[INTERVJU] Đorđe Novaković, Plišani mališan: “Muzika govori umesto nas”

U subotu 28. februara u Amerikana sali Doma omladine Beograda nastupiće bendovi Plišani Mališan, Kazna za uši i Dž!Dž!. Sastav Plišani Mališan nastao je 2005. godine, a 2011. bili su pobednici Demo festa u Banja Luci. Na lokalnoj sceni Gornjeg Milanovca stvarali su sasvim novi zvuk koji nije ostavio publiku ravnodušnom. Đorđe Novaković, gitarista i pevač ove grupe, smatra da su iskrenost i beskompromisnost ono što povezuje sva tri benda koja će zajedno nastupiti.

 

 

 “Što se tiče razlika, to može biti samo prednost, kako za nas, tako i za publiku. Tri stilski različita benda = dobar provod, šira slika. Matematika je jasna.” Takođe, nada se da će Plišani Mališan uspeti da publici prenese iskrenu emociju i energiju koja krasi njihovu svirku. “Iako rizikujem da zvučim trulo, pustićemo da muzika govori umesto nas”, rekao nam je Đorđe.

 

Ime vašeg benda je veoma specifično, kako se rodila ideja da bend nazovete Plišani mališan?

Đorđe Novaković:  Samo nastajanje imena je još uvek nerazjašnjeno u potpunosti. Postoji priča da je davne dvehiljadite ekipa okupljena oko gitariste Ivana Kovačevića u jednoj krajnje opuštenoj atmosveri izbacila ime Plišani mališan tek tako. To se verovatno svidelo Ivanu te je odlučio da ga zadrži. Tako da je on tvorac tog imena, pored muzike. Meni je zanimljiva ideja da kad neko prvi put vidi to ime pomisli kao je to muzika za liftove, a kad ono…

Da li postoji neka univerzalna poruka koju tokom nastupa želite da prenesete publici?

Đorđe Novaković: Da. Slušajte ovo, možda vam se svidi.

Osvojili ste prvu nagradu na Demofestu u Banja Luci 2011. godine. Koliko je i da li je ta pobeda uticala na dalji razvoj vašeg benda?

Đorđe Novaković: Prijalo je egu, nema šta. Došli smo do dobrih instrumenata i imali priliku da radimo u studiju sa profesionalcima i super ljudima.

Fanovi vaš novi album mogu da očekuju tokom ove godine. Novi album obeležiće 10. godina postojanja Plišanog mališana, šta fanovi mogu da očekuju od novog albuma?

Đorđe Novaković: Posle prvog albuma postali smo ozbiljniji u tom profesionalnom smislu. Tako da je i muzika slojevita, zrelija i smelija.

Za kraj, koju muziku danas rado slušate i da li postoji neki noviji bend koji vam je privukao pažnju?

Đorđe Novković: Sluša se svašta, od delta bluza preko post roka i psihodelije do metala. Ja trenutno uživam u istočnoafričkom zvuku osamdesetih (Mahmoud Ahmed With Roha Band) a od novijeg mejnstrima preporučio bih novi Father John Misty. Odlična mjuza, super tekstovi.

 

Koncert počinje u 21 čas, a ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima Eventima i Felix Shopa po ceni od 400 dinara u pretprodaji i po ceni od 600 dinara na dan koncerta.

 

 

Komentari