Izložba “NEŠTO NEPREDVIĐENO ĆE SE USKORO DESITI” Marije Avramović

Izložbu Marije Avramović ‘Nešto nepredviđeno će se uskoro desiti’ čine crteži i instalacije koji se bave pitanjima materijala i fizičkog iskustva vizuelnog dela. Sam naziv referira upravo na meterijal i medij u kome radovi nastaju. Činjenica da će se nešto nepredviđeno desiti (a na putu ovih mapa, dragocenih destinacija, kao i putu istraživanja mladog autora, nešto neočekivano će se zasigurno desiti) pruža nam određenu vrstu utehe, spremnosti i potvrde da smo bili u pravu. Kao da je to jedna od onih retkih sigurnih stvari.

Ovi radovi su mape, sazvežđa, putokazi, sredstva za orijentaciju u određenom zamišljenom univerzumu. Oni postavljaju pitanja o kretanju, ostajanju, lociranju. Njihov likovni autoritet je suprotstavljen fragilnosti materijala od koga su napravljeni. Oni su elegantni, ali agresivni i potpuno autonomni u sopstvenom paradoksu.

*****************************
Međuzvezdano

Zvezda – nebesko telo koje zrači svetlost i energiju.
Marija je poput zvezde, ponekad je, čini nam se, blizu i jasno je vidimo na nebu, a ponekad je beskrajno daleko i nema je danima. Njeno pojavljivanje u Beogradu je dragoceno, poput retke nebeske pojave.
Marijin rad je međuzvezdani prostor ispunjen malim svetlosnim signalima. Repovi kometa ispisani sprejem, zvončićima, perlama i zlatnim koncima razbijaju prozaičnost večne kosmičke tišine.
Nebeska perspektiva. Kosmička izmaglica.  Intimna kartografija.
Pohabane mape Zemlje viđene iz Vasione.
Marija lamentuje nad fragilnošću veza – umetničkih, prostornih i emocionalnih.
Kao i svako nebesko telo ona ostavlja estetski efekat i budi osećaj sublimnosti.
Efemernost materijala koje Marija koristi neminovno je poetična. Neki od njenih radova nakon ove izložbe neće više ni postojati, poput zvezda koje su se ugasile.
Ona zna da su prostor i vreme, koji je ponekada razdvajaju od njoj dragocenih ljudi i stvari, relativni.
Ona uskoro ponovo napušta nebo nad Beogradom, ali istavlja trag za sobom.
Zvezdanu prašinu.

Milan Nasković

Marija Avramović rođena je 1989. u Begradu. Prvu godinu master studija, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, završava na programu razmene studenata na ENSA u Nansiju, Francuska. Nakon završenih master studija u Beogradu, 2014. godine obrazovanje nastavlja na Fakultetu lepih umetnosti (ENSBA) u Parizu, gde trenutno živi i radi. Za vreme studija, dobitnica stipendije Francuske vlade, stipendije Ministarstva omladine i sporta ‘Dositeja’, stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Poslednjih godina Marijini radovi su odgovor na prostor u kome se nalaze i uglavnom su rađeni u kombinovanoj tehnici u formi crteža, slike, instalacije. Često su izvedeni od efemernih materijala, poput plastike, celofana, šljokica, šećerne paste, tapeta, teksila, dekorativnih elemenata…

 

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;  
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Komentari