Le PETit WCF Mrnjau Fest 2016.

WCF World Show – Zvanična svetska izložba mačaka po World Cat Federation sistemu
Organizatori: WCF (World Cat Federation), Felinološko društvo Le PETit WCF, Dom omladine Beograda, Kreativistika, Animacija Veverak. Cena ulaznice za posetioce: 300 dinara.
Početkom 2016. godine u Beogradu  će  se održati  jedinstveni festival posvećen mačkama – Mrnjau Fest, festival koji slavi kreativnost, individualnost, dobru energiju, humani odnos i zajednički život sa životinjama.

Organizatori iz felinološkog društva Le PETit poručuju: dođite da veselo mrnjaučemo, glasno predemo, da se mazimo, ako treba i frkćemo, nešto da naučimo ali prvenstveno da se slatko zabavimo! Mačke nas uče individualnosti, poštovanju tuđeg integriteta i različitosti. Ko odraste sa mačkom kao drugarom u detinjstvu, kao Nikola Tesla na primer, razviće se u pozitivnu i humanu ličnost.
 
Živele mace! Tanke, bucmaste, čupave, kratkodlake, ćelave, dugonoge, kratkonoge, crne, šarene… ma kakve god bile – mačke su najelegantnija bića u prirodi! Tokom ovog mačjeg festivala predstaviće  se domaće i strane odgajivačnice koje će izložiti svoje mace šampione. Mace će se takmičiti za prestižna WCF (World Cat Federation) priznanja i nagrade, a ljubitelji će moći da se informišu o interesantnim rasama putem javnog ocenjivanja, prezentacija i direktno od odgajivača.
 
Na  Mrnjau Festu naći će se i po koje neodoljiva maca za udomljavanje. U kontaktu sa veterinarima, specijalistima za ishranu i ponašanje, saznaćemo baš sve o macama – nezi, ishrani, vaspitanju, mitovima i predrasudama. Na ovom festivalu predstaviće nam se i kreativci sa svojim maštovitim „šapotvorinama“ čija je zajednička tema mačka, te eto prilike da sebe ili drage nam ljude darujemo unikatnim poklonom.
 
Za one maštovite, radoznale posetioce svih uzrasta biće upriličene otvorene kreativne radionice. Posetioci će moći da naprave svoju uspomenu sa Mrnjau Festa, u nekoj od kreativnih tehnika i radionica:  dekupaž, epoksi smola, Powertex… Za najmlađe biće upriličena radionica za izradu krpenih lutkica. Decu na festivalu očekuje i specijalno iznenađenje: vešti prsti najbolje domaće „face painting“ umetnice pretvoriće dečja lica u tigrove, lavove ili mačke iz visokog društva – neka se ceo svet šareni u mačjim bojama! Lista dešavanja na festivalu nije konačna – biće tu još mnogo zabavnih iznenađenja.
 

Druga WCF međunarodna izložba mačaka u Beogradu
Glavni program festivala je zvanična svetska izložba mačaka po World Cat Federation sistemu – WCF World Show. Izlažu se rasne i domaće mačke u svim WCF kategorijama. Pred kraj takmičarskog dana priređuje se javno ocenjivanje i prezentacija rasa, a veliko finale je revija Best in Show. Felinološke sudije dolaze iz Nemačke. Sudijski tim čine predsednica i osnivač World Cat Federation Aneliz Hakman, generalni sekretar WCF Anderas Mebijus i gospođa Marion Meister.
Pored domaćih očekuju se i inostrani izlagači – iz Italije, Nemačke, Poljske, Grčke, Kipra, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Rusije, Belorusije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije.
 

O federaciji WCF – World Cat Federation
WCF – World Cat Federation
je međunarodna federacija felinologa i ljubitelja mačaka sa sedištem u Nemačkoj. WCF okuplja više od 370 organizacija i klubova iz Evrope, SAD i sveta. WCF je u Parlamentu Evrope u Strazburu ovlašćen za učešće u procesima procene, predlaganja i donošenja zakonskih akata vezanih za zaštitu i dobrobit životinja.
 

O društvu Le PETit WCF
Felinološko društvo Le PETit WCF promoviše ideju o odgovornom vlasništvu nad životinjama. Društvo je počelo sa radom 2003. godine, a od 2013. predstavnik je Srbije u WCF – World Cat Federation.
Društvo Le PETit redovno organizuje ili učestvuje u akcijama posvećenim dobrobiti životinja, kao što su „Mrnjau vikendi“ i „Mrnjau tribine“ u saradnji sa Domom omladine Beograda. Samo na „Mrnjau vikendu“ 2012. godine udomljeno je preko 100 domaćih maca, u skladu sa propisima o odgovornom vlasništvu životinja.
Društvo je pokrenulo i kampanju za unapređenje kulture zajedničkog života sa kućnim ljubimcima u Beogradu „Ljubimci dobrodošli“. Društvo populariše felinologiju, ljubav prema mačkama kao i human i odgovoran odnos prema svim životinjama.
 

