[INTERVJU] Marko Lukić, Demist: “Nikoga nećemo ostaviti ravnodušnim”

Posetioci prvog Gotik Art Festivala, koji će u organizaciji Doma omladine Beograda biti održan 3. oktobra, imaće priliku da čuju i gothic/progressive/melodeath/symphonic metal bend Demist iz Beograda. Pored koncerata, publika će moći da se upozna sa gotik supkulturom i kroz filmske projekcije, tribine i vizuelni program, a cilj ove manifestacije je da novim generacijama predoči različite oblike pop kulture, koji nisu vezani za glavni tok i folk. O predstojećem nastupu, gotik kulturi i samom bendu, porazgovarali smo sa Markom Lukićem, klavijaturistom benda Demist.

Bend Demist je oformljen 2008. godine od strane dva člana koji su tu od osnivanja: klavijaturiste Marka Lukića i pevačice Dragice Maletić. Vremenom, bend je imao mnoge promene u postavi, da bi se konačno ustalio u sastavu koji danas čine još i: Ilija Marković (basista), Stefan Gajić (gitarista) i Mladen Jovanov (bubnjar).  

Marko Lukić kaže da njihov sastav odlikuje mešavina zvuka koja je bazirana na formuli ženski glas i muške growl deonice koje upotpunjuje mračniji prizvuk jake distorzije i dinamične linije ritam sekcije. “Ono što Demist odvaja od formulačkih bendova sličnog žanra sa ženskim vokalom jeste neočekivan spoj nežnosti i sirove energije, neuobičajen izbor emocija i obrađene tematike u pesmama, kao i savršena sinergija svih članova benda. Od nežnijih melodija, komercijalnijeg prizvuka, do tvrđih pesama, Demist ostavlja svoj pečat u prepoznatljivom maniru.”

 

Na pitanje kako vidi gotik scenu u našoj zemlji u odnosu na Evropu i svet, Marko kaže da je ona u laganom i sigurnom opadanju. “Scena jednostavno nema tržiste da bi nastavila da postoji. Novih generacija koje se uključuju u scenu iz godine u godinu je sve manje. Pre desetak godina su se sukobljavale supkulture, a sada su svi spali pod jedan alternativni kišobran.”

Gotik pravac je, prema mišljenju klavijaturiste benda Demist, mračna, elegantna i duboka nijansa koja se prožima kroz razne vidove umetnosti i daje im posebnu lepotu. “Primese gotika u meni bude dublje emocije melanholije koje me izvlače iz svakodnevnog haosa nestabilnosti”, objašnjava Marko.

Lukić smatra da festivali poput Gotik Art Festivala, koji je pokrenuo Dom omladine Beograda, mogu pomoći ponovnoj popularizaciji ove scene, ali samo pod jednim uslovom: “Potrebno je da se ovakve manifestacije izbore za medijsku pažnju pored konstantnog bombardovanja najmasivnije tj. apsolutne scene u Srbiji.”

 

Za kraj, Marko Lukić kaže da će na njihovom repertoaru biti pesme koje smatraju najudarnijim za promovisanje prvog albuma Demista: “Može se reći da je podeljen na komercijalnije pesme koje su već poznate i dobro prihvaćene od strane publike, kao i nekoliko tvrđih koje predstavljaju pravac u kojem će se bend kretati na sledećem albumu. Nikoga nećemo ostaviti ravnodušnim.”

 

 

Komentari