Jednodnevna izložba UGASI MRAK

Organizacija: Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava i Dom omladine Beograda
Povodom 10. decembra, međunarodnog Dana ljudskih prava, u Domu omladine Beograda biće postavljena jednodnevna izložba radova pod nazivom „Ugasi mrak“. Radovi će predstaviti aktivnosti organizacija koje se bave različitim oblicima diskriminacije i pravima manjina a ujedno će upoznati sve posetioce izložbe sa glavnim problemima i stereotipima sa kojima se suočavaju pripadnici i pripadnice osetljivih grupa u našoj zemlji.

Kroz fotografije koje će predstaviti Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava svi posetioci biće u prilici da vide i osete strah koji je vladao na prvoj paradi ponosa u Splitu 2011. godine, kako su izgledale pripreme za prvu paradu ponosa u Beogradu 2001. kao i 2009. godine kao i fotografije sa dogadjaja koji su tokom ove godine okupili LGBT zajednicu u Srbiji

Udruženje studenata sa hendikepom izlaže ciklus “Dostupno” grafičkog dizajnera Nikole Vučićevića, i strip “USH System” autora Ivana Halupke i Maje Ilić.

Ciklus “Dostupno” nastajao je tokom umetnikovog civilnog odsluženja vojnog roka u USH-u, dok se sam naziv dostupno nametnuo kao jedan od ključnih pojmova u tumačenju ljudskih prava osoba sa hendikepom. Strip “USH System” kroz priču o rok bendu nepokolebljivog stava afirmiše kreativnost i ličnu harizmu mladih sa hendikepom.

 
Centar za integraciju mladih predstavlja fotografije koje su radila deca iz Svratišta. Ovo je samo deo njihovog doživljaja ulice, života i rada, način na koji oni vide svoju svakodnevicu kroz objektiv. Fotografije su nastale u okviru projekta “OKO ulice”.

Regionalni centar za manjije je vršio monitoring raseljavanja neformalnih naselja širom Beograda. Tom prilikom nastale su neke od fotografija koje ćete biti u prilici da vidite na izložbi. Takođe, biće prikazana dva kratka filma, od kojih jedan prikazuje život u kontejnerskom naselju u selu Dren, dok drugi govori o životu osobe sa invaliditetom u nekada najvećem beogradskom neformalnom naselju “Belvil”.

Fotografije predstavljaju aktivnosti Žena u crnom na različitim poljima: antiratni, antizločinački, antirasistički, antihomofobični angažman.
Jedan film predstavlja akciju solidarnosti sa feminističkim pank bendom u Rusiji Pussy Riot, a drugi film predstavlja komemorativnu mirovnu akciju Pamtimo, posvećenu seksualnom nasilju nad ženama u ratu u Bosni i Hercegovini.

 
NVO Atina
izlaže nakit koji na radionicama u okviru programa socijalnog uključivanja žrtava trgovine ljudima izrađuju korisnice/ci programa, kao i radove koji predstavljaju njihovo viđenje i razumevanje  ostvarivanja i kršenja osnovnih ljudskih prava.
 

Umetnički radovi udruženja Prostor nastali su u okviru projekta ReMind03 (podržan od strane BCIFa i CNF/CEE, program Socijalna tranzicija) i ReMind04 (podržan od strane Ministarstva kulture).
Autorke i autori radova su korisnice/i psihijatrijskih uskuga Klinike za psihijatriju, Kliničkog centra Beograd, Specijalne psihijatrijske bolnice, Vršac, kao i udruženja korisnica/ka psihijatrijskih usluga Videa i Duša.

Cilj ovog projekta je pružanje psihosocijalne podrške osobama sa problemima mentalnog zdravlja i poboljšanje kvaliteta njihovog života kroz Art terapiju i uporebu umetnosti u socijalnom kontekstu, podizanje svesti javnosti o problemima sa kojima se ovi ljudi suočavaju i promena stavova u odnosu na ovu ranjivu grupu kao i pružanje podrške za njihovu reintegraciju u društvo.

Komentari