[INTERVJU] Marko Ćalić, The Bestbeat: “Stalno pomeramo granice”

U petak 25. decembra autentični beogradski Beatles tribute sastav The Bestbeat održaće tradicionalni prednovogodišnji koncert, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ovim nastupom obeležiće deceniju bogate muzičke karijere, a program je posvećen jubilarnoj godišnjici izdavanja albuma ,,Rubber Soul” iz 1965. godine. O nastanku benda, predstojećem koncertu i budućim planovima, porazgovarali smo sa Markom Ćalićem, gitaristom sastava The Bestbeat, koji nastupa u ulozi Џорџа Harisona.

Kako ste došli na ideju da oformite Beatles tribute bend?
Marko Ćalić
: Ideja se rodila kada smo prvi put otkrili američke sastave kao sto su „1964 The Tribute“ i „Rain“, koji su bili medju prvim full tribute bendovima, sa kostimima i instrumentima, podelom uloga, kao mjuzikl, ali pravi rok koncert. Jedan od najvećih Beatles fanatika koje poznajem – Damjan, koji igra Pol Makartnija u Bestbeat-u, me je pozvao da probamo tako i mi. Ja sam bio oduševljen idejom, i tako je sve počelo. Imali smo Ludwig bubanj i violin bas, i krenuli smo sa okupljanjem ljudi te oko ideje. Cilj je bio, i ostao, da napravimo kompletan šou, sa svim kostimima i odgovarajućim instrumentima, u želji da utisak bude što potpuniji.

Koncertom u Domu omladine Beograda slavite 10 godina rada benda. Osvrnite se na dosadašnju karijeru i najznačajnije momente u njoj.
Marko Ćalić:
Faze kroz koje smo prolazili, i nastupi koji su se godinama gomilali, su doprineli tome da bend stalno pomera granice. Prošli smo dug put, od klubova do sportskih dvorana, od Minska do Liverpula, sa uvek sjajnim iskustvima. Neki od momenata koji se ipak izdvajaju su: 14 nastupa na međunarodnom Beatleweek festivalu u Liverpulu, rodnom gradu Beatlesa; obeležavanje  50. godisnjice  snimanja filma Help u Obertauernu, Austrijskom ski centru, gde je film i sniman; ovogodišnji koncert u Parizu, u „Palais de sport“ dvorani, u kojoj su Beatlesi nastupali, takodje 50 godina ranije. Naravno, velika čast je bila i pojavljivanje u specijalnom izdanju Newsweek-a posvećenom Beatlesima.

Svirali ste u Engleskoj, Austriji, Francuskoj. Kakve su bile reakcije na bend i kako je na tim prostorima ocenjena vaša muzička i performerska sličnost sa originalnim Bitlsima?
Marko Ćalić:
Reakcije su uvek bile dobre, jer pravi fanovi jako cene detalje, koji su u ovakvom nastupu presudni: levoruki Makartni, zvuk električne dvanaestožičane gitare, Ringov prsten i naravno, detaljno proučeni aranžmani. Muzika koju izvodimo je muzika najvećeg benda 20. veka, i mi se trudimo da to opravdamo na svakom nastupu, što publika ume da ceni. A, Beatles fanova ima u svakom kutku sveta, tako da nam se uložen trud vraća kroz reakciju publike. To su najbolji trenuci bavljenja muzikom, kada dobiješ odobravanje od strane neke nove publike, na njihovom terenu.

Budući da su vas uvrstili među trideset najboljih svetskih Beatles tribute sastava, šta je ono što je vas izdvojilo u odnosu na druge slične bendove i doprinelo vašoj popularnosti na domaćoj i evropskoj sceni?
Marko Ćalić:
  Ima puno bendova koji sviraju Beatlese na svetu, ali relativno mali broj se posvećuje detaljima koje sam pomenuo. Oni koji su odlučili da šou upotpune do maksimuma su svi dobri. Neko bolje izvodi ranu fazu, neko psihodeliju, ali to su nijanse. Ono što bih mogao da pripišem Bestbeat-u kao glavni kvalitet je energija sa kojom nastupamo, što je za živi nastup jako bitno. Beatlesi su, između ostalog, po tome bili prepoznatljivi.

Ove godine koncert je posvećen jubilarnoj godišnjici izdavanja albuma „Rubber Soul“. Možete li nam reći nešto više o tom albumu?
 Marko Ćalić:
To je jedan od onih albuma koji je promenio tok istorije, ne samo muzike. Prvi album Beatlesa koji sam pažljivo slušao kao klinac, i svi u bendu će se složiti da je poseban. I muzika i tekstovi su postali ozbiljniji, kompleksniji, prvi put su u popularnoj muzici upotrebljeni egzotični instrumenti, kao sitar npr. Uopšte, atmosfera na albumu najavljuje eksperimentisanje sa zvukom, i tranziciju izmedju „She Loves You“ i „Strawberry Fields“. Posle tog albuma, mnoge stvari su se promenile. Jako je uticao i na njihove kolege savremenike, koji su značajno promenili kurs.

Predstavite nam goste na vašem predstojećem koncertu u DOB-u. Kako će biti koncipiran koncert?
Marko Ćalić:
U duhu jubileja albuma Rubber Soul, pre nastupa Bestbeat-a, nastupiće „Rubber Soul Project“ Rastka Ćirića, koji je zajedno sa Goranom Skrobonjom i prijateljima, među kojima smo i mi, snimio dva albuma imaginarnih pesama Beatlesa. Rastko će sa bendom i solo, izvesti nekoliko probranih pesama. Pre toga će nastupiti grupa „Magic Bush“ koja će predstaviti svoj prvi album, uz obrade nekih drugih legendarnih sastava iz 60-ih godina. To će zaokružiti ovaj celovečernji koncert u sličnom duhu, i sa sličnom energijom.

Kakvi su dalji planovi benda The Bestbeat?
Marko Ćalić:
Zakazuju se novi nastupi, nove turneje, priprema se nekoliko novih segmenata koji će šou učiniti još boljim. Nemamo nameru da stanemo tu gde smo, ima još prostora za napredak. Nadamo se novim poznanstvima, novim iskustvima, putovanjima i gostovanjima. Kažu da je prvih deset godina najteže, ali smo ih mi pregrmeli. Voleli bismo da posetimo mesta na kojima još nismo svirali, ali i da napravimo ponovo krug po onima gde jesmo. I, naravno, da održavamo duh Beatlesa u Beogradu svake godine, prednovogodišnjim koncertom, kao što je ovaj u Domu omladine Beograda.

 

 

Komentari