Izložba “Velika očekivanja”

Marko Marković,Saša Tkačenko i Ana Bogdanović
/skulpture i instalacija/


Tokom procesa priprema, razvoja i izvođenja izložbenog projekta kreativni dijalozi na relaciji između umetnikâ, kao i umetnika i kustosa neretko se kreću višesmernim putanjama koje rasplinjuju ambiciozne ideje, započinju veliki broj mogućih rešenja i kompleksnih zamisli.

Na taj način omogućuju stvaranje jednog otvorenog polja u kome tehničke, praktične i teorijske osnove konkretnog izložbenog programa veoma brzo ustupaju mesto složenijem, sveobuhvatnijem setu pitanja i odgovora u kome se ogledaju aktuelni režimi odnosa u postojećim društvenim, profesionalnim i umetničkim uslovima.

U okviru izložbe Velika očekivanja umetnici Marko Marković i Saša Tkačenko jedan drugom kao izazov, putem dve monumentalne instalacije u galerijskom prostoru, razvijaju dimaničnu situaciju u kojoj, uz intenzivno ispitivanje odnosa javnog i galerijskog prostora nasuprot medijima objekta i instalacije, suprotstavljaju različita promišljanja o značenju, ulozi i mogućnostima umetničkog rada u aktuelnim okolnostima. U raskoraku između idealističkih želja i realnih mogućnosti, uz stalno ohrabrivanje od strane istoričarke umetnosti Ane Bogdanović, pred sebe i publiku postavljaju velika očekivanja čija ostvarenja ostaju konstantna neizvesnost. No, konačni rezultat u ovom slučaju ne predstavlja njihov prioritet budući da se ionako nalazi van dometa sopstvenog delovanja. Umesto toga, doslednost i istrajnost u stremljenju ka uvek novom istraživanju sopstvenih mogućnosti u okviru umetničke prakse i zadatih društvenih okolnosti postaju glavno interesovanje mladih aktera ove izložbene konverzacije.
Marko Marković, Saša Tkačenko i Ana Bogdanović žive i rade u Beogradu, aktivno učestvujući u procesima transformacije umetničke scene ovog grada.

 

Ana Bogdanović (1984) diplomirala je istoriju umetnostina Univerzitetu u Beogradu kao najbolji student Filozofskog fakulteta u generaciji 2008. Nakon usavršavanja na Bauhaus Sommerakademie uVajmaru i Freie Uneversität-¬u u Berlinu završila je master studije iz istorije umetnosti i vizuelne kulture na Humboldt Universität-¬u u Berlinu u okviru programa DAAD stipendije.

Autor je izložbi Made in Red Hooku Lucky Gallery uNjujorku, SAD (2010), Objekt H u Lage Egal galeriji u Berlinu (2011), Bez odlaganja u Galeriji KC Grada u Beogradu (2012) i Velika očekivanja u Galeriji Doma omladine Beograda (2012). Radilaje u muzejima Deutsche Guggenheim i Alte Nationalgalerie, kao i u Johnen Galerie u Berlinu. Tekstove iz domena umetničke kritike objavljivala je za kunsttexte.de – Journal fuer Kunst- und Bildgeschichte, Danasu, YellowCab-u, SeeCult-u i Eurozine-u. Autor je više tekstova o radu umetnika mlađe generacije u Beogradu.

 

 

Komentari