DŽEZ ZA DŽ: INTO THE RABBIT HOLE ЏЕЗ ЗА Џ: INTO THE RABBIT HOLE

Program koncertnog serijala „Džez za DŽ“ 23. septembra posvećen je studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovoga puta u fokusu bend Into the Rabbit Hole, predvođen talentovanim trombonistom Kostom Vukašinovićem, koji je i aktivni član duvačke sekcije Big benda Radio-televizije Srbije.

Bend Into the Rabbit Hole čine mladi, talentovani muzičari iz Beograda, koji objavljivanje istoimenog albuma planiraju za sledeću godinu.

Muzika ovog sastava je pisana u tradiciji džez i klasične muzike, a sadrži elemente modernog zvuka, gruva, kao i nekoliko vokalnih numera.
Kroz vrlo intiman pristup, bend daje lični osvrt na modernog čoveka, njegov suživot sa svetom, vremenom u kom živi i odrasta.

Članovi:

Kosta Vukašinović – trombon

Katarina Jović – vokal

Kristijan Mlačak – sopran saksofon

Ljubomir Turajlija – tenor saksofon

Bojan Cvetković – klavir

Boris Šainović – kontrabas, e. bas

Nikola Banović – bubanj

 

[INTERVJU] Kosta Vukašinović, džez muzičar: “Želim da sviram sa ljudima pored kojih mi je lepo”

********************************

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ” koji je započet 2013. godine. Jednom nedeljno, od 9. do 30. septembra, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će ponovo imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

********************************

Tokom prethodnih deset godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom.

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim i Master akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa.

Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je, nakon višedecenijskih napora, omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), koja ove godine obeležava 11 godina rada. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, lvan llić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar. Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su Džonatan Krajsberg, Vojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i lngrid Jensen.

Komentari