Multimedijalna izložba “Energy and Light”

Multimedijalna izložba “Energy and Light” organizuje se povodom jubileja patenta Nikole Tesle za AC/DC i pobede naizmenične struje nad jednosmernom i 50 godina rada Doma omladine Beograda. Sastoji se od izložbe stripa koji se bavi Nikolom Teslom, izložbe Teslinih neonskih lampi, stage show-a Seeding the Light – sejanje svetlosti, kao i koncerta  grupe Zontag.

Umetnički strip Vladimira Nedeljkovića “Energy and Light” pokriva životni put Nikole Tesle kao i dublje aspekte njegovog duhovnog razvoja.  Pedeset tabli digitalne grafike. Ova izložba stripa  je prošla kroz više evropskih zemalja (Austrija, Nemačka, Grčka, BiH, Makedonija) kao i više muzeja i gradova Srbije.

Neonske lampe po Teslinom dizajnu, ukljućujući kopiju lampe Zmaj koju je Tesla lično dizajnirao.

Performans Seeding of light – sejanje svetlosti.

Zontag nastupaju kao elektro-akustični duo na samom otvaranju izložbe: Vladimir Nedeljković je na sint gitari i vokalu, a Peđa Vuković je na elektronskim perkusijama. U pitanju je kraći nastup na kome će Zontag odsvirati repertoar koji je presek starijih i potpuno novih pesama. Peđa i Vlada će pokušati da predstave sasvim nov zvuk ne samo Zontaga kao benda, već benda kao benda inače.

Zontag je do sada izdao tri muzička CD-a (“Psiho Delija” –  Active Time Records 2004, “Energy and Light” – Zavod za kulturu Vojvodine  2008, “Februar” –  Time Machine Music 2012.), dve knjige umetničkog stripa (“Tesla, Pančevo i druge priče” – SKC Novi Sad 2006., “Energy and Light” – Zavod za kulturu Vojvodine 2008.) i tri knjige o istoriji urbane kulture Novog Sada i Pančeva (“Helikopter na glavi” – Opština Pančevo – 2005., “Devojčice i dečaci s Dunava” – 1962. – 1970. – ZZKV 2007., “Devojčice i dečaci s Dunava – 1962 – 1980. ZKKV – 2010.)

Komentari