[INTERVJU] Nikola Vranjković: “Trudićemo se da koncert u Domu omladine Beograda bude zaista poseban“

Veliki beogradski koncert Nikole Vranjkovića biće održan 28. decembra u 21 čas, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Poštovaoci Vranjkovićevog stvaralaštva imaće priliku da uživaju u muzici iz Block Out perioda, kao i u pesmama sa albuma „Za ovde ili za poneti“ i „Bremeplov“. Sa Nikolom smo razgovarali o predstojećem koncertu, novom albumu i planovima za budući period.

Ulaznice za ovaj koncert možete kupiti na prodajnim mestima Eventima, po ceni od 800 dinara (parter) i 1000 dinara (balkon) u pretprodaji, dok će na dan koncerta ulaznice koštati 1000 dinara (parter) i 1200 dinara (balkon).

 

Govoreći o koncertu u Domu omladine Beograda, Nikola se nada da će posetioci uživati u njegovom nastupu: „Biće to koncert na kom će publika sedeti i nadam se uživati u pesmama, zvuku, scenografiji i svetlu. Trudićemo se da koncert bude zaista poseban. Snimaćemo ga audio i video i nadam se objaviti DVD izdanje kasnije. Za Veliku salu Doma omladine Beograda sam emotivno vezan i u poslednjih 15 godina sam dosta nastupao u njoj kao muzičar, ili radio kao ton majstor drugim izvođačima. To je jednostavno najbolja koncertna sala u gradu“.

Publika će imati priliku da čuje pesme sa najnovijeg CD-a, Bremeplov, a Nikola nam je otkrio kako je izgledao proces nastajanja ovog albuma.

„Neke od tih pesama su nastale relativno davno kao skice koje nisam uspeo da uobličim i nađem prava rešenja za pojedine delove i strofe. U tome mi je najviše pomogao Peđa Milanović Pastorijus.  Zajedno smo ih uobličili do kraja, a Peđa im je udahnuo jedan novi kvalitet, prevashodno sintisajzerima, čiji je zvuk jednostavno prelep i nenametljiv.  Dalje se sve samo otvaralo. Sa Danicom Borisavljević sam već ranije imao dogovor da napravimo jedan instrumental ili neku vrstu muzičkog dijaloga. Za Nagradu za strah sam davno odlučio da mandolu svira moj prijatelj Dejan Lalić (Orthodox Celts). Odjavu u Plovnom putu sam dugo radio sa jednom polu partizanskom temom koju nikako nisam uspeo da odsviram da ima nekog smisla, ali nisam od nje odustajao, a Miki Ristić (Darkwood Dub) je taj
rebus rešio veoma lako i odsvirao je na svoj način. Bremeplov je pesma sa, verovatno, najviše gitarskih kanala od svih pesama koje sam do sada snimio. Dosta vremena sam potrošio na editing Uzinih i Pitijevih (gitaristi Goribora) gitara jer jednostavno nisam mogao da odlučim šta da ostavim, a šta da izbacim. Čak je postojala  ideja da napravim tri verzije iste pesme”, kaže Vranjković.

  

 

Nikola ističe da nije imao posebnu inspiraciju dok je radio na albumu Bremeplov, već da je pokušao da preusmeri energiju koja se nakupila kroz razne životne situacije na neku manje destruktivnu stranu.

Pored muzičkih izdanja Nikola Vranjković je objavio i dve zbirke pesama, a posetioci beogradskog koncerta svoj primerak knjige Bremeplov moći će da kupe po promotivnoj ceni: „Dve bitne razlike između knjige Bremeplov i knjige Za ovde ili za poneti  su u tome što u prvoj ima više pesama koje su i muzički snimljene, dok u drugoj postoje i četiri kratke priče. Teme su, uglavnom, u vezi sa  događajima iz mog života ili života mojih prijatelja, rođaka“.

Nikola navodi da već dva meseca  snimaju album, kad god on i kolege iz benda imaju vremena : „Biće to veoma iskren album, kao i svi prethodni, sa meni možda  dve najdraže pesme koje sam do sada napisao”. Takođe, Vranjković  izdvaja nedavno održan koncert u Požarevcu kao jedan od najbitnijih u njegovoj karijeri: „Zahvaljujem se Bati i osoblju kluba KB kao i mojim dragim kolegama muzičarima na toj večeri”.

Vranjković nam je rekao i šta misli o savremenoj muzičkoj sceni u Srbiji: “Kao da se u nekom koncentracionom logoru odvija festival sa nekoliko bina…. Naša scena bi bila na onoj najmanjoj bini gde u publici sedi nekoliko čuvara i logoraša – jedni što moraju, a drugi što vole”.

Za kraj, kao neke od najznačajnijih rok albuma Vranjković je izdvojio: Joy Division – Unknown pleasure, Led Zeppelin – Physical graphiti, The Clash – London Calling.

 

Komentari