Gift Exchange (Kina u fokusu): prezentacije i performansi

Podrška i organizacija: Dom omladine Beograda i Centar za likovno obrazovanje – Šumatovačka (AIR – Artist in Residence)
Umetnici: Yu Ji, Vladimir Nikolić, Ophelia Huang. Gost: Raša Todosijević. Kustos: Maja Ćirić.

Projekat Gift Exchange je plod saradnje između institucija i individualnih radnika u kulturi iz Srbije i Kine.

Can You Hear What We Hear? Prezentacija umetnika iz mreže Gift Exchange Residency

Četvrtak, 18. septembar, 18č / Galerija Doma omladine Beograda

 

Prezenteri: Yu Ji, Vladimir Nikolić

Moderator: Maja Ćirić

Yu Ji, Kina

Can You Hear What I Hear?: Talk about artists work at the independent art space AM Art Space in Shanghai, China (engl.)

Vladimir Nikolić, Srbija

O iskustvu rezidencijalnog boravka u Guangdong Times Museum (srp.)

 

 

Where Do You Belong?

Veče performansa  u okviru Gift Exchange Residency

 

Perfomans (na engl.): Belong

Nedelja, 21. septembar, 18č / Klub DOB

Scenarista i izvođač: Ophelia Huang

 

Šta čini da pripadate grupi, mestu, ili naciji? Krvno srodstvo, lokacija, jezik, politika, emocija, prošlost ili budućnost? U Exit, Voice, and Loyalty: Responses to Decline in Firms, Organisations and States (1970),) Albert O. Hirschman ističe konceptualni ultimatum koji suočava članove organizacije, bilo da se radi o poslu, naciji ili bilo kom drugom obliku grupisanja koji karakteriše pad kvaliteteta odnosa sa svojim članovima: ili ostati ‘lojalan’, ‘izaći’ ili ‘pustiti glas’. Između pripadnosti i nepripadnosti, između napuštanja  i lojalnosti, između tišine i glasa, ko ste vi? Na čijem jeziku govorite? Gde ste vi? Gde želite da budete?

 

Belong je putovanje tragača iz daleke Kine u Beograd kroz lavirint sećanja, obasjan fragmentima istorije, metaforama i dečijom igrom. Zagubljen objekat zarobljen je između Istoka i Zapada, između prošlosti i sadašnjosti. To je predstava posvećena Srbiji, ljubavno pismo od strane privremene stanovnice Beograda, koja okleva na pragu, samo da bi pronšala sopstvenu zbunjujuću refleksiju u ogledalu.

 

Performans: 卧室。Bundle

Nedelja, 21. septembar, 19č Galerija Doma omladine Beograda

Izvođač: Yu Ji & gost Raša Todosijević

 

Kamen čeka, na vazduhu…

Spavaća soba。

Stavljam svoje prste u džep.

 

Tokom poslednjih deset godina pisanje, čitanje i putovanja pomogli su Yu Ji da formira svoj pogled na svet. Smisao umetničkog stvaranja, za nju podrazumeva beskompromisno postavljanje pitanja, suočavanje sa sobom i suočavanje sa spoljašnjim svetom. To joj je omogućilo da ostvari višeslojan proces razmišljanja o nekontrolisanim situacijama, međusobnim konfrontacijama tela, a da istovremeno bude i pod kontrolom i izložena fragilnosti situacija.

Tokom njenog boravka u Beogradu Yu Ji je pozvala Rašu Todosijevića, da sarađuju na ovom projektu.
Yu Ji smatra da saradnja nije sama sebi cilj, jer umetnici proširuju svoju radne metode u različitim pravcima kroz saradnju.
    

Biografija gosta:

Raša Todosijević diplomirao je na Likovnoj Akademiji u Beogradu 1969. Zajedno sa Marinom Abramović, Erom Milivojevićem, Zoranom Popovićem, Nešom Paripovićem, Gergelj Urkom i drugima okupljenim oko Studentskog kulturnog centra u Beogradu, bio je jedan od prvih umetnika koji je sedamdesetih godina uveo konceptualnu umetnost – Novu umetničku praksu  i nove medije na tadašnju jugoslovensku scenu. Njegovi najpoznatiji radovi – “Šta je umetnost?” (“Was ist Kunst?”), “Bog voli Srbe” (“Gott liebt die Serben“) – i mnogi drugi obezbedili su mu svetsku reputaciju. Samostalno izlaže od 1969. godine, a od 1970. je učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u stalnim postavkama mnogih svetskih muzeja.

 

Biografije ostalih umetnika:

 

Yu Ji je rođena u Šangaju, diplomirala je na Odseku za vajastsvo na Fakultetu likovne umetnosti, Univerziteta u Šangaju, gde je 2011. i magistrirala. U praksi se uglavnom bavi skulpturama i instalacijama, ali takođe uključuje performanse i video radove. Radovi Yu Ji prikazivani su u He Xiangning Art Museum (Šenžen), YUZ muzeju (Šangai) i LaSalle, Singapur, Taipeiu, Vajmaru (Nemačka), i Vilnusu (Litvanija).

