnjar tzv.”beogradske varijante” Genaracije 5.

Sadašnju postavu Generacije 5 čine: klavijaturista Dragoljub Ilić – Ilke, bubnjar Boban Bo Đorđević, gitarista Dragan Jovanović – Krle, basista Miloš Stojisavljević – Cajger i pevač Miloš Bayat.

Generacija 5 će 44 godine postojanja obeležiti koncertom koji će se održati 17.12.2021. godine u sali Amerikana Doma omladine u Beogradu  sa početkom u 21 sat.

Komentari