Dokumentarna izložba “SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ”

“SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ” naziv je multimedijalnog događaja posvećenog ovoj jedinstvenoj umetnici koji će se održati u Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta. U holu ispred bioskopske dvorane DOB-a biće postavljena dokumentarna izložba koju će činiti po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija. ULAZ JE SLOBODAN!

Publika pamti Sonju Savić kao filmsku zvezdu, ali i kao simbol jedne epohe – snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta. Ovo je prilika da se podsetimo ko je bila i kako je živela jedinstvena, uvek samo svoja Sonja Savić.

Kao prateći deo programa izložbe, svakog dana u Velikoj sali Doma omladine prikazivaće se film “Sonja”, u režiji Dragane Kanjevac.

Radno vreme izložbe: 10:00 – 20:00

Koncept: Boban Jevtić, Nenad Veličković, Dragana Kanjevac. // Instalacija: Mateja Ristić.
Organizacija: Dom omladine Beograda, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Bastards Production Beograd

***********************************************

Sonja Savić, umetnica koja je obeležila svoje vreme filmskim ulogama, jedinstvenom pojavom i stavom, definitivno nije bila čovek materije.  Nije skupljala umetnička dela, ona ih je inspirisala. Nije pratila modu, imala je svoju ličnu modu. Radničke pantalone sa kanapom umesto kaiša i kačketi iz Balkanske ulice, malo prerađeni – to je bio Sonjin modni ideal, uniforma za mladog glumca – istraživača i akrobatu.

Njen jezik i način razmišljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja.

Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena – nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu.

Posetioci dokumentarne izložbe SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ u Domu omladine Beograda imaće priliku da, osim brojnih fotografija i autorskih video radova, vide i njene lične predmete.  Sonjinu violinu, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje; lična dokumenta, rukopise, scenarija, prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu…  

Nije lako predmetima predstaviti ličnost koja bi sve stvari ovog sveta zamenila za dugačke termine u montaži.  “Ako čoveka pamtimo po utiscima koje ostavlja na druge ljude, mogu reći da je Sonja ostavila šumu utisaka za sobom”- rekao je jedan Sonjin prijatelj.  SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ – dokumentarna izložba i prikazivanje filma  predstavljaju podsetnik na snažne utiske koje je u mnogima ostavila Sonja Savić, neponovljiva ličnost naše kulture.

***********************************************

11 – 19. mart, 19:00 i 21:00 // DOB Velika sala
Projekcija filma  “Sonja”

Režija: Dragana Kanjevac

Produkcija: Nenad Veličković BASTARDS PRODUCTION

Cena ulaznice: 150 dinara.

Sonja Savić – glumica koja je uvek bila više od glumice. Osamdesetih godina 20. veka svojom posebnom pojavom izvršila je desant na jugoslovensku kinematografiju; nadalje postaje urbana ikona jugoslovenske generacije X, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. U filmu su zabeleženi iskazi Sonje Savić iz različitih perioda, svedočenja Sonjinih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje.

 

 

Komentari