[INTERVJU] SEGOLEN PRUVO, TRANSEVROPA FESTIVAL: “Umetnost i kultura treba da budu u suštini politike”

Od 1. do 5. oktobra u Beogradu se održava međunarodni TRANSEVROPA Festival koji ima za cilj stvaranje privremenog prostora za povezivanje i razmenu ideja, o pitanjima aktuelnih društvenih problema i alternativama za njihovo prevazilaženje, između umetnika i političkih aktivista iz čitave Evrope, O samom događaju i tematskim celinama koje će biti predstavljene u okviru festivala, porazgovarali smo sa Segolen Pruvo, umetničkom direktorkom organizacije Evropske Alternative i koordinatorkom TRANSEVROPA Festivala.

Ideja za ovakav festival nastala je još 2007. godine, ali je postao transnacionalan tek 2010. kada je okupio više evropskih gradova. Segolen Pruvo ističe kako koreni TRANSEVROPA festivala potiču iz Londona, veoma evropski orijentisanog i multikulturalnog grada, koji je u ekonomskom središtu Evrope, ali odbija da bude priznat kao takav. ”Osnivači festivala i organizacije Evropske alternative, koja je i organizator festivala, jesu dva mlada čoveka– Nikolas Milaneze i Lorenco Marsili. Oni su bili ogorčeni načinom na koji je Evropa građena i želeli su ne samo da se o tome promišlja, već i deluje. Njima su se ubrzo priključili drugi aktivisti koji su preneli tu ideju i u druge gradove. Ove godine festival koorganizuje Ministarstvo prostora”, objašnjava Segolen.

Ovogodišnji TRANSEVROPA festival nosi naziv “Beyond the Fragments”, pa nas je zanimalo zašto je baš ovakav naziv izabran. Segolen objašnjava kako je ovaj slogan u vezi i sa situacijom na Balkanu i njenim odnosom sa EU. ”Evropa – u svojoj suštini projekat ujedinjenja – trenutno je na iskušenju da radije isključuje nego uključuje – zemlje i narode.  Želimo da se suočimo sa ovim trendom i želimo da pozovemo sve da razmišljaju o akcijama koje idu preko fragmenata i spajaju ljude u zajedničkim prostorima.”

 

TRANSEVROPA Festival je namenjen svim mladim i angažovanim ljudima iz sfere kulture i politike, koji nastoje da razmenom ideja i pronalaženjem alternativnih rešenja, premoste jaz između ovih oblasti i uspostave osnovne političke principe slobode, solidarnosti i pravde.  ”TRANSEVROPA Festival je uvek bio ambiciozan, kao eksperiment kojim se otelotvoruje značenje transnacionalizma i prelaska granica. Festival ispituje način na koji pristupamo politici i onima koji su uključeni u izgradnju društva, spajajući umetničke prakse i pristupe političkom razmišljanju. Ove godine on će spojiti i angažovane ljude iz različitih zemalja, koji putuju iz drugih delova Evrope, sa učesnicima u Beogradu. Više od sto ljudi putuje kako bi predstavilo svoje predloge kao deo programa: radionice, izložbe i diskusije”, kaže Segolen.

 

Četiri glavne teme programa će biti predstavljene kroz različite aktivnosti, radionice, izložbe, debate i skupove i to su: nove političke forme i pokreti, zajednička dobra, migracije i mobilnost i alternativne ekonomije. Segolen Pruvo smatra da povezivanje mladih umetnika i političkih aktivista iz čitavog sveta može doprineti podizanju svesti i pronalaženju alternativnih rešenja za aktuelne probleme, koji su kroz razne programe zastupljeni na ovogodišnjem TRANSEVROPA  festivalu. ”Promišljanje politike obavezno uključuje i razmisljanje o našem doživljaju politike. Umetnost i kultura treba da budu u njenoj suštini, a ne da se o njima razmišlja kao o zabavi. Verujemo da povezivanjem umetnika, mladih kreativaca i aktivista – i čineći to transnacionalno – podstičući multikulturalnu razmenu u više pravaca, možemo da osmislimo, stvorimo i ojačamo nove odgovore na izazove sa kojima je današnji svet suočen.”

 

