Festival samoorganizovanih horova: SVI U GLAS!

Festival samoorganizovanih horova je prvo okupljanje alternativnih ili “garažnih” horova koji su se pojavili u poslednjih deset godina na teritoriji bivše SFRJ. Zajedničko ovim horovima je da su nezavisni od svih institucija, da okupljaju ljude koji nisu profesionalni pevači i da su osnovani sa idejama određenog društvenog i kulturnog angažmana.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB po ceni od 100 dinara.

Na festivalu učestvuju horovi Kombinat (Slovenija), Le Zbor (Hrvatska), Raspeani Skopjani (Makedonija), Horkestar, Proba i Le wHORe iz Srbije. Njihovi repertoari su različiti i obuhvataju od revolucionarnih i radničkih pesama, autorske muzike i/ili tekstova članova horova, pesama koje se bave ženskim pitanjem, do obrada značajnih pesama popularne (rock, punk, new wave, pop) muzike u specifičnim aranžmanima. Festival samoorganizovanih horova je jedinstvena prilika da se sagleda jedan novi kulturni pokret na ovim prostorima koji ponovo otkriva i neguje vrednosti zajedništva, samoorganizacije, slobode muzičkog izražavanja i aktivnog učešća u društvenom životu.

Festivalski program će tokom dva dana obuhvatiti večernje koncertne nastupe u Domu omladine, dnevne ulične nastupe, kao i program prezentacija i filmskih projekcija na temu samoorganizovanih horova u Kulturnom centru Reks.

Specijalni uvodni događaj festivala, od 25. do 27. maja u Kulturnom centru Rex, biće radionica i performans Feral Choir-a pod vođstvom Fila Mintona, britanskog muzičara i improvizatora, u kome može uzeti učešće svako ko je u stanju da svojim glasom proizvede bilo kakav zvuk. Fil Minton je u proteklih 20 godina sa Feral Choir-om obišao preko 20 zemalja u kojima je davao glas “bezglasnima” kroz smele vokalne improvizacije.  

Festival samoorganizovanih horova se realizuje na inicijativu Horkestra, a uz posebnu podršku Doma omladine Beograda, te Sekretarijata za kulturu Skupštine Grada Beograda, Kulturnog centra Rex, Rekonstrukcije Ženskog fonda i Britanskog saveta.  

Program u Domu omladine Beograda, Velika sala:

Subota, 28. maj u 20.30h
Le wHORe
Kombinat
Raspeani Skopjani

Nedelja, 29. maj u 20.30h
Proba
Le Zbor
Horkestar

O učesnicima:

Horkestar
: Kolektiv Horkestar (Hor + Orkestar) nastao je pod imenom Horkeškart (Hor + Orkestar + škart) u oktobru 2000. godine, na inicijativu neformalne umetničke grupe Škart. Horkeškart je nastupao na ulicama, trgovima, pijacama, kulturnim manifestacijama, čak i u izbegličkim kampovima ili zanatskim radnjama. Grupa Škart je 2006. godine napustila hor i od tada hor nastupa kao Horkestar. Koncept pevača i muzičara amatera, kao i slobodnog pristupa novih članova bilo kad i bilo gde, zadržao se do današnjeg dana. Osim radničkih pesama po kojima je hor postao poznat, na repertoaru se nalaze i pesme komponovane na stihove domaćih pesnika, obrade pesama new-wave bendova, kao i autorske pesme članova hora. Više informacija www.horkestar.org.

Kombinat (Slovenija):  Ženski hor Kombinat izvodi izvodi pesme koje se bave ženskim pitanjem, kao i pesme otpora sa različitih krajeva sveta koje pripadaju raznim istorijskim periodima. Hor čine žene koje dolaze iz raznih krajeva Slovenije, uzrasta od 20 do 55 godina, različitih profesija – studentkinje, vaspitačice, novinarke, ekonomistkinje, naučnice. Svojim postojanjem žele da skrenu pažnju na današnje vreme koje na prvo mesto stavlja uspeh, konkurentnost i izgled, a ne bavi se brigom o osnovnim ljudskim pravima i vrednostima. Više informacija http://kombinatke.si

Le Zbor:  Le Zbor  je  prvi ženski mešoviti, lezbijsko-feministički hor u ovom delu Evrope koji deluje od 2005. godine. Za šest godina, Le Zbor se etablirao kao promoter ljudskih prava i kulturno-umetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire. Repertoar Le Zbora se sastoji od obrada domaćih i stranih pop/rock pesama  (Dolly Parton, Rammstein, Kraftwerk, Depeche Mode, Velvet Underground…), revolucionarnih i tradicionalnih pesama u novim aranžmanima. Le Zbor je do sada održao stotinak nastupa u Hrvatskoj i inostranstvu. Više informacija: www.lezbor.com

Raspeani Skopjani: Raspeani Skopjani su samoorganizovani aktivistički hor nastao u Skoplju 2009 godine. To je grupa mladih ljudi koji su izabrali muziku kao svoj vid građanskog i političkog aktivizma. U početku su se okupljali svakog vikenda i pevali na javnim mestima u gradu. Raspeani Skopjani nastoje da na ironičan i duhovit način predstave građanima ono što se svima dešava, a za šta nemaju snage, volje i vremena da dignu glas. Koristeći političku ironiju uspevaju da pošalju jasnu poruku javnosti. Raspeani Skopjani, iako veoma mlad hor, već posle nekoliko akcija su pokazali kako građanski aktivizam ima smisao i kako se stvari mogu menjati.   

Proba:  Hor Proba je nastao 2007. godine od članova i bivših članova Horkeškarta spremnih na rad u malom eksperimentalnom kolektivu. Hor izvodi isključivo autorske pesme samih članova. Osim horskih nastupa, Proba je održala i mnoštvo javnih proba i inicirala rad novih grupa. Unutar kolektiva Proba nastale su i Muške vezilje, koje su svoja muzička iskustva ukrštali sa performativnim.

Le wHORe:  Le wHORe je lezbejsko feministički hor osnovan u martu 2010 u Beogradu, prvi i jedini takav hor aktivan u Srbiji. Za sada ima 14 aktivnih članica i dirigentkinju. Ispirisan radom Le Zbora iz Zagreba, funkcioniše kao grupa žena koja je donela odluku da stvori i razvija prostor u kome žene mogu da puste glas i tako razviju više samopouzdanja, a kroz nastupe žele da komuniciraju,  odnosno šire radost i zabavu u ženskom aktivizmu Srbije, a i šire. Više informacija http://about.me/lewhore.

Više o festivalu na www.horkestar.org.

 


Komentari