[INTERVJU] The Bestbeat: “Podjednako uživamo u svakoj pesmi koju sviramo”

The Bestbeat, beogradski Beatles tribute sastav, održaće koncert 27. decembra u 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ovim nastupom obeležiće se nekoliko jubileja značajnih za sve ljubitelje muzike liverpulske četvorke, ali i 50 godina Doma omladine Beograda. O predstojećem koncertu, njihovim nastupima i planovima za budući period razgovarali smo sa članovima benda The Bestbeat.

Ulaznice u pretprodaji po ceni od 400 dinara možete kupiti na blagajni Doma omladine Beograda i preko mreže Eventim.

Grupu The Bestbeat čine Vladimir Banovčanin kao John Lennon, Damjan Dašić kao Paul McCartney, Marko Ćalić kao George Harrison i Vitomir Milićević kao Ringo Starr.

Kako je nastala ideja da oformite bend koji će izvoditi muziku Beatlesa?
Rasli smo uz muziku Beatlesa, koja je do nas stizala putem ploča i singlova iz roditeljskih kolekcija. Kasnije smo svoje prve sviračke korake pravili svirajući uz muziku sa tih ploča, a sama ideja o osnivanju grupe se rodila 2003. godine. Tada smo se sreli sa prvim tribute grupama iz Engleske i Amerike i shvatili da je, na neki način, moguće svirati u svom omiljenom bendu. Od početka smo želeli da to radimo ozbiljno i da zaslužimo naklonost publike.

Nastupi ovog sastava specifični su po tome što članovi benda koriste verne reprodukcije kostima, frizura, instrumenata i pojačala kakve su koristili Beatlesi. Kostimi u kojima nastupaju pripadaju različitim fazama kroz koje su poznati Liverpulci tokom karijere prolazili. „Ako sviramo pesme iz 1964. godine, onda nosimo odela u kojima su nastupali kod Ed Salivana. Ako je u pitanju 1965. to su Shea stadium kostimi, a kada prošetamo kroz pesme sa albuma iz 1967. godine, onda smo u uniformama sa omota Sgt. Pepper i tako redom. Najveći deo kostima u kojima nastupamo sašili su krojači Narodnog pozorišta i veoma smo im zahvalni na preciznosti i posvećenosti detalju. Dosta vremena smo proveli u analiziranju kragni, odabiru pozamanterije, širini nogavica i ostalim, naizgled, manje bitnim stvarima, ali kod tribute benda detalji su bitna stvar. Možda se baš svaki šav ne vidi iz publike, ali nama taj trud veoma znači“, kažu članovi benda.

The Bestbeat ističu da se o održavanju i izradi njihovih instrumenata već deset godina brine njihov prijatelj Lola Salaćanin, koji je graditelj žičanih instrumenata: „Nije se zadržao samo na gitarama, tamburama i sličnim sviraljkama, zbog nas je počeo da se bavi i bubnjevima. Mnogo nam znači njegova predanost poslu i želja da izađe u susret našim idejama i potrebama.

Članovi benda naglašavaju da su dosta vremena proveli gledajući koncertne i TV snimke, skidajući pokrete Beatlesa i njihov stil sviranja: „Imali smo ideju da, ako gledate koncert sa polovine sale i ne vidite baš jasno naša lica, steknete utisak da prisustvujete koncertu originala. U tome su nam dosta pomogle kritike i sugestije prijatelja iz publike. Da bi ceo vizuelni doživljaj bio potpun iako je basista desnoruk, bas gitaru naučio je da svira levom rukom. Kada, recimo, pogledamo Vladimira na drugoj strani scene, često nam se učini da je John zaista sa nama. Bitno je i da se ne preigrate, tada već nastaje parodija, a to nam nije ideja. Sve pesme sviramo u originalnim aranžmanima i tonalitetima i posle nekoliko hiljada ponavljanja, mogu vam reći da postaje prilično jednostavno.”

Američki magazin Newsweek uvrstio vas je među trideset najboljih svetskih Beatles tribute bendova. Šta ovo priznanje znači za vas?
Za nas je to bilo veoma bitno i prilično nas je iznenadilo kada su nam se javili novinari iz Newsweek-a. Našli smo se u specijalnom izdanju najtiražnijeg američkog magazina, koje je od korice do korice bilo posvećeno Beatlesima, tačnije pedesetogodišnjici izdavanja singla “Love me do”. Mi smo se pojavili među najinteresantnijim tribute sastavima iz celog sveta. Ako se setite da je muziku Beatlesa u Beograd doneo legendarni Radivoj Korać  i da su je kasnije prezentovali, svirali i o njoj pisali mnogi značajni  ljudi, za nas je velika čast to što smo u prilici da na svoj način pokažemo šta nam Beatlesi predstavljaju.

