Nevena Vuksanović: POISTOVEĆENJE

Izložba skulptura

“Ljubav prema prirodi i životinjama stvarala je na neki način moj intimni svet, otud i moje bavljenje životinjama tokom studija – divljim, slobodnim, neukrotivim, usamljenim i snažnim zverima, bavljenje nekim njihovim osobinama prisutnim u čoveku, životinjskom i čovečijom prirodom i njihovim preplitanjem. Ljudi imaju u sebi toliko toga psećeg, lisičijeg, zmijskog…

Bilo kao spoljašnjost oblikovana posledicom unutrašnjosti ili kao unutrašnjost formirana spoljašnjim uticajima. Tek zajedno obrazuju celinu, životinjsko i ljudsko.
U pokušaju kretanja iz prirodnog ka duhovnom, između ove dve sile plašljivo se leluja čovekov život prožet sukobljenjim osećanjima, osećanjima jeze i patnje.
Pridajući istu važnost unutrašnjosti kao i spoljašnjem sloju životinjskog i ljudskog , tokom studija, ispitivala sam temu kroz različite materijale, koje sam upotrebljavala i koji su za mene značajni po taktilnosti doživljaja.

Kroz njih, moje telo se oslobađa nečeg što je bilo deo njega, što materijom kreira iz podsvesti, strahova, agresije, osećaja nemoći, krajnju formu.                                                         
U središtu mog rada vrlo važno mesto zauzima fizička umešanost, velika prisutnost. Rukama skulpturi prenosim svoju energiju, prevodeći nameru u formu, one će uvek saopštiti nešto što izmiče konceptualizaciji. Otkriće ono nesvesno. Lični identitet takođe istražujem u svom radu. Delo je izraz identiteta, nastaje iz određenog uzbuđenja.
Svaka slika, svaka skulptura je jedno ponovo osvajanje celokupnog umetnikovog bića; svaka od njih nudi tu celokupnost slobodi asocijacije posmatrača.

Da bi kazao sta je život, umetnik koristi nešto mrtvo; da bi govorio o beskonačnom, on ukazuje na konačno. Beskrajno ne može biti sazdano iz materije, ali je moguće stvoriti iluziju beskrajnog.”

Nevena Vuksanović

Crtice iz biografije:
Nevena Vuksanović, diplomirala je 2013. godine  na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi prof. Mrđana Bajića na vajarskom odseku.

Grupne izložbe:   
2010.  FESTUM, Studentski kulturni centar, Beograd
2011.  TRANSFORM, Sofija, Bugarska
2012. MASTER ‘12  Izložba studenata master studija grafike i vajarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Smederevo

Nagrade:
2008/2009. Nagrada SO“Savski  venac“  za skulpturu u materijalu
2009/2010. Nagrada SO“Savski venac“  za skulpturu u materijalu
2010/2011. Nagrada SO“Savski venac“  za skulpturu u materijalu


Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00;  
nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!

Komentari