Izložba fotografija “OPASNE ZAVRŠNICE” Nade Pleskonjić

Proročanske ali većini, i tada i danas, nepojamne etičke, političke, duhovne i egzistencijalne poruke reditelja Joce Jovanovića, upućene krajem šezdesetih godina prošlog veka, bolno su se obistinile i ostale aktuelne do današnjeg dana.

Nakon godina ratova i tranzicije za nama, i godina ratova i tranzicije koje su pred zemljama, narodima i kontinentima kojima novi poredak još nije uradio novocivilizacijsku lobotomiju, deo rastućeg, osvešćenog antiglobalističkog  zabrana čini i onaj deo umetničke produkcije koji nije sluškinja industrije. Slično je i kad je reč o fotografiji. Ona širi famu i zato se pojavljuje kao veran pratilac brojnih biznisa: poput ekspres lonca, ima moć da stvara univerzalni kod „globalnog sela“. Ako odbacimo spekulaciju je li fotografija umentost ili nije- jer, umetnost je eventualno u onom koji koristi medij a medij po sebi može biti upotrebljen i  u marketinško-propagandne i  u dokumentarističke i u zločinačke  svrhe- činjenica je da fotografija, kao  dizajn stvarnosti, zaista manipuliše područjem vidljivog. Već je primećeno da fotografija neizbežno povlači izvesno pokroviteljstvo nad stvarnošću jer daje zamah saznajnim zahtevima vida „krupnim planom“ (Blow up) i „sagledavanjem na daljinu“.

Zabeležen prostorno-vremenski događaj pod nazivom “Opasne završnice” zapravo je foto ambijent, režiran a ne slučajan, nehajno erotizovan crno-beli pop ekspresionizam osobenih foto zapisa na akvarel papiru, porcelanu i svili . Fotografija nije samo slika izložena u prostoru, već slika koja određuje prostor kako onim što prikazuje tako i  uspostavljanjem kontinuiteta u priči na osnovu montažnog principa preuzetog iz filmske strukture.
Opasne završnice, film koji ne postoji,  izazov ili svakodnevica svakog od nas pojedinačno.
Glavne uloge: Dubravka Kovjanić i Milutin Milošević

 

…Ako ste seksualno ugroženi,  ako imate problema u vašem kolektivu, ako imate problema u svojoj porodici, pušite samo Dijamant filter …
„Izrazito ja“   J. Jovanović

 

Biografija – Nada Pleskonjić
Formalno obrazovanje na beogradskom FDU čini da njene pripreme za set liče na pripreme za snimanje filma: određivanje lokacija, uloge, kostimi, najbolja svetlost tokom dana…tek tada može da vizualizuje zamišljenu  priču. Alternativan proces korišćenja tečne foto emulzije omogućava joj širok dijapazon mogućnosti za kreiranje  i odabir podloge na koju će foto zapis biti nanesen.
Posredstvom njenih fotografija uspostavljamo vezu sa crno-belim svetom za koji ljudi naivno veruju da je ustuknuo pred globalnim kičem u boji, pardigmom današnje moderne.
www.nadapleskonjic.com

 

Radno vreme Galerije: utorak – subota od 12:00 do 21:00;  
nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!

Komentari