DŽEZ ZA DŽ: Sašo Popovski Trio

U završnici devetog koncertnog serijala „Džez za DŽ“, u subotu 25. septembra od 13 časova, iz Severne Makedonije u goste nam stiže Sašo Popovski Trio, koji predvodi jedan od ključnih gitarista i kompozitora na savremenoj makedonskoj džez sceni. U trio formaciji (Ivan Bejkov, kontrabas i Viktor Filipovski, bubnjevi), predstaviće prošlogodišnji album “Fallen Land”.

Sašo Popovski je vodeći makedonski džez gitarista i kompozitor koji je nastupao na više džez festivala u Evropi,  radio je sa mnogim poznatim džez umetnicima. U dosadašnjoj karijeri snimio je pet albuma sa raznim makedonskim i međunarodnim muzičarima, autor je mnogih solo kompozicija i
muzika za film i pozorište. Njegov trenutni trio projekat uključuje iskusnog Ivana Bejkova na kontrabasu i mladog Viktora Filipovskog za bubnjevima, sa kojima je snimio materijal za album „Fallen Land“, iza koje je stajao SJF Records (Skopje Jazz Festival Label).

Muzika Popovskog ima čiste linije, složene strukture, a ritmički i melodijski podseća na orijentalne obrasce, što ga čini pomalo mističnim. Svoje kompozicije stvara oko jasnih i atraktivnih melodijskih linija.

 

 

Na albumu “Fallen Land” Sašo Popovski usavršio je svoj trio projekat sa izgrađenim jasnim konceptom. Stalnim varijacijama melodije naglašava zvuk, teksture, interakciju i prostor. Autentičnost kompozicija, od efektno tihih do izuzetno dominantnih i profinjenih muzičkih motiva,
improvizacije sa baršunastim sjajem i ukrasima koji neprestano kulminiraju u muzičkom prostoru – osnovu ovog izdanja čini zajednički jezik koji imaju članovi ovog trija i kojima su ovladali do savršenstva. Ambijent ovog albuma je mističan, izraz miran, sa definisanim karakterom, energijom i jedinstvenim pečatom trija. “Fallen Land” je album na kojem možemo pronaći najbolje od savremene džez muzike na Balkanu.

 

*************************************

Ciklus koncerata DŽEZ ZA DŽ, osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, i podrška domaćoj džez sceni, za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima. U susret 37. Beogradskom džez festivalu, koji će pod sloganom „DŽEZ PLAMEN“ biti održan od 26. do 31. oktobra ove godine, obeležavajući 50 godina od osnivanja najstarijeg i međunarodno najpriznatijeg srpskog džez festivala, Dom omladine Beograda publici je pripremio četiri sjajna koncerta kao svojevrsno džez zagrevanje!

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Komentari