[INTERVJU] Mihajlo Obrenov, bend dreDDup: “Sviraćemo glasno, jasno i agresivno”

Dom omladine Beograda će 3. oktobra organizovati prvi Gotik Art Festival – GARF, u okviru kojeg će posetioci će moći da se upoznaju sa ovom supkulturom kroz različite sadržaje. Muzički program počinje već od 17č u Holu Doma omladine di-džej programom za koji će biti zaduženi DJ Redlilly & DJ END i DJ Gavra. Od 20č program se nastavlja u sali Amerikana, gde će nastupiti bendovi Demist, Psyhound i dreDDup. Sa frontmenom benda dreDDup, Mihajlom Obrenovim, smo porazgovarali o istoriji benda, gotik kulturi i predstojećem nastupu na 1. Gotik Art Festivalu.

 

DreDDup je massacre industrial bend iz Novog Sada koji je prisutan na sceni već 19 godina i iza sebe ima 6 studijskih albuma, koji su izdavani kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. “Bend je tokom godina menjao zvuk, počeli smo sa elektronskom muzikom 1997. godine, uglavnom plesnom i mračnom, zatim smo implementirali gitare krajem devedesetih i rešili probati sve i svašta. Sada smo u nekom našem svetu, nemamo žanrovsku odrednicu“, kaže Mihajlo Obrenov.  

 

Jedan su od retkih domaćih bendova koji je imao prilike da nastupa sa velikim imenima iz industrial rock scene poput: The Prodigy, Laibach, Marilyn Manson, Skrillex. Mihajlo kaže da se drže underground struje iako su imali dosta turneja i svirali i veće koncerte. “Iza sebe imamo 6 albuma, puno EP-jeva i izdanja, uglavnom izdavanih po inostranstvu. Nekoliko evropskih turneja je iza nas, svirali smo na svim većim festivalima širom naše i ex-Yu teritorije i svakako smo bend koji ne pravi kompromise“, dodaje Obrenov.

 

Na pitanje kako vidi gotik scenu u našoj zemlji u odnosu na Evropu i svet, Mihajlo Obrenov kaže da industrial i gothic scena imaju potpuno suprotne motive i senzibilitet. “Od ovoga što sam ispratio na sceni, mogu reći da je scena mala, ali da nekako opstaje zahvaljujući entuzijastima i pojedincima koji je održavaju na life-supportu. Uglavnom preko žurki, organizacije svirki i internet izdavaštva, nekoliko etiketa radi na području ex-Yu, što je svakako odlično. Nažalost, i pored nekih dobrih stvari i bendova, evropska scena, kako gothic, tako i industrial, se pretvorila u onaj dens devedesetih koji nikada nisam mogao svariti. Nekako mi je sve to postalo kao reklama za čizme, latex i eyeliner i više muzika ne spaja ljude. Svedok sam da je ta scena mutirala i da je odavno mrtva sa muzičkog aspekta, preživela je isključivo u nekom modnom obliku – to dokazuju i lajnapi velikih evropskih gotik festivala koji u svojoj ponudi imaju distorzirani dens i po koji 80‘s bend koji pravi reunion. Nažalost, naša scena kopira taj soundtrack.”

 

Mihajlo ističe kako je gotik pravac u kulturi i umetnosti za njega svakako oduvek bio groteska, melanholija i nešto što ima lepotu u svojoj obskurnosti. “Ta romantičnost antagoniste horora, prijajuća jeza i simpatičnost neobičnosti. Tako ja to vidim i nekako tako doživljavam gotik supkulturu, a zapravo prave gotičare sam retko i sretao na ovim prostorima. Za svog života sretoh možda petnaestak, a oni svakako nisu bili podložni nekom modnom viđenju supkulture. Kada biste ih videli na ulici, ne biste nikad rekli da su u tom svetu jer oni ne moraju da podcrtavaju sebe.”

 

Obrenov pozdravlja manifestacije ovakvog tipa kao što je Gotik Art Festival. “Nadam se da će supkultura ponovo oživeti na ovim prostorima, i to u pravom obliku, i da će ovaj festival pokrenuti neke mlade ljude da otkriju svoju neobičnost i pokažu svoje nesavršenosti, a ne da se trude da ih maskiraju maskama. Nadam se da će mediji svakako pokriti festival i preneti poruku i u neke mejnstrim krugove. U svakom slučaju, dreDDup je tu da podrži ovakav festival uvek i jedva čekamo da nastupimo na istom.”

 

Za kraj smo ga pitali kakav repertoar publika može očekivati na predstojećem koncertu u okviru manifestacije Gotik Art Festival u Domu omladine Beograda. “U našim redovima imamo novog člana – bubnjara Vuka, i rešili smo spremiti repertoar koji će obuhvatiti sve naše faze, akcenat će biti na našim novijim albumima, ali ćemo svakako ubaciti i 2-3 starije pesme. Biće glasno, jasno i agresivno, po običaju. Napravili smo lepu setlistu spremnu za festival, fanovi zasigurno neće biti razočarani”, završava frontmen benda dreDDup.

 

Komentari