IZLOŽBA FOTOGRAFIJA: ROK MOMENTI 2014.

Zajednička izložba koncertnih rok fotografija (90 fotografija formata 30x45cm)
Autori: Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković sa prijateljima – Raša Milojević, Zoran Mojsin, Nemanja Đorđević i Miloš Milojević.

Posle dugogodišnjeg upornog rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, više uspešnih izložbi širom bivše Jugoslavije (fotografski trio „Rok momenti“) i niza samostalnih izložbi, Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za novu koncepciju projekta „Rok momenti“: saradnju sa autorima rok fotografije iz drugih gradova: Zoran Mojsin (EFIAP) – Bor; Miloš Milojević (FSS1) – Zaječar;  Nemanja Đorđević (urednik fotografije na internet portalu www.balkanrock.com) –  Vranje;  Raša Milojević (MF FSS / EFIAP/b / EsFIAP) – Zaječar.

Ideja projekta je povezivanje fotografa različitih generacija iz nekoliko gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnost, u prethodnom periodu doprineli novom umetničko-likovnom pogledu na jedan specifičan fotografski žanr.

Izložba predstavlja foto-dokumentaciju koncertne aktivnosti rok muzičara sa domaće i strane scene i raznolikost izraza šest autora – fotografa, pripadnika tri različite generacije, sa ciljem da se podstiče, razvija i afirmiše rokenrol kultura i rok fotografija širom Republike Srbije.

Na izložbama će biti predstavljen izbor najboljih fotografija iz opusa gore navedenih autora nastalih na rok koncertima i festivalima širom Srbije u poslednjih nekoliko godina.

Predviđeno je da se prva izložba postavi u Beogradu kao zajednička izložba na kojoj će se predstaviti svih šest autora, a zatim da se postavi niz izložbi širom Srbije na kojima će učestvovati po tri autora (samostalne izložbe) gde bi domaćini i su-organizatori bili autori poreklom iz grada u kome se izložba održava.

Zakazane izložbe:
Dom kulture KNJAŽEVAC – jun 2014. Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Raša Milojević  

Narodni muzej ZAJEČAR –  avgust 2014. (tri autora) Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Miloš Milojević

Muzej metalurgije i rudarstva BOR Avgust 2014.  Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Zoran Mojsin  

Narodni muzej VRANjE – septembar 2014. (tri autora) Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević

 

ROK MOMENTI (Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Aleksandar Zec) su se do sada predstavili šest puta sa izložbom u regionu, a tri puta u Beogradu za nepunih godinu i po dana 2007. i 2008. godine.
2007.  New Moment Galerija Ideja, Beograd
2007. VIVA LA POLA! Summer revolution rock festival! Pula – Hrvatska
2007. String Festival, Galerija otvorenog univerziteta u Subotici
2008. ROK MOMENTI – LIVE@ SKC, Galerija SKC, Beograd
2008. Nektar Demofest, Galerija Doma omladine, Banja Luka, BIH
2008. Belgrade Beer Fest

 

U predgovoru za katalog prve izložbe Rok momenti 2007. godine Aleksandar Žikić je pisao: ”Fotografija, pored fotoaparata, zavisi najmanje od još dve stvari: talenta i momenta. Sposobnost da se uhvati i zaustavi upravo onaj treptaj nečijeg javnog života koji ga, sa svim intimnim i simboličkim elementima, prikazuje upravo kao ono što jeste, gotovo je savršeno saobrazna suštini rokenrola kao muzike večite sadašnjice… Izolovanost, različitost, buka, napetost, bes, odvažnost, nežnost, strah i još mnogo toga isijava iz fotografija odabranih za ovu izložbu. Posvećenost, kreativna volja, spontano prizivanje, nadahnuće: na tim stubovima počiva most koji, preko uvek uzburkane vode, vodi od momenta do monumenta.”

