Izložba ilustracija i stripova Tihomira Čelanovića “OCRTAVANJE”

U Galeriji Doma omladine Beograda biće izložen izbor ilustracija i stripova koje je Tihomir Čelanović objavljivao kod nas i u svetu od 1994. do danas. Originali, skice i printovi će prikazati put od prvog objavljenog stripa u Finesi preko ilustracija rađenih za izdavače dečijih knjiga, Kreativni centar, Odiseja, Klett, Pčelica i časopisa Politikin zabavnik, Veliko dvorište, pa do strip albuma objavljenih kod nas, Italiji i Francuskoj.

 

Poseban deo selekcije biće posvećen autorskim ilustracijama i fanzinima u kojima je autor  devedesetih objavljivao lične stripove. Jedan deo tih stripova objavljen je u albumu Moderna mitologija rađa svakakva čudovišta u izdanju System comics-a koji će takođe biti promovisan.

Izložba nosi naziv Ocrtavanje, izraz korišćen da bi opisao neobavezno skiciranje, ali čije se značenje proširilo kada ga je Tihomir Čelanović upotrebio za crtanje uživo na video bimu uz muzičku pratnju, čineći tako svojevrstan audio vizuelni jam session.

 

Tihomir Čelanović je rođen 1977. godine u Beogradu. Sa roditeljima i bratom  je živeo u Kotoru do 1995. godine, kada upisuje Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na kojem je diplomirao 2001. godine u klasi profesora Rastka Ćirića.

Od prvog objavljenog stripa u Finesi 1994. godine, čiji je urednik bio Dragan Lazarević, do svog diplomskog strip albuma Eudora – Svitanjem počinje zvuk, stekao je dovoljno rutine da svoj prepoznatljiv stil grafičkog kazivanja ponudi široj javnosti zainteresovanoj za strip. Likovi koji nastanjuju njegove priče su strašila koja žele da hodaju, ćerke mračnog gradskog vladara, rokeri tinejdžeri, drvoseča u prepirci s vilinskim bićima, nestašne mačke, muve…

Stripove i ilustracije je objavljivao u časopisima: Politikin Zabavnik, Striper, Lavirint, Bager, Zvono, Veliko Dvorište, Patagonija, Grafička Zavera, Strip Presing, Strip Vilajet, Vreme, AARGH! (Češka republika), NONZI (Italija). U oktobru 2000. godine, dobio je prvu nagradu na konkursu La cita 2000 u Torinu, u Italiji. Zbirka kratkih stripova nazvana Kfatoliperazus mu je objavljena 2001. godine u Italiji, u izdanju Medicina Nucleare. Prvi strip album Eudora objavio mu je MAH 2002. godine u Beogradu, a u novembru iste godine Medicina Nucleare ga je objavila u Italiji. Soleil je izdao album Trum et l’oeuf de Tai po scenariju Delphine Rieu u maju 2005. godine, u Francuskoj.

Za ilustracije knjige Basne Radomira Putnikovića dobio je nagradu Neven 2007. godine. Izdavačka kuća Septieme choc iz Francuske je u januaru 2008. godine objavila album TAXI, radjen po istoimenom filmu u produkciji Luc Bessona. Kristijan Cvejić je radio scenario, Nikola Vitković kolor, a Siniša Banović je na nekoliko tabli radio pozadinu i vozila. Album je predstavljen na festivalu stripa u Angulemu.

Kratki strip Boris Bagecki – A ti kao ne znaš? je osvojio prvu nagradu na VIII internacionalnom festivalu stripa u Beogradu održanom u oktobru 2010. Godine 2011. je za izdavača 12Bis (Francuska) uradio album Le Diurne, steam punk horror, po scenariju Erica Corbeyrana, kolor Nikola Vitković.

Sredinom 2013. godine, u izdanju System comics-a, objavljuje strip album Moderna mitologija rađa svakakva čudovišta koji sadrži niz kratkih stripova rađenih u imaginarnoj lebdećoj redakciji Kfatoliperazus i galeriju skica i radnih crteža.

Pored stripa radio je ilustracije za mnoge dječije knjige, udžbenike i slikovnice (Kreativni centar, Odiseja, Klett, Zavod za udžbenike, Draganić, Pčelica), a 2005. na festivalu animiranog filma Balkanima zajedno sa Andrejem Vojkovićem dobio je nagradu za spot grupe The Books of Knjige. Imao je više samostalnih i grupnih izložbi u Kotoru, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Angulemu i Parizu.

Živi, radi, sanjari i svira u bendu Alhambra u Beogradu…

Komentari