Izložba slika i crteža: “Miloš Bajić, Mathauzen 106621”

U okviru međunarodne konferencije “Reprezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima”, u Galeriji Doma omladine Beograda biće postavljena i izložba crteža i slika našeg poznatog akademskog slikara Miloša Bajića, čiji radovi predstavljaju jedinstveni umetnički dokument o uslovima logorskog života.

Miloš Bajić (1915–1995) je 1942. godine uhapšen kao pripadnik Partizanskog pokreta i odveden najpre u Banjički logor, a zatim transportovan u zloglasni Mathauzen. Tamo je, uprkos opasnosti po život, Miloš Bajić pravio skice i crteže koji na snažan način dokumentuju sve užase logorskog života.

Nakon kraja rata završava studije i postaje jedan od najpoznatijih likovnih umetnika Jugoslavije, poznat i kao prvi apstraktni umetnik svoje generacije. Do kraja života proganjale su ga teme i slike iz logorskog života, te se ovi motivi mogu naći i na radovima iz poznijeg perioda.

 

“Uzbuđenje koje i sada osećamo pred oporim i muškim radovima Miloša Bajića, istinsko je i trajno, kao što su i ove slike trajne baš zato što su istinite.”

Slobodan Novaković

Komentari