[INTERVJU] Ivan Jakovljević, Dž!Dž!: “Muzička scena u Srbiji je veoma kvalitetna”

Bend Dž!Dž! nastupiće večeras u Domu omladine Beograda, na zajedničkom koncertu sa grupama Plišani Mališan i Kazna za uši. Početak programa je zakazan za 21 čas, a ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima Eventim-a i Felix Shop-a po ceni od 600 dinara. O večerašnjem koncertu, novom albumu i muzici popričali smo sa pevačem i gitaristom ovog benda, Ivanom Jakovljevićem.

Dž!Dž! iza sebe ima mnogobrojne nastupe, a među njima i nastup ispred legendarnog Geri Mura. Bend je nastao 2005. godine, a iza sebe imaju objavljen album “A onda stanem i razmislim…”. Sa novog albuma, koji je trenutno u pripremi, objavili su dva singla, “Gluvi dan” i “Buđenje”, koji su ostavili odličan utisak na kritičare i slušaoce, a i dospeli na prva mesta regionalnih top lista.

 

Kako ste zamislili koncept koncerta? Koje su razlike, a koje sličnosti između vašeg i bendova sa kojima nastupate? Šta publika može da očekuje na predstojećem koncertu?

Ivan Jakovljević: Na koncertu u Domu omladine Beograda sviraćemo sa dva odlična RNR benda, Kaznom za uši i Plišanim Mališanom. O sličnostima i razlikama ne bih mnogo detaljisao, ali  poznajući rad ta dva benda,  znam samo da će publika uživati u dobrom RNR-u. Dž!Dž! će svoj prostor iskoristiti da napravi retrospektivu celokupnog našeg muzičkog opusa do sada.

 

U okviru Jelen Live festivala nastupili ste ispred Geri Mura. Da li možete da nam opišete to iskustvo nastupanja ispred jednog od najvećih imena u bluzu i roku?

Ivan Jakovljević: To je bilo veoma interesantno iskustvo, prvenstveno zato što smo prvi put svirali na velikoj bini. Sećam se da tonsku nismo ni imali, jer je Geri Mur svoju radio 2 sata. Što se ostatka tog događaja tiče, na mene je najjači utisak ostavila svirka Happy Mondays, jer sam njihovu muziku baš voleo u mladosti.

 

Da li možete da nam kažete nešto više o novom albumu koji je u pripremi? Koji su to noviteti koji će vaši fanovi biti u prilici da čuju?

Ivan Jakovljević: Do novog albuma prvo ćemo  objaviti 5 ili 6 singlova, možda i koji više. Na taj pristup smo se odlučili,  jer smo izvalili da slušaoci nemaju više vremena da detaljno poslušaju ceo album. Ovako će svaka pesma dobiti više pažnje. Do sada smo izbacili 3 singla, “Gluvi dan”, “Buđenje” i, najnoviji, “Geto”. Već na tim pesmama se oseća promena u odnosu na prvi album, jer smo krenuli u saradnju sa  novim producentom Nebojšom Petrovićem iz studija ReSound i obostrano smo zadovoljni. Takođe, promenila se struktura benda od prvog albuma, tako da novi ljudi donose i nove ideje.

 

Poznati ste po tome da ste društveno i ekološki angažovani, šta ta angažovanost predstavlja za vas i u kojoj meri utiče na muziku koji stvarate?

Ivan Jakovljević: Do sada smo organizovali više humanitarnih svirki, što ćemo raditi i u budućnosti, jer smatramo da možemo kroz muziku nekome pomoći. Ja sam organizovao i više festivala pod nazivom Rekologija sa ciljem da nekako podignemo svest građana ovo zemlje o važnosti očuvanja reka, kao jednog od naših najvećih blaga koje posedujemo, a nemamo ih mnogo. 

 

Kako biste komentarisali muzičku scenu u Srbiji?

Ivan Jakovljević: Muzička scena u Srbiji je veoma bogata, kvalitetna i raznolika, samo što ima veoma malo prostora da to I dokažu. Najveći problem u celoj priči je nemaština, jer je muzika veoma skup hobi, a retko ko može da se pohvali ovde da samo od toga može da živi. To se odražava na nemogućnost da se muzičari posvete muzici koliko bi želeli, da ulože u produkciju, spotove, koje inače ne mogu skoro nigde da prezentuju osim na internetu. Drugo, država umesto da ulaže u kulturu, ona je sapliće na svakom koraku, jer kultura zna da postavi neka veoma škakljiva pitanja i da podstiče na razmišljanje, a to ovoj, a i prethodnim vlastima nikako ne odgovara.

 

Za kraj, koju muziku danas rado slušate?

Ivan Jakovljević: Ne bih ovde pojedinačno nabrajao bendove koje volim, jer bi to potrajalo. Veoma je širok dijapazon muzike koju slušam, a isti je slučaj sa ostalim članovima benda, tako da sve to doprinosi eklektičnosti muzike koju Dž!Dž! stvara.

 

 

Komentari