Noć muzeja u Domu omladine Beograda!

Dom omladine Beograda za ovogodišnju Noć muzeja priprema ekskluzivan besplatan program, koncipiran specijalno za ovu priliku. Naše posetioce u subotu, 07. juna očekuju dve nove, tematski različite, ali jednako uzbudljive postavke, kao i dve izložbe koje su već u toku: 43. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU i Master izložba studenata FPU. Postavke će biti otvorene za posetioce od 19 do 02 časova. 

ULAZ JE SLOBODAN!

 

Javnost će biti u prilici da po prvi put vidi Tao Čin – jedinstvenu kuglu u kugli, iz zbirke Muzeja istorije Jugoslavije. Ako vas zanima Origami, neobična japanska veština pravljenja zadivljujućih figura od papira, ovo je prilika da se bliže upoznate sa njom. Posetioci Noći muzeja u Domu omladine Beograda imaće priliku i da se upoznaju sa stvaralaštvom mladih umetnika – studenata FLU i FPU.

Dom omladine Beograda i u Noći muzeja obezbeđuje svojim posetiocima uzbudljivu mešavinu zabavnog i edukativnog programa na koji je ulaz slobodan!

 

KUGLA U KUGLI – TAO ČIN

Kina, Kanton, početak XX veka, slonovača

Serija povezanih, bogato rezbarenih figura kugla-u-kugli (ukupno 19), koje se rezbare iz jednog komada slonovače. Kugla je postavljena na visoko postolje koje je takođe izradjeno od čipkasto rezbarene slonovače.

 

Tao Čin je neobičan poklon Mao Ce Tunga Josipu Brozu Titu, majstorski izrađene kugle od slonovače koje se na misteriozan i tehnički zadivljujući način uklapaju jedna u drugu.

Poklon je u ime predsednika NR Kine Mao Ce Tunga, Josipu Brozu Titu uručio kineski ambasador u Beogradu, 27. juna 1955. godine. Ovaj predmet čudesne lepote u se Kini proizvodi još od vremena dinastije Čing. Zovu ga i Kugla u kugli, Čudesna kugla, Zagonetna kugla, ali i Kugla generacija jer se njegova izrada, obzirom da se smatra srećnom amajlijom dugog i skladnog porodičnog života, proteže na više generacija.

Ovo je prvi put da se TAO ČIN iznosi iz zbirke Muzeja istorije Jugoslavije!

 

 

Izložba ORIGAMI

Pored izložbe najspektakularnijih radova, građani će biti u prilici da i sami nauče nešto od ovih veština od strane članova Društva ljubitelja japanske popularne kulture „Sakurabana“.

Reč origami potiče iz japanskog jezika, a odnosi se na veštinu savijanja lista papira da bi se dobio željeni oblik, pri čemu papir nije dozvoljeno seći ni lepiti. Ova drevna veština potiče iz II veka. Iako je poreklom iz Kine, origami svoj procvat doživljava u Japanu u VI veku. U to vreme, bavljenje ovakvom vrstom hobija sebi su mogli da priušte samo bogati, jer je papir bio dragocen i redak. Origami je često upotrebljavan na raznim ceremonijama: venčanja, čajna ceremonija… Čak su i samuraji koristili origami prilikom razmene poklona. Danas se origami može koristiti u različite svrhe: dekoracija stana, ukrasi za jelku, unikatan nakit… pa se zato može slobodno svrstati i u primenjenu umetnost.

 

Pored modernih dizajna savremenih origami majstori, postoji i oko hiljadu modela koji se smatraju tradicionalnim origamijem.  Neke od tih modela uz pomoć dijagrama i tutoriala izučavaju se na origami radionici u klubu Sakurabana u Beogradu. Postoji nekoliko nivoa složenosti izrade modela, od najjednostavnijih do veoma komplikovanih. Veoma je korisno baviti se origamijem od najranijeg uzrasta, kako bi se razvijala motorika i koncetracija.

 

43. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU
DOB//Galerija

Crteži u izboru docenta Zorana Dimovskog
Skulpture u izboru docenta Gabrijela Glida

Predstavljanje radova studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz predmeta crtež i sitna plastika.

 

Master izložba studenata FPU
Hol Amerikane i Velike sale

Prva master  izložba studenata Fakulteta primenjenih umetnosti realizuje se u saradnji sa Domom omladine Beograda. Biće izloženi radovi osamdesetoro studenata sa deset smerova FPU.
 
Radovi studenata biće prestavljeni u nekoliko prostornih celina,  a tematski su podeljeni na dizajnerske, konzervatorske i primenjenu umetnost.

 

 

 

Komentari