Izložba “UMETNOST/PSIHIJATRIJA”

Od 26. novembra do 1. decembra u Galeriji Doma omladine Beograda biće predstavljeni umetnički radovi osoba sa problemima mentalnog zdravlja. Autori su korisnici psihijatrijskih usluga iz udruženja Duša i Videa, kao i iz Specijalne psihijatrijske bolnice u Vršcu i Klinike za psihijatriju KC Srbije.

Pored izložbe, 1. decembra sa početkom od 19 časova, održaće se promocija kataloga “Umetnost/psihijatrija” i tribina na temu umetničkog stvaralaštva osoba sa problemima mentalnog zdravlja i njihovom položaju u savremenom društvu.

Prikazivanjem umetničkih radova, osobe sa problemima mentalnog zdravlja se predstavljaju javnosti kao dostojanstvene i produktivne ličnosti, što je od ključne važnosti u procesu smanjenja predrasuda i strahova koji se vezuju uz ovu marginalizovanu grupu.

 

Udruženje Prostor od 2010. godine radi sa korisnicima psihijatrijskih usluga i organizuje programe usmerene na poboljšanje položaja osoba sa problemima mentalnog zdravlja, kako u psihijatrijskim institucijama, tako i van njih.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ambasada Kraljevine Norveške.

Komentari