Nakon Beograda Yu Ji učestvuje u izložbi Inside China u Palais de Tokyo u Parizu. Yu Ji je suosnivač “AM umetničkog prostora”, jednog od retkih aktivnih non -profit eksperimentalnih umetničkih prostora u Šangaju.

 

U septembru 2014. godine Dom omladine Beograda, AIR Šumatovačka i kustoskinja Maja Ćirić sa  zadovoljstvom predstavljaju Yu Ji, kao treću umetnicu u okviry Gift Exchange mreže rezidencijalnh boravaka.

 

Vladimir Nikolić je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, gde je nekoliko godina kasnije dobio  i master diplomu. Njegova bogata i raznovrsna umetnička kolekcija uključuje fotografije, video klipove, instalacije i slike. Tokom godina izlagao je na mnogim uspešnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i van nje. Nekoliko njegovih radova pripada muzejskim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu, uključujući i umetnički centar Žorž Pompidu u Parizu i muzej savremene umetnosti Berardo u Lisabonu. U okviru Gift Exchange mreže rezidencijalnih boravaka za umetnike boravio je u Guandong Times muzeju ove godine.

 

Ophelia Huang, rođena i obrazovana u socijalističkoj Kini, došla je u Srbiju na početku 2014. u okviru Master programa International Performance Research na Univerzitetu umetnosti u Beogradu  Performanse izvodi i nastupa sa nezavisnim teatrom Grass Stage iz Šangaja. Ophelia je bila novinar u oblasti umetnosti u Šangaju, i radi kao kulturni menadžer koji povezuje Kinu i Evropu.

 

 

 

Gift Exchange residency koji su osnovale su Maja Ćirić i Biljana Ćirić  istražuje pojam poklona kroz kulturnu razmenu, koji ima za cilj potsticanje važnosti perifernih izložbi, i zasnivanje nepredvidivih veza između različitih mesta i produkcija,  kako bi se stimulisale buduće saradnje. Izbor umetnika je zamišljen tako da kustosi iz zemlje umetnikovog porekla nominuju tri umetnika, a konačnu odluku donose kustosi iz  institucije domaćina. Gift Exchange ne simbolizuje samo poklon za umetnike koji su na rezidenciji, već i poklon za gradove i institucije domaćine.

 

Gift Exchange” je takođe pokrenula i Biljana Ćirić tokom izložbe Jedan korak napred dva nazad, održane 2013.  godine u Times muzeju. Prema uputstvima  na umetničkom delu Give More Thank You Can Take, Ćirić je trebalo da predloži zamenu za 500 kg bobica koje umetnik Pratchaya Phinthong  pokupio. Biljana Ćirić predložila je rezidenciju koja će početi u 2014. i koja  će se nastaviti sve dok simbolička težina umetnika  ne ispuni 500 kg. Osnivanjem mreže rezidencijalnih boravaka prošireno je trajanje izložbe.

 

Institucije koje učestvuju u “Gift Exchange“:

 

 

Centar kulture i obrazovanja Dom omladine Beograda (DOB)  https://www.domomladine.org od 1964.  godine, kada je osnovan, kreira i organizuje programe za mlade i u saradnji sa mladima.  U svom spektru delatnosti Dom omladine obuhvata sve umetničke discipline i forme: muziku, film, pozorište, vizuelne umetnosti i nove medije. Podjednako važno mesto u programskim aktivnostima zauzimaju debatni i tribinski programi, u okviru kojih se analiziraju aktuelne teme iz različitih oblasti (popularna i tradicionalna kultura, filozofija, socijalna pitanja, nauka, književnost, naučna fantastika, muzika…), ali i programi bazirani na spoju umetnosti i nauke. Posebna pažnja posvećena je obrazovnom programu, koji je za učenike i studente potpuno besplatan, a realizuje se kroz brojne radionice i predavanja iz najrazličitijih oblasti.

 

 

Centar za likovno obrazovanje – ŠUMATOVAČKA (osnovan 1948.)  http://www.sumatovacka.rs  / (AIR – Artist in Residence) http://www.sumatovacka.rs/articles/view/84/296/sumatovacka-air-artist-in-residence-program.html?menu_id=147
Projekat deluje od 2012, kao mesto susreta međunarodnih i domaćih delatnika u oblasti kulture i umetosti i zajedničkog rada na tematizovanju i istraživanju u prostoru stvaralaštva i umetničke edukacije, stvaranju mogućnosti za realizaciju međunarodnih projekata, mobilnost i umrežavanje umetnika sa akcentom na  interdisciplinarnim umetnostima. Usmeren je,  kako ka  mlađim stvaraocima koji misle o interkulturalnom dijalogu kao o važnom elementu razvoja, tako i ka onima kod kojih je utvrđen međunarodni ugled a zainteresovani su za razmenu iskustva rada na tematskim radionicama i predavanjima, zajedno s lokalnim umetnicima.

