BLUES HARMONICA SESSION

BLUZ ZA B! ULAZ JE SLOBODAN! 

“Blues je muzička forma koja u  preko 100 godina zvaničnog postojanja ima nekoliko svojih nesumnjivih simbola. Neko će pomisliti da je to troakordna struktura pesama, neko da su to čuvenih 12 taktova, neko da je to pentatonska skala, neko blue notes, ali zapravo svi ti simboli staju u jedan jedini simbol – instrument koji sa lakoćom staje u gornji džep od košulje  

BLUES USNA HARMONIKA na nepogrešiv način, jednim jedinim svojim savijenim tonom više govori o bluesu nego svi ostali instrumenti zajedno. Ima usne harmonike i bez bluesa ali nema bluesa bez usne harmonike. Zbog svega toga će blues session u okviru programske akcije DOB-a pod nazivom BLUZ za B!, u utorak 21. maja biti posvećen Blues Harmonici”. ( domaćin sessiona Aleksandar Đukić, “The Untouchables”)

“Blues je muzička forma koja u  preko 100 godina zvaničnog postojanja ima nekoliko svojih nesumnjivih simbola. Neko će pomisliti da je to troakordna struktura pesama, neko da su to čuvenih 12 taktova, neko da je to pentatonska skala, neko blue notes, ali zapravo svi ti simboli staju u jedan jedini simbol – instrument koji sa lakoćom staje u gornji džep od košulje. 

BLUES USNA HARMONIKA na nepogrešiv način, jednim jedinim svojim savijenim tonom više govori o bluesu nego svi ostali instrumenti zajedno.  Ima usne harmonike i bez bluesa ali nema bluesa bez usne harmonike. Zbog svega toga će blues session u okviru programske akcije DOB-a pod nazivom BLUZ za B!, u utorak 21. maja biti posvećen Blues Harmonici”. (domaćin sessiona Aleksandar Đukić“The Untouchables”)

Spisak učesnika sessiona sledi!

Spisak do sada potvrđenih učesnika sessiona:

 


Blues harmonica:

1. Ljubomir Đorđević (Blue Family)

2. Ana Radžić

3. Ivan Cakić (Travelin’ blues duo)

4. Bojan Ubiparip (Night train)

5. Milos Perić (The Sick Micks’ Kitchen)

6. Mladen Marković (Blue Deal)

7. Bojan Sireta

8. Darko Radovanović

9. Dušan Stojaković

10. Nenad Markovic (Broom Gang)

 

Prateći band na sessionu:

Aleksandra Bjeloš – bubnjevi

Bojan Vulin – gitara

Aleksandar Đukić – bass & glas

 

 

PONOVO RADI BLUZ KLUB!!!

BLUZ ZA B U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Bluz je jedna od skrivenih tajni ovdašnje muzičke scene. Generacije mnogih poznatih gradskih rok i džez muzičara odrasle su na ovom zvuku, inspirišući se, proučavajući ga, prosviravajući na probama i kući njegove šablone i dodajući ponešto svoje, originalno. Ipak, u Beogradu je uvek mnogo više ljudi volelo da sluša bluz, nego što je bilo zapaženih velikih koncerata.

Zato je važan bio klupski život u kome je naša bluz scena rasla i razvijala se. Jedan od najvažnijih prostora za oblikovanje beogradske bluz scene, bio je godinama Klub Doma omladine Beograda. Tokom osamdesetih, bio je najpouzdanija baza za sve kojima je ova muzika bila dobar razlog da se veče i noć provedu u  odabranom društvu.

Vraćajući se sopstvenoj tradiciji u novim vremenima, Dom omladine pokreće novu liniju besplatnih koncerata, ovoga puta uz ušešće naših najpoznatijih izvodjača bluz muzike. Po imenom “Bluz za B”, svakog utorka od 21 u Klubu DOB biće organizovani nastupi pre svega novih, ali i proverenih starih imena domaće scene. Slično već afirmisanom projektu Džez za DŽ, publici nudimo novi format u kome će moći da uživa u bluz muzici na najlepši način.

Bluz klub Doma omladine Beograda otvoren je pre nešto više od četvrt veka, 17. decembra 1987. godine, nastupom u to vreme najpopularnijeg domaćeg blues benda Sirova koža, koji su te večeri promovisali svoje prvo diskografsko izdanje „All Night Long“. Radio je najpre jednom, a potom, zbog velikog interesovanja dva puta nedeljno. Za kratko vreme, Dom omladine je postao glavno mesto okupljanja ljubitelja bluza u Beogradu, što je u leto 1988. godine dovelo i do organizovanja prvog međunarodnog bluz festivala u SFRJ, u organizaciji Doma omladine Beograda.

Bluz klub je radio tri godine, predstavljajući u svom programu sve najbitnije domaće bluz sastave. Posle nekoliko godina pauze, u jesen 1994. godine u Domu omladine je počeo da radi Bluz i džez klub St. James, nastavljajući tradiciju nekadašnjeg džez i bluz kluba DOB. Klub je radio sve do početka NATO bombardovanja, marta 1999. godine, a u njemu su, osim domaćih bluzera, nastupali i brojni istaknuti inostrani izvođači, među kojima i Lari Garner, Ripof Raskoljnikov, Hans Tejsink, pa čak i Bob Geldof.

Komentari