Izložba RECIKLIRANA PSIHODELIJA

Izložba psihodeličnih radova Pedje Wolff Vukovića, koji su uglavnom, u vezi sa beogradskom grupom Igra Staklenih Perli (plakati, omoti ploča). Nastali su u periodu izmedju 1976-79. i posle 1985. godine. Izložba je postavljena povodom predstojećeg koncerta grupe Igra staklenih Perli – The Next Generation, 21. decembra u Domu omladine Beograda.

Alteranativnom muzičkom izrazu muzičke gupe čiji je bio član bio je potreban i alternativni vizuelni izraz drugačiji od onoga što se tada nudilo na beogradskoj muzičkoj (i uopše umetničkoj sceni). Odabrani umetnički pristup je bio komplementaran pristupu koji je imala i grupa Igra Staklenih Perli:  instinktivna imporvizacija i potraga za sopstvenim duhovnim i kreativnim indentitetom.

U likovnom smislu gledani su, naravno, omoti albuma tadašnjih veličina psihodeije, od Jimi Hendrixa, preko Pink Floyd do Can, ali je izbegnuta direktna veza sa slavnim, šarenim ‘flower power’ plakatima sa kraja šezdesetih godina prošlog veka. Umesto toga autor se okrenuo francuskom i američkom andergraund stripu iz istog perioda, posebno Dave Sheridanu i Phillipe Druilletu.

Vizuelni material Igre Staklenih Perli se izdvajao po hermetičnosti i izvesnoj rustičnosti. Rane štampe su delovale skoro kao drvorezi. Svuda je bilo očigledno prisustvo ljudske, nesavršene ruke. Novi material ISP The Next Generation nastavlja tu tradiciju kombinujući je sa savremenm grafičkim iskustvima i tehnikama. Sjajno, prljavo i reciklirano  kako dolikuje kraju sveta.

Tehika: kombinovana tehnika, prvenstveno tuš u boji na papiru, krejoni, akrilik. Izložba sadrži i nekoliko reprodukcija i plakat.

Komentari