BEOGRADSKI FESTIVAL KANTAUTORA

Festival bez budžeta i bez zarade, prvi beogradski muzički festival kantautora “Kantfest 2014” održaće se od 28. do 30. novembra u Domu omladine Beograda i na drugim lokacijama u Beogradu. Sa željom da prvi festival bude kvalitetan, organizator “Arte” agencija za umetničko stvaralaštvo iz Beograda raspisala je konkurs sa strogim pravilima, autor mora sam da izvede svoju kompoziciju uz pratnju samo jednog odabranog instrumenta. Ulaz na sve programe prvog “Kantfesta” je slobodan.

“Stiglo je 26 validnih prijava i pet nevažećih. To je van svih naših očekivanja, posebno raduje jer su prijave stigle iz svih zemalja u okruženju pa će festival od starta imati međunarodni karakter”, rekao je direktor festivala književnik Miodrag Jakšić.

 

Jakšić je obišao sve slične manifestacije u regionu i kaže da postoji saglasje sa svima da u budućnosti rade zajedno. “U oktobru je potpisan sporazum o saradnji sa uglednim slovenačkim festivalom kantautorske muzike u mestu Ruše koji kontinuirano traje 11 godina. Ta saradnja je veoma značajna za nas jer je Slovenija članica EU, pruža nam se mogućnost da sarađujemo i sa drugim zemljama sa kojima slovenački festival ima saradnju, već u decembru neki od naših autora gostovaće u Sloveniji. Predstoji i potpisivanje sporazuma o saradnji sa bugarskim i festivalom u Sarajevu.”

 

Na prvom beogradskom festivalu “Kantfest” u petak, 28.novembra u DOB-u na takmičarskoj večeri nastupiće deset od 26 prijavljenih takmičara koje je odabrao selekcioni žiri u sastavu Saša Milivojević Mare, kompozitor i aranžer, Vladimir Blagojević, pisac i Miroslav Živanović. Čast da žrebom izvuku redosled takmičenja imali su takmičari iz Srbije Stefan Šljukić i Vladimir Pešić.

 

Pešić će otvoriti takmičarsko veče a u nedelju, 30.novembra i zatvoriće prvi festival “Kantfest” u Teatru levo gde će se održati njegovo Autorsko veče na kome će uz gitaru predstaviti i svoju novu knjigu priča “Čaršijske priče”. Pored deset kantautora u takmičarskom delu nastupiće i specijalni gosti Xsenija Jus i Jani Kovačić iz Slovenije, renomirani umetnici koji su se takođe prijavili na međunarodni konkurs prvog beogradskog festivala ali su organizatori odlučili da se oni ne takmiče jer već imaju veliki ugled.

 

Takođe veoma popularna hrvatska kantautorka Sara Renar prijavila se na konkurs na šta su organizatori ponosni. Ona će nastupiti predposlednja u okviru takmičarske večeri a u subotu, 29. novembra u Klubu Babel održaće koncert sa svojim bendom.

 

U poznatom beogradskom restoranu Stenka u petak, 28.novembra održaće se poetsko muzički susret koji će trajati čitavu noć. Nastupiće književnici i muzičari iz Srbije, Hrvatske i Slovenije među kojima i Nataša Švikart Žumer i najtiražniji slovenački pesnik Feri Lainšček koji svoje knjige pesama prodaje u tiražu od 10 000.

 

Prvi festival kantautora koji izvode isključivo autorske pesme, uz pratnju jednog instrumenta imaće dve nagrade, prvu nagradu Međunarodnog stručnog žirija sastavljenog od eksperata i najbolji takmičar po oceni publike a nagrade su učešće na festivalu u Milanu i Ljubljani.

 

Zvezde kantautorske muzike u regionu Petar Andrej, Ksenija Juh i Jani Kovačič (Slovenija), Darko Turković i Nela Pamuković iz Hrvatske u subotu, 29. novembra u beogradskom kafeu Če izvešće revijalni program.

 

 

 

Komentari