[INTERVJU] MILOŠ ARIZOVIĆ, MRNJAU VIKEND: “ŽIVOT SA LJUBIMCEM JE PUN RADOSTI I LJUBAVI”

Ljubitelji mačaka imaće priliku da 12. juna u Domu omladine Beograda posete Mrnjau Vikend 2, koji zajednički organizuju Felinološko društvo Le PETit i Dom omladine Beograda. Na programu će biti interesantna i korisna predavanja, tribine, radionice, predstavljanje raznolikih rasa, ali očekuju vas i lepe i zdrave mace spremne za udomljavanje. O predstojećoj manifestaciji, posvećenoj mačkama i mačkoljupcima, popričali smo sa Milošem Arizovićem iz društva Le PETit.

Na predstojećem Mrnjau Vikendu, posetioci će imati prilike da u Domu omladine Beograda udome mačku. Objasnite svima koji eventualno imaju nedoumice, zašto je važno udomljavanje ljubimaca i da li udomljavanju treba dati prednost nad kupovinom životinja?

Miloš Arizović: Ako udomite domaću mačku, učinićete veoma human gest prema maci, a sebi ćete obezbediti prijatelja i zabavu za mnoge naredne godine. Domaću macu koju spasete sa ulice ćete relativno lako othraniti dok ne stane na svoje šape, pomoći ćete joj da se izbori sa eventualnim infekcijama ili parazitima i vrlo brzo ćete se vezati za novog čupavog drugara koji će eventualno postati ravnopravni član porodice. Domaće mace se generacijama bore za opstanak i veoma su umiljate, inteligentne, izdržljive, imaju jak imuni sistem i uglavnom nisu jako probirljive i zahtevne. Pored svega, imaćete i dobar osećaj da ste pomogli životinji u nevolji.

Kućni ljubimac pre svega podrazumeva odgovornost. Koliko mislite da je pitanje odgovornog vlasništva danas zaista rašireno među ljudima koji se odlučuju na čuvanje kućnih ljubimaca i da li se i koliko to primenjuje u praksi? Koliko akcije poput Mrnjau vikenda podižu svest javnosti o odgovornom vlasništvu?

Miloš Arizović: Akcije kao što su Mrnjau vikend ili Mrnjau Fest neće rešiti problem napuštenih ili izgubljenih životinja, ali će pomoći da se skrene pažnja na važan humanitarni problem. Javnost treba da se upozori da se na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji dešava patnja i nesreća velikog broja životinja koje nemaju dovoljno hrane, nemaju sklonište, da ne pominjemo zdravstvenu zaštitu ili kontrolu rađanja. Svaka pažnja medija je dobrodošla. Na žalost, mediji postaju sve više komercijalno orijentisani i društveno odgovorna pitanja sve teže nalaze put do javnosti. Zahvalni smo Domu omladine na svakoj prilici da progovorimo o ovim teškim pitanjima.

Zašto je, po Vašem mišljenju, mačka idealan kućni ljubimac? Koji su to najvažniji saveti koje dajete mačkoljupcima u vezi sa ishranom, negom i vaspitanjem mačaka?

Miloš Arizović: Maca je savršen kućni ljubimac za zaposlene osobe, jer maca ne zahteva izlazak u prirodu. Maca je odličan izbor za porodice sa starijim osobama, jer domaće mace ne zahtevaju neku posebnu negu kao što je kupanje ili friziranje. Mace mogu dugo da budu same, a da se ne uznemire.

Jedna od tema Mrnjau vikenda je i suživot beba i dece sa kućnim ljubimcem, oko čega mnogi roditelji imaju nedoumica.Ima li razloga za strah?

Miloš Arizović: Organizatori Mrnjau vikenda veruju da svaka porodica treba da ima ljubimče – macu ili kucu, zavisno od uslova. Odrastanje sa životinjama dokazano poboljšava imunitet detetu, pomaže mu da se lakše socijalizuje i odraste u humanu i osećajnu osobu. Život porodice sa ljubimcem je pun radosti i ljubavi. Vlasnici životinja su tolerantni sugrađani, dobre komšije, odani prijatelji. Mnogi roditelji strahuju da li beba i maca mogu zajedno. Na žalost, lekari opšte prakse i ginekolozi uglavnom daju negativan odgovor, jer se tako oslobađaju odgovornosti ako se eventualno nešto loše desi. Ako se majka pridržava najosnovnijih pravila higijene, neće biti nikakvih problema. Ne traba se plašiti – i kuce i mace se raduju prinovi u porodici i rado preuzimaju ulogu bebisiterke!

Koje sadržaje iz programa predstojećeg Mrnjau vikenda biste posebno preporučili publici?

Miloš Arizović: Najvažniji sadržaj Mrnjau vikenda je svakako udomljavanje maca. Ponudićemo oko 35 do 40 zdravih i lepo vaspitanih mačaka. Mace će biti vakcinisane i čipovane. Budući vlasnici će se ugovorom obavezati na odgovorno vlasništvo. Nataša Vukmirović će jednostavno, ali stručno, objasniti kome se i kako obratiti u slučaju zlostavljanja životinja. Govorićemo o pravilnoj ishrani mačaka i predstavićemo neke interesantne rase. Predstaviće se tim alpinista za spasavanje životinja iz nevolje. Razgovaraćemo sa veroučiteljem o moralnim i etičkim dilemama oko obavezne sterilizacije životinja. Naravno, veliku pažnju ćemo posvetiti već pomenutom pitanju – mogu li beba i maca zajedno?

U Domu omladine Beograda zimus ste sa uspehom organizovali Mrnjau Fest, sa izložbom mačaka i brojnim drugim sadržajima namenjenim ljubiteljima mačaka i životinja uopšte. Kako ste zadovoljni i kakvi su planovi za naredni festival?

Miloš Arizović: Festival posvećen mačkama Mrnjau Fest, održan u januaru ove godine u Domu omladine, je bio veoma uspešan. Zadovoljni smo kvalitetom programa, a posebno interesovanjem – ovo je prvi put da jedna priredba posvećena ljubimcima privuče hiljade posetilaca. Sledeći Mrnjau Fest je zakazan za 10. i 11. decembar i biće još veći, veseliji i šareniji. Priredićemo veliku međunarodnu izložbu izuzetnih maca, udomljavanje domaćih maca, radionice, bazar rukotvorina, kreativne radionice i programe za decu. Sve to će biti moguće zahvaljujući razumevanju, pomoći i entuzijazmu urednika Doma omladine Beograda, važne gradske institucija kulture koja zdušno podržava svaku ideju koja doprinosi gradnji humanog, moralnog i tolerantnog društva.

Komentari