DŽEZ ZA DŽ: UROŠ SPASOJEVIĆ TRIO

Jedanaesti ciklus koncerata „Džez za DŽ“ 9. septembra u 13 časova otvoriće trio Uroša Spasojevića, basiste i kompozitora iz Valjeva. Spasojević, koji je na ovim prostorima jedan od pionira autorskih muzičkih projekata u kojima bas gitara zauzima centralno, premijerno pred beogradskom publikom će izvesti muziku sa albuma „Ballads“, čije objavljivanje je planirano za početak naredne godine. U njegovom triju su i predvodnik nove srpske džez scene, izvanredni trubač Ivan Radivojević, kao i najperspektivniji domaći mladi bubnjar Petar Ružičić, koji odskora uživa i svetsku reputaciju.

Publiku očekuje koncert konceptualnog savremenog džeza, koji ovaj autor neguje već skoro deceniju kroz svoje stvaralaštvo sadržano u 11 albuma autorske muzike.

Uroš Spasojević, basista i kompozitor iz Valjeva atipičan je izdanak srpske džez scene. Do sada je izdao jedanaest albuma autorske muzike među kojima su “Portrait in bass” (2014.), “Story on Bass” (2015.), koji je dobio odlične kritike u Sjedinjenim Američkim Državama, među kojima se kao najvažnije ističu recenzije muzičkog novinara i pisca Waltera Koloskyja, kao i recenzenata vodećeg svetskog fusion brenda i izdavačke kuće “Abstractlogix” koji su navedeni album ocenili sa 4,5 od maksimalnih 5 zvezdica.

Uroš Spasojević, foto Dragan Krunić

Zatim sledi “Third View” (2016.) sa specijalnim gostima Scott Kinseyem, koji potpisuje miks i mastering navedenog albuma, saksofonistom Bob Reynoldsom i gitaristom Nir Felderom. U 2016. godini navedeni album se našao među 5 najinteresantnijih domaćih džez izdanja po izboru urednika Radio Novog Sada, kao i top 15 izdanja koje preporučuje vlasnik i direktor prestižne američke izdavačke kuće “Moonjune Records”.

Urošev peti po redu album pod nazivom “V“, duo sa pijanistom Bojanom Marjanovićem, objavljen je od strane norveške izdavačke kuće “Amp Music & Records” u decembru 2018. godine. Početkom 2019. godine navedeni album je odlično ocenjen u japanskim džez magazinima “JazzJapan” i “Way out West” dok je u Sjedinjenim Američkim državama pobrao zapažene kritike od strane svetski priznatih novinara Tyran Grilloa, Peter Hoetjesa i Mark Sullivana, koji je Uroša izabrao i za bas gitaristu 2018. godine u okviru “El Intruso” ankete.

Ubrzo nakon tih uspeha najtiražniji specijalizovani nemački bas magazin “Bassquarterly” u izdanju januar/februar 2019. godine objavljuje intervju sa Spasojevićem. Muziku sa drugog solo bas albuma “Winter Tales“, objavljenog početkom 2020. godine, premijerno izvodi u Minhenu i sa njim ostvaruje zapažene, kako strane tako i domaće, kritike stručne javnosti.

Izdavačka kuća “Valternativa Records” u oktobru 2021. godine objavljuje mu konceptualni album primenjene i eksperimentalne muzike pod nazivom “Islands”. Sredinom 2022. godine vodeća srpska džez izdavačka kuća “Metropolis Jazz” izdaje Urošev deveti po redu studijski album “2.0” koji nakon nekoliko kamernih i delikatnih izdanja predstavlja svojevrsni povratak nešto komunikativnijem zvuku koji je karakterisao albume sa početka karijere.

Jedan je od pionira autorskih muzičkih projekata na ovim prostorima u kojima bas gitara zauzima centralno i eksperimentalno mesto. Od svojih početaka prevashodno je okrenut malim formacijama, odnosno solo sviranju basa uz korišćenje efekt pedala. Kao veliki ljubitelj karakterističnog zvuka koji neguje minhenska izdavačka kuća ECM, u svom radu naklonjen je kompozicijama u sporom i srednjem tempu, obojenim specifičnim atmosferičnim aranžmanima, kao i elementima kamerne klasične muzike i minimalizma.

********************************

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ” koji je započet 2013. godine. Jednom nedeljno, od 9. do 30. septembra, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će ponovo imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače.

Ovaj ciklus koncerata, osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, i podrška domaćoj džez sceni, za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima. U susret 39. Beogradskom džez festivalu, koji će biti održan od 24. do 29. oktobra 2023, Dom omladine Beograda publici je pripremio četiri sjajna koncerta kao svojevrsno džez zagrevanje!

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Komentari