A 2008. godine David Vartabedijan fotografski trio Rok momenti je nazvao “saučesnicima rok istorije” i u predgovoru kataloga je pisao:”U uzavrelom kovitlacu zvuka, energije i svetla, nastaju dokumenti o zabeleženom sopstvenom Rok momentu (što autora, što muzičara), kao jednom od uvek vrlo dragih trenutaka kome će se svi vremenom sa setom vraćati… tri različita pristupa, kroz tri različite ličnosti i tri estetike… daju upravo onu višedimenzionalnost koja potvrđuje tezu da je umetnost toliko različita u objektivu, pardon, oku posmatrača. Ta višeslojnost je baš i jedna od tajni magične privlačnosti rokenrola kao neizbežnog saučesnika sadašnje istorije…”

Danas imamo priliku da se sretnemo sa šest različitih doživljaja rokenrola kroz fotografiju, obogaćenih i kulturološki različitim posmatranjem iste teme.  

BIOGRAFIJE AUTORA:

Anamarija Vartabedijan je rođena 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 1998. godine gde je i magistrirala na slikarskom odseku, smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša 2001. godine. Od 1998. član je ULUPUDS-a, a od 2001. godine član je i ULUS-a. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a za 2012-14. godinu. Priredila je dvadeset i sedam samostalnih izložbi slika, crteža, mozaika, fotografija i ilustracija u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u muzejima i kulturnim centrima u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sedamdeset izložbi. Predavač je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika. Bavi se rok fotografijom već deset godina. Urednik je fotografije u nedeljnom rock i art web magazinu: www.davidsubrock.com. Fotografisala je preko trista koncerata i svirki u regionu i sarađivala je sa mnogim bendovima kao što su: Goblini, S.U.S., Concrete Worms, Kud Idijoti, Neno Belan i Fijumensi… 2006. godine osnovala je neformalnu grupu autora rok fotografije „Rok momenti“ i organizovala i postavila niz izložbi u regionu u toku 2007. i 2008. godine koje su izazvale veliko interesovanje javnosti i bile izuzetno medijski propraćene. Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovne i primenjene umetnosti – za mozaik (1996), grafički dizajn (1997), fotografiju (2008), slikarstvo (2012) i ilustraciju (2013).

 

Stanislav Milojković rođen je 1966. godine u Beogradu. Fotograf je i urednik fotografije u beogradskom listu ”Danas”. Već tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol koncertima. Prve fotografije (sa koncerta Erika Kleptona na beogradskom Sajmu) objavio je 1984. u Omladinskim novinama, kada je imao 17 godina. Ubrzo otpočinje saradnju sa omladinskom štampom širom nekadašnje Jugoslavije – objavljuje u Poletu, Mladini, Studentskom listu, Stavu, Mladosti.., potpisuje fotografije za omote ploča Partibrejkersa,  Discipline kičme, KUD Idijota, Marčela, Kande Kodže i Nebojše, Microsnica… Imao je preko dvadeset samostalnih izložbi fotografija u beogradskim galerijama: Barutani, Domu omladine Beograda, SKC-u, Nju Moment Galeriji Ideja, Rex-u, O3onu; kao i u Kragujevcu, Užicu, Požegi, Čačku, Kraljevu, Zrenjaninu, Požarevcu, Subotici, Puli i Banja Luci… U aprilu 2008. je imao izložbu u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Godine 2013. imao je samostalnu izložbu sa Nemanjom Đorđevićem „Pesme ispod pokrivača“, REX, Beograd. Dobitnik je Gran Prija-a na Međunarodnoj izložbi rok fotografije “Gitarijada 2007” u Zaječaru. Njegove fotografije se nalaze na www.popboks.com – web magazinu za popularnu kulturu, a bio je i fotograf sajta  www.jelentop10.com.

 

Radojca Raša Milojević, MF FSS / EFIAP/b / EsFIAP, je rođen 1961. godine. Profesionalni je fotograf  i vlasnik  foto studija KOLOR 202 u Zaječaru. Predsednik je Foto Kluba 202 u Zaječaru. Član je umetničke asocijacije ZAART u Zaječaru. Priredio je sedam samostalnih izložbi fotografija od kojih je većina održana u po nekoliko gradova širom Srbije: Zaječaru, Nišu, Jagodini, Kragujevcu, Beogradu,  Donjem Milanovcu, Pirotu, Kladovu, Leskovcu…A izložba  „Mountain My old friend“ je održana 2003. godine u Etnografskom Muzeju u Beogradu. Učestvovao je na preko trista grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je preko pedeset nagrada i pohvala na međunarodnim i domaćim izložbama fotografije. Foto Klub – KOLOR 202 – Zaječar organizuje više značajnih izložbi fotografije pod patronatom FSS, FIAP, UPI... Od 2005. do 2013. organizuje devet međunarodnih izložbi rok fotografije „ROK“ Od 1997. do 2013. organizuje godišnju izložbu fotografije „Dete“ Od 2008. do 2013. godine organizuje sedam međunarodnih izložbi fotografije „ECOLOGICAL TRUTH“.

