[INTERVJU] Niko Potočnjak, Seven That Spells

Pred koncert u Klubu Doma omladine koji će održati 20. decembra, Niko Potočnjak, alfa i omega benda Seven That Spells, za sajt DOB-a govori o svetskoj slavi i dominaciji na Balkanu, upoznavanju sa Blakeom Flemingom, originalnim bubnjarem i suosnivačem benda Mars Volta, ali i rešava dileme kao što su: Black Sabbath ili Can i crno vino ili crni metal.

Prvi put svirate u Beogradu u proširenom sastavu, kakve zvučne promene može očekivati publika u Domu omladine u odnosu na prethodni beogradski nastup? I zašto baš dva seta bubnjeva?

Niko: “Da. Zapravo nakon više godina nastupamo van power trio koncepta. Dodatni bubanj, gitara i vokal obogaćuju novi materijal na više nivoa. Više slojeva, orkestralnost i zvučni zid. Nisam ni sam mislio da će tako ispasti. Stvarno je impresivno. Imam fantastičnu ekipu. Bez tih ljudi ne bi bilo ničega. Iznimno se veselim nastupu u ovoj formaciji!”

Zašto po tvom mišljenju nema više bendova iz ex-yu regiona koji su kao Seven That Spells uspeli da se probiju na evropskoj pa i svetskoj nezavisnoj rock sceni?

Niko: “Ne znam. Možda su spori, lijeni i nezainteresirani. Možda nemaju sreće.”

Kako je došlo do saradnje sa Blakeom Flemingom, originalnim bubnjarem i suosnivačem benda Mars Volta koji će sa vama sledeće godine snimati poslednji nastavak trilogije “The Death and Resurrection of Krautrock“?

Niko: “Veliki sam fan njegovog ex benda Laddio Bolocko. Povezali smo se preko facebooka i shvatili da imamo dosta toga zajedničog u stvaranju glazbe. I tako jedna stvar vodi ka drugoj….vidjet ćemo kako će to ići. Radit ćemo polako i bez stresa. Samo je rezultat bitan.”

Nakon 11 izdanja i redovnih evropskih turneja, te veoma uspešne 2014. godine, kako vidiš budućnost Seven That Spells? I šta te „tera“ da nastaviš dalje?

Niko: “Svjetska slava, dominacija i uspostava monarhije na balkanskom teritoriju jer ovako dalje ne ide ha-ha-ha. Toga smo svi svjesni. Mene je uvijek zanimala glazba. Imam kranje romantičan i sucidalan odnos s rock-om – dobra kombinacija za doživotno bavljenje glazbom!”

Da li bi mogao da izdvojiš neke bendove iz Srbije i Hrvatske koji ti se sviđaju i koje pratiš?

Niko: “NE.”

Ako je muzika STS, kako je opisao jedan magazin „Sveti zid buke koji može da zaustavi ratove i digne mrtve”, kako bi opisao muziku Jastreba koji će svirati sa vama Klubu Doma omladine Beograda 20. decembra?

Niko: “Jastreb je novi val primalno-retardiranog minimalizma. Na ivici sam da dam svima otkaz. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati do nastupa u Beogradu. Na kraju možda nastupimo samo ja i moja blek metal rukavica. Ona me nikad ne izda.”

Black Sabbath ili Can?

Niko: “Blek Sabat. Nikad nisam bio fan Kena.”

Crno vino ili crni metal?

Niko: “Alkohol > bilo koja glazba”

Komentari