 

  

 

Nastupate širom Evrope. Da li se fanovi Beatlesa razlikuju od zemlje do zemlje? Na kom nastupu ste se susreli sa najvernijim fanovima ovog sastava?
Do sada smo imali mnogo nastupa, u različitim zemljama, salama, klubovima, pozorištima, sportskim halama, na gradskim trgovima, festivalima…Gde god da smo svirali, ako publika voli i poznaje pesme, naš posao je uživanje. Oni, koje ovaj vid zabave ne dotiče, brzo se razbeže. Ljudi koji vole Beatlese su ista vrsta, svugde na svetu, prepoznaju se i mi smo deo te ekipe. Bilo je mnogo dobrih koncerata i hvala svima koji su pevali sa nama i pravili buku između pesama. Thank you all!!!

Članovi benda ističu da je koncert u Domu omladine Beograda posvećen jubileju pedesetogodišnjice albuma i filma A hard day’s night i tim povodom The Bestbeat će odsvirati sve pesme sa ove ploče: „Ta 1964. godina je za Beatlese značajna i zbog  toga što je to trenutak kada je, posle uspešne američke turneje, Beatlemania postala svetski fenomen. Na ovom koncertu ćemo svirati i pesme koje su obeležile tu turneju. Zanimljivo je da se ove godine obeleževa pedeset godina od izgradnje Doma omladine Beograda, koji je šezdesetih godina predstavljao mesto razvitka domaće rock scene. Kako se ove godine obeležava i pedeset godina od izdavanja knjige In his own write  publika će moći da vidi radove profesora Fakulteta primenjenih umetnosti – Rastka Ćirica, Jugoslava Vlahovića i njihovih studenata, koji su inspirisani ovom knjigom“.

Na pitanje o najboljim albumima Beatlesa članovi The Bestbeat benda kažu da svako od njih ima svoj omiljeni album, kao i da se to vremenom menja: „Uglavom se pominju Rubber Soul, Revolver i Abbey Road. Često na probama razgovaramo o kompoziciji, aranžmanima, vokalima, tehnikama snimanja koje su primenjivali i tu se stalno otkrivaju neka nova mesta koja čine određeni album interesantnijim u određenom periodu. Beatlesi su svetlosnom brzinom menjali svoj zvuk  i dali su smisao onome što je muzička sloboda, kada govorimo o modernoj muzici. Mi izvodimo pesme iz celokupnog repertoara Beatlesa i do sada smo shvatili koje su pesme neizostavne, kao na primer She loves you, Twist and shout, A hard day’s night, Hey Jude… Kod Beatlesa je fenomenalno to što, pored nekoliko navedenih, u dahu možete da nabrojite bar još trideset neizostavnih pesama i eto vam repertora za koncert. Uživamo podjednako u svakoj pesmi koju sviramo i uvek nam je bitno da to što izvodimo prija publici. Kada je publika dobro raspoložena naš posao je uživanje – čist plezir, da tako kažem. Zamislite da se pred nekoliko hiljada ljudi, recimo negde u Francuskoj, nalazite u ulozi Beatlesa, da cela hala peva sa vama i uživa u svakom gestu i noti koju izvodite. To su najlepši trenuci na sceni koje možete imati“.

 

  

 

Kakvi su vaši planovi za budući period? Gde vas publika može čuti?
Nakon koncerta u Domu omladine Beograda, sviramo u  Austriji,  u mestu koje se zove Obertauern, a koje je poznato po tome što su tu snimane scene iz filma Help, tačnije Beatlesi, prvi put na skijama, uz zvuke pesme Ticket to ride. U martu nas očekuje vrlo uzbudljiva turneja po Francuskoj, a poslednji nastup u Parizu je značajan po tome što je u pitanju hala Palais de sports, u kojoj su Beatlesi svirali 1965. godine. Što se tiče Beograda, 31. januara sviramo mini koncert na Kolarcu, u okviru manifestacije – Kako se sluša koncert, i veoma nam je drago što ćemo svirati za klince koji treba da se upoznaju sa rock muzikom i njenim počecima. Nakon toga ćemo, kada je rodni grad u pitanju, napraviti pauzu od nekoliko meseci, a ostale gradove u Srbiji ćemo rado posetiti kada se za to ukaže prilika.

 
Kada ne sviraju članovi benda se bave muzičkom produkcijom, proizvodnjom zdrave hrane, studiranjem, porodičnim životom i drugim obavezama.

Koju muziku slušate, osim Beatlesa?
Tu je veliki broj prethodnika i savremenika Beatlesa, a i izvođača na čije bavljenje muzikom su Beatlesi uticali –  Buddy Holly, Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Carl Perkins, Phill Spector, Motown zvuk, the Hollies, the Kinks. Naravno uvek i apsolutno, The Rolling Stones, The Small Faces, Badfinger, Big Star, Cream, Hendrix, Deep Purle, Led Zeppelin, Black Sabbath. Volimo i ELO, Tom Pettya, Big Star, Queen, Oasis, Blur, Beady Eye, Abbu, Nirvanu, Johnny Thunders, Sex Pistols, Guns’n’Roses, Soundgarden, Metallica, Lou Reeda, David Bowiea, Iggy Popa, Motorhead, Ramonese, The Clash, Muse, Wilco, The Maverics, Pink Floyd, The Hives. Nekad se ode i na koncert Slayera, Tom Araya je počeo da sluša Beatlese uz All my lovin.

 

Komentari