U Domu omladine Beograda će, u okviru programa festivala, dva popodneva i dve večeri biti puno interesantnih događaja. ”Preporučujemo debate sa uglednim govornicima i gorućim temama, projekciju filma i zanimljivi multimedijalni plesni performans francuskog kolektiva. Aktivnosti će pokriti čitav niz tema kojima se bavimo. Otvaranje je u četvrtak 1. oktobra u 16 časova projekcijom filma poljskih autora Participatory budgeting and reclaiming the city. Program će biti nastavljen u 18 časova razgovorom sa dvojicom naših glavnih govornika – Bretom Skotom  i Peterom Sundeom. U 20h nastavljamo program temama više okrenutim ka kulturi, debatom Nezavisne umetnosti u teškim vremenima, na kojoj učestvuju Lesia Kulčinska, Slavomir Sierakovski, Saša Janjić i Jota Mombasa. U petak, 2. oktobra, bavićemo se pitanjem migracija, na panelu u 16 časova Umetnost i migracije: Podržati ili promeniti trenutne društvene narative i perspektive?, sa fotografima, pesnicima, kustosima, umetnicima, a domaćin će biti Robert Kozma iz Grupe 484. U 18 časova nastupiće francuski kolektiv Etrange Miroir sa multimedijalnim plesnim performansom ”Europe Endless”. U 20 časova ćemo se  baviti se još jednim ugroženim pravom – slobodom informacija, debatom Valuta našeg života: Informacije. Razgovaraćemo o primerima Vikiliksa, Pajret beja i tome kako naši privatni životi postaju sve transparentniji vladama i velikim korporacijama – sa Renatom Avilom, Angelom Rihter i Peterom Sundeom, a razgovor će voditi Srećko Horvat”, kaže Pruvo.

 

Festival Transevropa se po prvi put, od kako postoji, održava samo u jednom gradu, pa nas je zanimalo  kako je došlo do te odluke i zašto je baš Beograd odabran da bude mesto okupljanja umetnika i aktivista. Umetnička direktorka organizacije Evropske alternative smatra da se izbor Beograda za mesto održavanja festivala nametnuo kao gotovo očigledan.  ”Cilj festivala je da se obezbedi prostor za analizu i da se utvrde i dogovore novi alternativni predlozi za evropski status kvo. Mi, kao organizatori festivala, verujemo da, u cilju pronalaženja i promovisanja realnih političkih i kulturnih alternativa, moramo prvo da ih otkrijemo i stvorimo izvan tradicionalnih centara – Brisela, Berlina, Pariza i Londona. Činjenica da je Beograd unutar onoga što smatramo Evropom, ali istovremeno i pred granicama EU, daje mogućnost razmatranja šta se sve može pojaviti dok su naš doživljaj i naša predstava Evrope dovodeni u pitanje njenim granicama. Beograd je takođe i u pogledu kulturnog života veoma dinamičan grad, nedovoljno poznat u drugim delovima Evrope. Želeli smo da damo ovu veliku priliku za otkrivanje ovog grada i njegovih brojnih lica ljudima izvan Srbije i, u isto vreme, ponudimo niz brojnih i odličnih aktivnosti srpskoj publici”, dodaje Segolen Pruvo.

 

Tokom četiri dana trajanja festivala će se, kroz razne panel diskusije i umetničke programe, pokrenuti dijalog o aktuelnim društvenim problemima sa kojima se danas suočavaju kako Evropa, tako i svet. S obzirom na to da su migracije trenutno najveći problem sa kojim se suočava Evropa zanimalo nas je  koliko će prostora biti ostavljeno za diskusiju o toj temi. Segolen objašnjava da će aktivnosti festivala na ovu temu pokušati da daju konkretne predloge i adekvatna rešenja za prihvatanje izbeglica, umesto podizanja dodatnih zidova i njihovog daljeg isključivanja. ”Izbeglice na putu kroz Srbiju dovele su u centar pažnje Beograd, kao poslednju stanicu na putu ka severu i sada zatvorenoj granici sa Mađarskom. Dolazak, kako se smatra, velikog broja izbeglica i tražioca azila, dovodi u pitanje suštinu Evrope i onoga što ona jeste – u njenom obećanju da će se boriti za ljudska prava širom sveta i poštovati ih. Migracije i pokreti u središtu su ovogodišnjeg festivala sa debatama Umetnost i migracije u Domu omladine i Tražeći sklonište u Evropi: Nove tranzitne rute, stare politike, 3.oktobra u CZKD, izložbama fotografije Evropski zid, u javnom prostoru, i Život migranata u Beogradu, u Muzeju afričke umetnosti, kao i performansima poput Europe Endless u Domu omladine. Bilo je planirano i muzičko veče sa sirijskim izbglicama iz drugih evropskih zemalja (Francuske, Nemačke), ali oni na žalost nisu dobili vize na vreme. Postoji jasna potreba da se pomognu neophodne humanitarne potrebe izbeglica, a istovremeno je podjednako hitno i da se definišu dugoročni odgovori za okončavanje blokiranja azila u Evropi.”

 

Segolen Pruvo za kraj poručuje da je TRANSEVROPA otvoreni festival, koji poziva sve spremne na izazov da se priključe i doprinesu njegovim konačnim rezultatima i uspesima. ”Ovo nije festival sa fino određenim kulturnim programom, već poziva na uključivanje i aktivnu ulogu u zajedničkom stvaranju festivala. Pozivamo sve da dodju na aktivnosti u Domu omladine i na druga mesta održavanja, da osmisle svoj festival i da doprinesu idejama i energijom.”

 

 

Komentari