[INTERVJU] Draško Drak Nikodijević: “Psihodelični vašar nastavlja da raste!”

U petak, 18. decembra, u Domu omladine Beograda će biti održan treći “Psihodelični vašar”. Program počinje u 12 časova, a posetioci će imati priliku da na ovom festivalu meditiraju, pišu poeziju, uđu u digitalni svet video igara i uživaju u muzičkim sadržajima. Ulaz na dnevni program je besplatan, a cena ulaznice za muzički program, koji se održava u sali Amerikana od 21 čas, je 300 dinara. Više o nastanku festivala, interesantnim sadržajima i budućim planovima, rekao nam je Draško Drak Nikodijević, muzičar i osnivač ovog festivala.

 

Kako ste došli na ideju da pokrenete ,,Psihodelični vašar“?

Drak: Kad sam se posle višedecenijskog odsustva vratio iz Amerike, primetio sam da su festivali dosta česti u regionu, ali sam isto tako odmah zapazio da se na skoro svim festivalima vrte manje-više poznata imena, a cilj tih festivala je da se proda što više ulaznica i natoči što više piva. Istovremeno, u regionu postoji prava ekspozija originalnih stvaralaca koji su marginalizovani. I tako je nastala ideja da se napravi festival, koji će da okupi kreativne umetnike i duhovne radnike, bez obzira na njihovu komercijalnu prođu i stilsko opredeljenje. Kada sam, pre dve godine, počeo da radim na organizaciji prvog “Psihodeličnog vašara”, ljudi su me obeshrabrivali, govorili su, “neće to proći, neće ti niko doći” i sl. Ipak, koncept je pustio korenje i doživljava već treću inkarnaciju. Učesnici se već prijavljuju za četvrti psihodelični  vašar.

 

Da li postoje slične manifestacije na našim prostorima?

Drak: Radimo na organizaciji sličnog festivala na otvorenom u prirodi, južno od Beograda, koji će se desiti tokom leta 2016. Već postoji interesovanje da se slične manifestacije održe ponovo u Beogradu, pa onda u Zagrebu, Ljubljani i drugim gradovima Srbije.

 

Kako biste definisali psihodeliju u umetnosti 21. veka?

Drak: Kad se psihodelija pojavila kao prepoznatljiv pravac u umetnosti, krajem 60-ih godina, ona je tada bila dostupna samo pojedincima u velikim gradovima Evrope i Amerike. Kako je društvo evolutivno sazrevalo tokom proteklih decenija, tako se i psihodelija širila, te postepeno postala integralni deo skoro svake prave umetnosti danas. Za potrebe ovog festivala, psihodeliju smo definisali kao “spoljašnju manifestaciju dubokog unutrašnjeg sadržaja”.

 

Predstavite nam najinteresantnije sadržaje programa ovogodišnje manifestacije.

Drak: Mislim da srce festivala predstavlja “drum circle”, šamansko bubnjanje u krugu.  Bubnjanje u krugu je jedna od najstarijih duhovnih disciplina, koja se neguje i u 21. veku.  Onda, ove godine imamo izvrsne originalne autorske bendove. Bendovi su stilski različiti, ali među njima se opet provlači jedna zajednička vrednost. Tokom celoga dana biće prisutan i VR (virtuelna realnost) štand, gde će posetioci ući u digitalni svet video igara i lično doživeti virtuelnu realnost. Ove godine posebnu pažnju posvećujemo audio/vizuelnom ambijentu celog događaja, a posetioci će imati više prilike da se uključe u sadržaj festivala. Radionice su novina ove godine. Tokom popodneva, posetioci će imati prilike da se uključe u rad veoma praktičnih radionica, namenjenih buđenju duhovne/umetničke inspiracije.

 

Prethodna izdanja festivala su se fokusirala na psihodeliju ,,nekad i sad“, a ovogodišnje se izdvaja konceptom interakcije sa publikom. Na koji način će publika ovog puta biti uključena u program?

Drak: Da, dosadašnji festivali su imali pretežno akademski/retrospektivni pristup, dok smo ove godine više uključili publiku u sam festival. Posetioci će imati prilike ne samo da se upoznaju sa konceptima, nego i da oni postanu deo njihovog iskustva. U nekoliko radionica, oni će stvoriti sopstvene umetničke radove, kreiraće poeziju sa Ninom Živančević, naučiti da meditiraju i učestvovati u šamanskom drum circle-u. 

 

Novina ,,Psihodeličnog vašara 2015“  je i chillout room. Kako je zamišljen ovaj deo programa?

Drak: Sadržaj vašara je dosta intenzivan, tako da ove godine nudimo i “chillout room”, prostor za relaksaciju i opuštanje u jednom audio/vizuelnom psihodeličnom ambijentu.

 

,,Psihodelični vašar“ se ove godine održava po treći put. Kako je po Vašem mišljenju prihvaćen od strane publike i kakvu vrstu svežine ovakva manifestacija može da unese na domaćoj kulturnoj sceni?

Drak: Decembar je doba godine kad se na sve strane nešto dešava: slave, vašari, izložbe, sajmovi, koncerti, festivali. Čak i pored velike ponude različitih sadržaja, mi uspevamo svake godine da privučemo jedan kontigent publike. Dobar glas daleko se čuje, tako da naš festival svake godine raste u posećenosti, pa će se uskoro pojaviti potreba da proširimo festival na dva dana, ali o tom-potom. Voleo bih da psihodelični vašar nastavi da raste i da se razvija i da postane jedan od kulturnih bastiona Beograda. Svake godine raspolažemo sa sve većim budžetom, tako da se nadam da ćemo već sledeće godine na festivalu imati i učesnike iz inostranstva.

 

Komentari