[INTERVJU] Metamard: “Svaka stvarnost je pomalo psihodelična”

Psihodelični vašar, koji će biti održan 19. decembra u Domu omladine Beograda, drugu godinu za redom okupiće veliki broj umetnika u cilju brisanja barijera između žanrova, stilova, izvođača i publike. O učešću u programu, psihodeličnoj umetnosti i planovima za budući period razgovarali smo sa Snežanom Mocović, multimedijalnom umetnicom, kulturološkinjom i profesorkom, koja nastupa pod imenom Metamard.

 

Šta za Vas predstavlja psihodelična umetnost? Koliko je ovaj vid umetnosti prihvaćen u Srbiji?

Metamard: Hibridizacija kulture je globalni fenomen iz kog ni Srbija nije izuzeta – govorim o sveobuhvatnom i sveprisutnom pomeranju i brisanju granica, sintetisanju i transcendiranju žanrova, radikalnom eksperimentisanju u moru umetničkih praksi u cilju prekoračenja i ispitivanja. To može i da bude varljivo jer su pojmovi i značenja fluidniji nego ikada, npr. šta danas razlikuje umetnost od tehna je pitanje, ako i jedan i drugi ne mogu bez tehnologije, da ne kažem struje? Rekla bih da je svaka spoznaja  donekle i iluzija, i obrnuto. U tom smislu je svaka stvarnost tj. struktura pomalo psihodelična, što je jedan od diskursa koje umetnost reflektuje.

Snežana ističe da će njen nastup na Psihodeličnom vašaru biti koncipiran kao mini video kolaž poetry drama: „Već po nazivu se vidi da koncept samog sebe ispituje i sagledava. Dosta je bilo te platonske ljubavi između teorije i prakse. Ukratko, performans se bazira na kolaž-dijalogu između nekih tradicionalnih pesnika i jedne savremene umetnice, pesnikinje i muzičarke. Šta oni imaju da kažu jedan drugom i koja će to vrsta diskusije biti, pokazaće se samo. Ja samo kanališem“.

Na Psihodeličnom vašaru ćete nastupiti sa Ah, Ahilej. Kako je došlo do vaše saradnje?

Metamard: Ono što nam je skrenulo pažnju jedan na drugog je naša velika pasioniranost prema ronjenju. Uz to se koristimo, naravno, svako u svom formatu, “medijalnim kao šrafcigerom”, što bi rekao teoretičar umetnosti Jean-Cristophe Ammann na jednom mestu u intervjuu “Poesie! Kunst ist Poesie!”. Sa druge strane, oboje smo antropotehničari u sloterdijkovskom smislu i svako ima neki svoj kontinuitet, volimo kreativne izazove i saradnju sa različitim ljudima, tako da  “jedan poziv menja sve”. U tom duhu, performansu se pridružuje i umetnica TKV.

Snežana kaže da je koncert grupe Beograd događaj koji neće propustiti na ovogodišnjem vašaru i koji publika obavezno treba da isprati.

Šta Vas najviše inspiriše dok stvarate?
 
Metamard: Budući da u umetnosti volim saradnju i dijaloge, najveća inspiracija mi je kad neko pokaže mnogo entuzijazma, angažovanje i srdačnost. To svemu daje smisao. U bavljenju naukom odnosno sa teorijom je drugačije, ona je, priznajem, jako sebična, zaposeda, ali i daje, uvlači se pod kožu, šarmira.  Evo, posle otvaranja KC Dragstora 13.10.2012, kada sam zbirku poezije “Zvezda od prah šećera” Ane Seferović transmedijalizovala na oko 500m2, čemu su se pridružile TKV, Simonida Rajčević, Tamara i Tatjana Šuškić, umetnička praksa je morala malo da pričeka, koncept da sazri. Shodno tome, teorija je za mene isto velika inspiracija jer se upravo kroz nju razvijam i sazrevam kao umetnik.

Snežana planira da do kraja sledeće godine završi doktorat o Bjork i da na proleće ode u Njujork na njenu retrospektivnu izložbu u MOMA-i: „Tu izložbu doživljavam kao veliki doprinos mom doktoratu, budući da njeno stvaralaštvo opravdava moju tezu o estetskoj vrednosti u popularnoj kulturi“.

Komentari