DŽEZ ZA DŽ: NIKOLA ŠAŠKOVIĆ KVARTET

Koncert 16. septembra rezervisan je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet darovitog Nikole Šaškovića, učenika trećeg razreda džez klavira.

Nikola aktivno svira džez na raznim kulturnim dešavanjima, koncertima, klupskim svirkama i manifestacijama.

Kvartet, koji je okupio specijalno za ovogodišnji program „Džez za DŽ“, odsviraće repertoar sačinjen od poznatih i manje poznatih bibap standarda, kao i numera u latin ritmovima. Pored Nikole, članovi benda su: Aleksa Rančić (truba), Milija Paunović (kontrabas) i Nikola Marčetić (bubnjevi).

********************************

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ” koji je započet 2013. godine. Jednom nedeljno, od 9. do 30. septembra, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će ponovo imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Tokom prethodnih deset godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada  učenicima džez odseka MŠ „Stanković“, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom.

Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Najpre je radila u okviru Pevačkog društva „Stanković“ (1881). Ime je dobila po kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Kroz školu su prošli brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti. Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari – Ivan Radivojević, Jelena Jovović, Nenad Petrović, Aleksandar Grujić, Predrag Revišin, Dušan Ivanišević i Nebojša Kostić, između ostalih. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u inostranstvu, među kojima i Dušan Vukmirović, Petar Krstajić, Miloš Čolović, Ognjen Gotovčević i Katarina Kočetova. Mali sastavi formirani od polaznika škole više puta su učestvovali u pratećem programu Beogradskog džez festivala. Stanković All Stars, sastavljen od izabranih učenika i profesora sa odseka, prvi je ansambl škole koji je nastupio na glavnom programu ovog festivala, 2021. godine u uvertiri koncerta Azize Mustafazade.

Komentari