[INTERVJU] Bojan Slačala, Artan Lili: “Knjige, nauka, društvo i savremeni ljudski odnosi kao inspiracija”

Nastupom u Klubu Doma omladine Beograda, 6. decembra u 21 čas, noise-pop grupa Artan Lili završiće koncertnu godinu zajedno sa sastavom Transeen. O koncertu, prvom albumu i planovima za budućnost razgovarali smo sa članom benda Bojanom Slačalom.

Cena ulaznice za ovaj koncert je 500 dinara.

Beogradski sastav Artan Lili postoji od 2013. godine, a pažnju javnosti privukli su svojim prvim singl-spotom za pesmu Džoni. „Izazov je bio da se napiše tekst u ženskom rodu i tako je nastala pesma Džoni koja je vrlo brzo postala andergraund hit. Što se imena sastava tiče, nema spektakularne priče – grupa je dobila naziv po grafitu koji su Slačala i Barišić (Stuttgart Online) videli u Kumanovu na zidu štajge“, kaže Bojan.

Slačala navodi da se muzika ne može opisati rečima već da ona mora da se čuje: „ Žanrovski je našu muziku najbolje okarakterisao Aleksandar Pavlić rekavši da je to njemu noise-pop. Držimo se te odrednice, lepo je to skužio i definisao“.

Ko su bili vaši uzori na početku karijere?

Bojan: Uzora zaista ima mnogo i teško je sada pokazati prstom na nekoga, to bi bile policijske metode. Svako ko se bavi popularnom muzikom morao je poprimiti neki uticaj, inače mu ne bi nikad palo na pamet da bude deo svega toga.

Slačala najavljuje dobar provod na predstojećem koncertu u Domu omladine Beograda: „Saradnja sa grupom Transeen, nova koncertna iskustva i publika u velikom broju u našem omiljenom Klubu Doma omladine Beograda, u kom smo održali i naš prvi koncert ove godine su sjajni argumeniti za žurku 6. decembra“.
Prvi album  grupe Artan Lili izdat je u  aprilu 2014. godine i ovo izdanje je specijalno koncipirano. Naime, na albumu se nalazi 12 pesama koje će biti sukcesivno objavljivane u određenom vremenskom periodu.

Kako je izgledao rad na prvom albumu? Kada ćemo imati priliku da ga preslušamo u celosti?

Bojan: Radovi su još uvek u toku, dok ovo čitate grupa entuzijasta na čelu sa Petrom Rudićem završava poslednje 2 pesme od 12 koje treba da uđu na prvi album, koji će u potpunosti biti objavljen za nekoliko meseci na https://artanlili.bandcamp.com/releases, kada ćemo i objaviti kompletnu listu naših dragih prijatelja koji su nesebično dali veliki doprinos njegovom nastanku.


Predstavite nam grupu Transeen koja nastupa sa vama u Domu omladine Beograda
.
Bojan: Pre svega beskompromis dvojice autora na čelu sa Đurom. Ne podležu uticajima i guraju svoje ludilo do kraja. Tipično za Pančevo, ubedljivo, snažno i kvalitetno kritički, razlog više da se vidimo u Klubu Doma omladine Beograda, u subotu 6. decembra sa početkom od 21č.

Bojan kaže da u poslednje vreme slušaju različite vrste muzike i ističe da inspiraciju za nove pesme pronalaze u knjigama, nauci, društvu i savremenim ljudskim odnosima.

Kakvi su vaši planovi za budući period? Gde vas publika može čuti?
    
Bojan: Spremaju se koncerti u celom regionu, prašina se diže, skoro smo bili u Zagrebu gde je sve prošlo bolje od očekivanog. Mislimo da isto može da se očekuje bilo gde da dođemo. Želja nam je da objavimo album na nekom plastičnom nosaču zvuka, ako se za to ukaže prilika.

 

 

Komentari