 

Times Museum Guangdong http://www.timesmuseum.org je registrovan kao neprofitna organizacija, koja je otvorena za javnost  2012. a koju finansira Times Property Grupe od 2003. Tokom D-Lab projekta 2. Guangzhou trijenala 2005. Rem Koolhaas i Alain Fouraux su pozvani da dizajniraju stalnu zgradu za muzej. Arhitektura Times Muzeja Guangdong odražava jedinstvene društvene, ekonomske i kulturne uslove Pearl River Delte. Kroz niz izložbi, projekata i javnih kulturnih događanja, Times Muzej Guangdong proaktivno istražuje raznolike i višedimenzionalni odnose između umetničkih praksi, kulturne proizvodnje, javnosti, gradske javne sfere.

 

Grey Projects (http://greyprojects.org/) je umetnička platforma za izdavaštvo, kustoske aktivnost i razmenu. Grey Project koji vode umetnici, podržava uspon umetničke prakse sa izložbom, publikacijama i rezidencijama. Grey Projects je u potrazi za umetničkim eksperimentima, projektnim predlozima, novim publikacijama i kustoskim praksama. Nalazi se u Tiong Bahru, jedanom od najstarijih stambenih četvrti u Singapuru.

 

Casa Tres Patios (C3P) http://casatrespatios.org je savremeni umetnički centar posvećen eksperimentisanju i istraživanju savremene umetnosti i umetničkih praksi. Osnovan je kao neprofitno udruženje u Medeljinu u  Kolumbiji 2007. godine. Misija C3P je razvijanje umetničkih projekata i publikacija na osnovu istraživanja, obrazovanja i proizvodnje. C3P radi s lokalnim, nacionalnim i međunarodnim umetnicima, kritičarima, kustosima, arhitektama i dizajnerima čiji rad istražuje nove prakse u kolaborativnom eksperimentalnoj atmosferi, razvija projekte koji mogu stimulisati i stvoriti pozitivnu promenu.

 

Biografije kustosa u okviru mreže “Gift Exchange“:

 

Nikita Yingqian Cai je kustos Times Museum Guangdong i kritičar. Učestvovala je 2009 – 2010. u kustoskom programu de Appel Arts Center. Njeni odabrani kustoski projekti uključuju: Ja nisam ovde. Izložba Bez Francis Alys (de Appel Arts Center, Amsterdam, 2010), Muzej to nije (Guangdong Times muzej, 2011), Jiang Zhi: Ako ovo je čovek (Guangdong Times muzej, 2012). Piše za  www.artforum.com.cn, ARTTIME i Yishu, a njeni tekstovi se bave istraživanjem istorije, konteksta i savremene umetnosti i institucionalne prakse, kao i promišljanjem o kustoskih diskursa i izložbenih studija.

 

Biljana Ćirić je nezavisna kustoskinja sa prebivalištem u Šangaju. Njene skorije izložbe uključuju Institution for the Future  (2011), Alternatives to Ritual  (2012-13), One Step Forward, Two Steps Back—Us and Institution, 2013), Tino Sehgal, samostalna izložba u UCCA (2013) . Godine 2013, inicirala je platformu From a History of Exhibitions Towards a Future of Exhibition Making.  Ćirić je redovna saradnica Yi Shu lista, a bila je nominovana za ICI Independent Vision kustosku nagradu.

 

Maja Ćirić je nezavisna kustoskinja i likovna kritičarka sa prebivalištem u Beogradu, u Srbiji. Njena logika prakse je kritika dominantne kustoske geopolitike,  a temelji se na terminima kritičnosti i post-globalizma. Dobitnica je nagrade Lazar Trifunović za umetničku kritiku (Beograd), Independent Projects Award (New York) , ISCP Curatorial Project Award (New York), Dedalus Foundation i ICI Curatorial Research Award. Doktorirala je u oblasti umetnosti i teorije medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, naslov disertacije je „Institucionalna kritika i kustoske prakse“.

 

Jason Wee je umetnik i pisac. Njegov rad transformiše interpretacije istorije i prostora u razne vizuelne i pisane materijale. On spaja privatne dileme, idealizam i neistražene budućnosti. Jason Wee je Studio Fellow nezavisnog studijskog programa Whitney muzeja, a studirao je na New School i Univerzitetu Harvard. Bio je na rezidencijalnom boravku  u C.A.J. Residency, u Tokiju, i Gyeonggi Creation Centar u Južnoj Koreji. Dobitnik je Voters’ Prize u Singapore Art Museum 2008.

 

Komentari