 
Linkovi:
Mrnjau Fest – www.lepetit.rs/Mrnjau_Fest.htm
World Cat Federation – www.WCF-online.de

 
Mali vodič kroz WCF izložbu mačaka
Dobrodošli na međunarodnu izložbu mačaka po World Cat Federation pravilima! Na ovoj izložbi ćete sigurno naučiti nešto novo o mačkama, ali nam je prvenstveno želja da se lepo provedete, te smo upriličili ovaj mali vodič da lakše pratite dešavanja tokom izložbe 🙂

Na izložbi ćete imati priliku da se upoznate sa najlepšim macama u svim WCF izložbenim kategorijama:
– kategorija I Longhair – dugodlake mace
– kategorija II Semi – longhair – poludugodlake
– kategorija III – Shorthair – kratkodlake
– kategorija IV – Siamese and Oriental
– kategorija HHP Household pet – domaće mace.

U svakoj kategoriji mace se zatim dele na klase: mačići, juniori, odrasle mace i sterilisane mace.

Na WCF izložbama ocenjivanje počinje za sudijskim stolom.  Mace pristižu jedna po jedna na stolove i dobijaju ocene prema pravilima i standardima za svaku pojedinu rasu. Licencirane međunarodne sudije ocenjuju mačku i dodeljuju joj poene. Standardi su pisani su za svaku rasu posebno. Svaki standard propisuje broj poena za pojedine osobine mačke – opšti izgled, boju i kvalitet krzna, boju očiju i drugo. Maksimalni broj poena je uvek 100.

Tokom ocenjivanja sudija glasno komentariše osobine i opšti utisak o mački. Sudija popunjava i judge’s report – sudijski izveštaj koji se kasnije predaje vlasniku. Ovaj izveštaj je važan dokument jer detaljno opisuje odlike svake mačke. Ukoliko zbir poena bude veći od 88, maca će osvojiti WCF titulu i dobiti sertifikat. Iz izložbe u izložbu, uspešna mačka će osvajati jednu po jednu WCF titulu. Na primer, odrasla mačka kreće od CAC titule, zatim sa tri osvojene CAC titule osvaja CACIB i ide dalje, da bi na kraju karijere maca možda stigla i do titule Svetskog šampiona.

Drugi deo programa je takmičenje u ringu. U WCF ringovima međusobno se takmiče mace različitih rasa jedna protiv druge. Učestvovanje u WCF ringovima nije obavezno ali je stvar prestiža. Ringovi su odlična prilika da odgajivač promoviše svoju mačku i rasu, a kako je ocenjivanje u ringovima javno, to je sjajna prilika da se i publika uključi u dešavanje na izložbi, dobro provede i nešto više nauči o mačkama i rasama.
Pobeda u WCF ringu je veliko priznanje za mačku i odgajivača. Dve prvoplasirane mace kvalifikuju se za napredne ringove koji se priređuju na velikim Svetskim WCF izložbama. To su Master ring, zatim sledi Double Master, Triple Master i na kraju Dijamantski ring. Pobednik Dijamantskog ringa, osim vredne nagrade koju dobija, ulazi u WCF Hall of Fame.

U trećem delu programa mace koje su na ocenjivanju za stolom osvojile 95 ili više poena se nominuju – pozivaju da učestvuju u finalnoj Best in Show reviji. U  ovom delu takmičenja svaka mačka će biti predstavljena žiriju koji čine sudije i kandidati za sudije. Glasanje je javno, a BIS titulu osvaja maca sa najviše glasova u svojoj kategoriji i klasi. U slučaju nerešenog rezultata osoba iz publike, najčešće dete, će iz pehara izvući ime sudije koji će odlučiti pobednika. Proglašena maca dobiće pehar a često i bogatu nagradu sponzora izložbe.
Na kraju dana se biraju i najbolje među najboljima – Best of Best (BOB) mace. Organizator može dodeliti i druge nezvanične ali vredne nagrade, na primer Best Supreme (najbolja maca izložbe).

Ko želi da sazna više i detaljnije o načinu ocenjivanja na WCF izložbama može da preuzme dokument Show Rules sa sajta WCF: www.WCF-online.de

Komentari