Pobednici 6. MERLINKA festivala

Šesti Merlinka festival održan je od 9. do 16. decembra u Domu omladine Beograda i na njemu je prikazano 65 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova.

Festival je zatvorio nemački dokumentarni film “Odri Lord – Godine u Berlinu” i diskusija o višestrukoj diskriminacija LGBT osoba. Festival je ove godine imao preko dve hiljade gledalaca.

Žiri, koji su činili profesorka filozofije Jelisaveta Blagojević, teatrolog Ivan Medenica i dramska spisateljica Olga Dimitrijević doneo je jednoglasnu odluku da festivalsku nagradu za najbolji kratki film “Dorotinu cipelicu” ravnopravno dele filipinski film “Kroz ogledalo” režisera Briča Ašera Haranija i libanski film “Ja to zovem ljubav” režiserke Elsi Hajar. Po rečima žirija ova dva filma su se izdvojila po svom jasnom konceptu, nepretencioznoj efikasnosti i kinematografskom poetikom.

Film “Kroz ogledalo” je moderni nemi film snimljen u jednom kadru. Sadržaj filma je jednostavan, ali pun različitih simbola, protkan činjenicama koje opisuju realnost normi koje vladaju na Filipinima kako bi kontrolisale ljude. Film “Ja to zovem ljubav” je poetična filmska priča o jednom susretu, telefonskom razgovoru, kiši i gromovima. Jednoj ljubavi izgubljenoj u tami Bejruta.

Novi Merlinka festival zakazan je za period od 8. do 15. decembra 2015. godine. Organizatori najavljuju promenu koncepta festivala i nove sadržaje.

Komentari