3. WORLD MUSIC FESTIVAL “TODO MUNDO”

PONOVNO PROMIŠLJANjE BALKANA. Organizacija: Dom omladine Beograda u saradnji sa udruženjem Ring Ring.

Ulaznice su u pretprodaji preko EVENTIM mreže.

Tema Todo Mundo festivala je predstavljanje gradske muzike iz nama bliskih zemalja, ove godine iz najbližeg okruženja.

U 2014. godini se obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata. U njega je bio uključen ceo programom tematski obuhvaćen prostor – od Beča do Istanbula – pa je naša teza da se koncertima još jednom pokazuje kako samo umetničko promišljanje donosi pravu katarzu i nadilaženje zajedničkih tragičnih iskustava. Promislimo ponovo Balkan zajedno!

 

Petak, 11. april / Velika sala Doma omladine Beograda od 19.30 

Humanitarni koncert

Mile Paunović i bend Balkanski Istočnici

Cena ulaznice: 500 dinara.

 

Mile Paunović je jedan od naših najboljih trubača, a njegova bolest (dijabetes i otkazivanje bubrega) opravdano je predmet brige šire društvene zajednice. Prihod od prodatih ulaznica za ovaj koncert biće upotrebljen za njegovo lečenje i neophodnu operaciju bubrega. U orkestaru Balkanski Istočnici sa njim nastupa čitav niz uglednih muzičara iz Rumunije, Bugarske i Srbije.

Rodom iz Crnomasnice kod Negotina, Mile Paunović je gotovo tri i po decenije muzičar u čijoj  muzičkoj radionici nastaju čarobni zvuci inspirisani neiscrpnim bogatstvom narodnog folklora Timočke i Negotinske Krajine.  Po završetku osnovne i niže, upisuje srednju muzičku školu u Beogradu i pod nadzorom čuvenog i priznatog muzičkog pedagoga Alojza Strnada stiče prva muzička znanja. Njegovi vidici postaju još širi na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi profesora Dimitra Angelova. Prekretnica u njegovom muzičkom sazrevanju svakako je bila aktivnost u radu nekoliko kulturno-umetničkih društava, što mu je pomoglo da još bliže upozna sve pravce i muzičke stilove u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj muzici.  Uz pratnju velikog revijskog orkestra Radio televizije Beograd, ženskog hora ”COLEGIJUM MUSICUM” i pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović, kao sasvim mlad trubač 1976. godine, učestvovao je na Beogradskom saboru, sa kompozicijom Dimitrija Mikana Obradovića ”IZ MOJIH ŠUMA” inspirisanom narodnim folklorom. Tada jednoglasno osvaja prvu nagradu i stručnog žirija i publike.  Kao solista ili član orkestra dugi niz godina bio je stalni gost radio i televizijskih emisija, osvojio je brojne nagrade, snimio je brojne ploče i video zapise, te učestvovao u realizaciji više od 700 muzičkih projekata. Dobro poznajući običaje i tradicije u narodu u istočnoj Srbiji, 1986. godine osniva svoj Narodni orkestar. Na poziv iz svog zavičaja, 1993. godine u novoforomiranoj srednjoj muzičkoj školi u Negotinu, oformio je klasu mladih trubača.

 

Subota, 12. april /  Velika sala Doma omladine Beograda od 19.30 

Istanbul night” (Srbija)

„Pristup (Austrija)

„Divanhana“ (BiH)

Cena ulaznice u pretprodaji je 400 dinara, na dan koncerta 500 dinara.

Muzički projekat Istanbul night” nastao je u Zrenjaninu pre dve godine i predstavlja kulturno-muzičko putovanje od Mediterana do Balkana. Mladi bend inspirisan posetom Istanbulu i upoznavanjem sa “sufi muzikom” i starim instrumentima Turske, razvio je uzbudljiv, autentičan izraz zahvaljujući  sopstvenim razmišljanjem o poreklu koje nosi sa sobom bivstvovanje u našem regionu. Ovaj trio sačinjavaju isključivo Zrenjaninci u sledećem sastavu: Roni Beraha – violončelo, autor muzike i aranžmana; Marko Čokulov – gitara, muzički producent snimaka i Vladimir Stojković – perkusije.

 ********************

Grupa Pristup dolazi iz Beča i daje nam priliku da sagledamo muziku našeg podneblja kroz oči i uši bliskih suseda. Podvrgnute virtuoznim i inovativnim aranžmanima, već dobro poznate pesme sijaju novim sjajem, dajući novi šmek starim srpskim, hrvatskim i mađarskim tradiocionalima. Na tački na kojoj se folk muzika ukršta sa kamernom muzikom i džez improvizacijama, “Pristup” grade jedan novi svet u kome muzika poreklom sa Balkana dobija univerzalnu prepoznatljivost. Članovi sastava su: Hannes Laszakovits, kontrabas, Vlado Blum, gitara, Robert Rammel na violini.

********************

Uz Damira Imamovića, bend “Divanhana” spada u glavne zvezde neo-sevdalinke. Osnovan je od strane  mladih studenata Muzičke Akademije u Sarajevu početkom 2009. godine, koji su uz pomoć savremene instrumentacije klavira, basa i bubnjeva nadopunili tradicionalni zvuk harmonike, klarineta, udaraljki i vokala,  dodajući  elementima Sefardske muzike i Orijentalnog zvuka sevdalinke jednu posve novu džez senzibilnost , dok nam čistoća tonova glasa pevačice Leile Čatić poklanja široki raspon emocija, od srceparajućih do onih razigranih.

Njihov drugi album “Bilješke iz Šestice” kruniše dvogodišnju turneju sačinjenu od 70 održanih koncerata, u više od 13 zemalja. “Bilješke iz Šestice” su izašle u javnost krajem 2013. godine, a objavio ih je RSG iz Sarajeva za BiH tržište, te za regiju Multimedia Music iz Beograda. Divanhanu čine: Leila Ćatić, Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Meho Radović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović i Borjan Milošević.

 

 

 

Komentari