Šejma Prodanović: “Video sam ono što se ne vidi”

Izložbom je predstavljen izbor fotografija iz putničkih kataloga koje su skenirane, uveličane i obrađene retuširanjem i kadriranjem. One opisuju scene sa putovanja, sobe, hotele, zabavne parkove, pejzaže i egzotična mesta. Sa potencijalom za različita tumačenja, na njima su istaknuti jednostavni ili banalni ternuci. Neke od slika referišu na klasične reprezentcije pejzaža i kompozicije iz istorije umetnosti. Fotografija zbijenih putnika u malom brodu, na primer, podseća  na Žerikov “Splav Meduza”.

Dotiče se ideja o pejzažu kao pozornici za uzvišeni doživljaj lepote prirode i ispituje elemenat vrednosti jedinstvenog iskustva u turističkom aranžmanu.
 
Postavka u galeriji simulira „turističku agenciju“, simbolično označenu jednostavnim sredstvima: uvećane slike na zidu, mobilijar, staklena vitrina sa izloženim suvenirima, televizor  gde se smenjuju polu-dokumentarni video i slajd projekcija, plakati koji citiraju film Žaka Tatija, Playtime*.

*Film iz 1967. opisuje kolaps turističkog sistema prodaje i predodređenih formi zbog nesavršenosti običnih ljudi. Prikazan je susret gospodina Uloa i grupe američkih turistkinja koje su na proputovanju “jedna metropola dnevno” u aranžmanu Economic Airlines.

Šejma Prodanović (1981) je diplomirala slikarstvo. Svoje radove gradi od slika nađenih u starim štampanim materijalima u estetici slobodnih asocijacija i vizuelnih metafora. U formi kolaža, crteža i videa bavi se fenomenima konzumerskog društva i globalizacije. Od 2004. predstavila je svoje radove na 20 samostalnih izložbi (u Ljubljani, Lannionu, Pančevu, Nišu, Čačku, Novom Sadu, Petrovcu, Beogradu)  i na preko 100 grupnih izložbi širom sveta. Njene skorašnje izložbe su Creative cities collection 2012 u Barbikan centru u Londonu, XV Bijenale Mediterana BJCEM u Solunu, Rencontres Internationales u Parizu, XIII Bijenale grafike na Tajvanu i Treće Bijenale u Pekingu. Dobitnica je nagrada Onazis Fondacije iz Grčke, XVI Bijenala studentske grafike u Beogradu i XIV Cerveira Bijenala u Portugalu. Živi i radi u Beogradu.

http://sejma.jimdo.com

Radno vreme Galerije:
utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!

Komentari