[INTERVJU] Biljana Pajić, Erin’s Fiddle: “Irski i srpski mentaliteti su veoma slični”

Beogradska plesna trupa Erin’s Fiddle će 18. decembra od 20 časova, održati veliki tradicionalni godišnji koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ljubitelji irskog plesa i kulture će imati prilike da uživaju u dobroj muzici, ritmu, plesu, fantastičnoj energiji i dobroj atmosferi, uz neke od najpoznatijih koreografija i odlomcima iz autorskih predstava „Erindol“ i „Ritam grada“. Tim povodom smo o predstojećem događaju porazgovarali sa Biljanom Pajić, iz trupe Erin’s Fiddle.

 

Predstavite nam trupu irskog plesa Erin’s Fiddle.

Biljana Pajić: Trupa je nastala 2006. godine, a trenutno radi u 9 grupa i postoji 5 odraslih i 4 dečije, sa oko 70 članova. U stvaralačkom i plesnom opusu trupe Erin’s Fiddle mogu se naći mnogobrojne medalje sa međunarodnih takmičenja iz Beča, Milana, Štutgarta, Praga, Berlina, Bratislave, Evropskog prvenstva 2015. godine. Pored toga su ti i desetine autorskih koreografija, plesne predstave u samostalnoj produkciji, kao što su „Erindol – irski ples pod vilinskom senkom” i „Ritam grada –  multimedijalna plesna predstava”, kompozicije za hor i muzički ansambl, tekstovi pesama, izložba fotografija i crteža, video spotovi i mnogi drugi uspesi i kreativna ostvarenja.

 

Kako se zainteresovani mogu priključiti trupi?

Biljana Pajić: Dva puta godišnje organizujemo upis novih članova u početničke grupe za decu i odrasle. Zainteresovani mogu da nam se jave da saznaju kada je sledeći upis, a ukoliko već imaju prethodnog iskustva u drugim plesovima, možda nije kasno ni da se priključe već postojećim grupama.

 

Koje forme i vrste irskog plesa postoje?

Biljana Pajić: Irski ples je vrlo živopisan i šarolik, pa se pod tim nazivom razvilo mnogo vrsta. Prema tome koja vrsta obuće se koristi, razlikujemo hard-shoe (ples u step-cipelama) i soft-shoe ples (ples u baletankama i cipelama bez blokeja). Takođe pravimo razliku i između takmičarskih plesova, za koja važe stroga pravila, šou-plesova, koji imaju daleko slobodniju formu i tradicionalnijih formi poput šan-nosa.

 

Erin’s Fiddle je prva regionalna plesna koja je postala članica plesne asocijacije An Coimisiún le Rincí Gaelacha, koja važi za najstariju i najveću asocijaciju plesača i učitelja irskog plesa. Šta ovo članstvo predstavlja za vašu trupu i na šta vas ono obavezuje?

Biljana Pajić: Članstvo u ovoj asocijaciji nas pre svega obavezuje da podučavamo irski ples na tradicionalan način, a omogućuje nam da odmeravamo snage sa internacionalnim kolegama na takmičenjima i prvenstvima širom Evrope i sveta. Tako smo ove jeseni napravili veliki pomak za domaću scenu irskog plesa, nastupivši po prvi put na Evropskom prvenstvu koje je održano u Milanu.

 

Šta je ono što povezuje srpsku i irsku tradiocionalnu kulturu i što doprinosi sve većoj popularizaciji irske muzike i plesa u Srbiji?

Biljana Pajić: Irski i srpski mentaliteti su veoma slični, a to se ogleda i u nacionalnoj muzici i plesu ove dve zemlje. Pored sličnih instrumenata koji se koriste i u jednoj i u drugoj kulturi, i Srbi i Irci imaju veoma živahan i dinamičan ples. Pored toga, irski ples, naročito njegove step-forme, nose sa sobom neverovatnu količinu energije, koju publika kod nas, ali i širom sveta, sa lakoćom prihvata i na nju jako dobro reaguje.

 

Kako će biti koncipiran predstojeći koncert u Domu omladine Beograda?

Biljana Pajić: Koncert u Domu omladine predstavljaće svojevrsnu retrospektivu naše protekle godine. Obuhvataće pre svega plesače svih nivoa i godišta, ali i sve forme irskog plesa kojima se bavimo. Publika će imati prilike da vidi tradicionalne forme, ali i omaže velikim trupama poput Riverdance i Lord of the Dance, zatim takmičarske plesove izvedene na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, ali i isečke iz autorskih predstava „Erindol“ i „Ritam grada“.

 

Kakvi su dalji planovi Erin’s Fiddle?

Biljana Pajić: Nakon koncerta sledi kratka praznična pauza, a potom se vraćamo uvežbavanju takmičarskih koraka i koreografija za predstave. Na proleće nas očekuje ponovno izvođenje predstave „Ritam grada“, a potom i učešće na međunarodnom takmičenju u Pragu i Evropskom prvenstvu u Beču. U svakom slučaju, nastavljamo da uživamo u svakom trenutku učenja i vežbanja i da se sjajno zabavljamo.

 

 

Komentari