Zoran Mojsin, EFIAP, je rođen u Titovom Užicu 1971. godine, a od 1980. godine živi i radi u Boru. 2005. godine počinje ozbiljnije da se bavi fotografijom. U fotografiji se posebno interesuje za rok fotografiju i studijski akt. Učestvovao je na mnogim grupnim međunarodnim izložbama (Kina, Argentina, Francuska, SAD, Vijetnam, Hong Kong, Kipar, Švedska, Slovenija, Engleska, Rumunija, Indonezija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Tajvan, itd…) kao i na domaćim izložbama. Samostalnu izložbu fotografija “Line and Shadow” imao je u Boru 2012. godine u bioskopu “Zvezda”. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja za fotografiju, 2010. godine dobija zvanje AFIAP (Artiste FIAP), a 2012. i titulu EFIAP (Excellence FIAP). U cilju prezentacije svetske fotografije u Boru pokreće dve izložbe fotografija, 2008. godine izložbu „Bor“, a 2010. „Čovek i rad“ koje imaju najveće svetske patronate FIAP, PSA, UPI, ISF i FSS. Osnivač je i predsednik foto kluba Bor –  www.photoclub-bor.com i član upravnog odbora Foto Saveza Srbije.

Nemanja Đorđević je rođen 1985. godine u Vranju. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Član je foto kluba FON u Nišu. Pored socijalne i lajf fotografije posebno ga privlači i rok fotografija, kojom se intezivno bavi od 2005. godine. Učestvovao je na grupnim izložbama fotografija u Nišu i Vranju, marta i decembra 2007. godine. Svoje radove izlagao je na dve izložbe fotografija u Pančevu 2008. i 2009. godine u sklopu „Reggae Serbia festivala“. Kao član „Grupe 32“ učestvovao je na više izložbi fotografija „Čuvari trenutaka“ u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Priredio je sedam samostalnih izložbi fotografija u 2012. i 2013. godini. 2012: Galerija narodnog muzeja u Vranju – “Buka u Boji”; Kulturni centar Inđija – “Buka u Boji”; Klub Pravnog Fakulteta u Nišu – “Raskorak”; Dom omladine Beograda – “Raskorak”; 2013: Studio M, galerija radio televizije Vojvodine, Novi Sad – “Raskorak”; Kulturni centar REX, Beograd – “Pesme ispod pokrivača”; Galerija Američkog kutka u Vranju – “Nežni Dalibor”. U novembru 2013. godine dobija nagradu za najbolju koncertnu fotografiju, Kancelarija za mlade Subotica. 2009. godine od EXIT-ovog foto tima dobija nagradu za najbolju fotografiju festivala. Od 2008. radi kao foto-reporter (fotograf i novinar)  web magazina „Balkanrok“ kao i hrvatskog „SoundGardian-a“. Jedan je najaktiivnijih rok fotografa na Balkanu. Sarađuje sa mnogim dnevnim listovima u Srbiji i regionu. Oficijelni je fotograf raznih festivala i koncerata. Živi i radi u Beogradu.

Miloš Milojević je rođen 1989. godine u Zaječaru. Zaječarsku Gimnaziju završava 2008. godine i iste upisuje Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, smer turizmologija. Diplomirao je 2012. godine i iste godine upisuje master studije na kojima je sada apsolvent. Profesionalni je fotograf i radi u porodičnom foto studiju i honorarno kao turistički vodič. Od malih nogu se nalazi u svetu fotografije, od srednjoškolskih dana počinje da fotografiše zaječarsku Gitarijadu na kojoj se zainteresovao za rok fotografiju. Najviše ga privlači life i street fotografija kao i eksperimentalna fotografija. Od 2013. počinje da učestvuje na međunarodnim foto konkursima. Jedan je od osnivača foto kluba “202” iz Zaječara, su-organizator je svih međunarodnih izložbi tog kluba i član je Foto Saveza Srbije.

Komentari