[INTERVJU] Andrija Božović, koordinator Festivala studentskog filma

Šesnaesti Festival studentskog filma pod nazivom „FSF Buđenje“ održaće se od 29. do 31. marta 2015. godine u Domu omladine Beograd. Festival ima za cilj da okupi radove mladih reditelja iz celog sveta, koji predstavljaju budućnost svetske kinematografije. Specijalni gosti na otvaranju festivala (29.3. u 19č) biće momci iz “Državnog posla”. Ulaz na sve filmske i prateće programe je slobodan. O predstojećem festivalu razgovarali smo sa Andrijom Božovićem, koordinatorom FSF.

Koliko je bilo teško na početku i šta je ono, iz 15 godina dugog rada na Festivalu, na šta ste posebno ponosni danas? ? Koliko su se vaši ciljevi, želje i očekivanja promenili tokom perioda od početka organizovanja FSF-a?
Andrija Božović
: FSF je, igrom slučaja, nastao u periodu kada se Srbija nalazila u jako teškom položaju, za vreme NATO bombardovanja 1999. godine. Nepovoljne okolnosti u kojima festival započinje svoju, sada već petnaest godina dugu priču, pomogli su da, već u prvim godinama, festival postane zapažen od strane javnosti i bude prepoznat od strane države kao kulturni događaj od velike važnosti. To što je festival opstao u vremenu rata, a sada opstaje i u vremenu ekonomske i kulturološke nesigurnosti, svakako jeste nešto na šta smo ponosni. Ono na čemu se posebno radilo od samog osnivanja festivala jeste to da on postane prepoznatljiv i prihvaćen kako u Evropi tako i u svetu. Sa sigurnošću mogu reću da smo u tome poslednjih godina uspeli. Na festivalu je prikazano preko 1100 filmova iz evrope i sveta, a posetioci će na 16. Festivalu studentskog filma pod nazivom “BUĐENJE” moći da uživaju u studentskim kratkometražnim filmovima iz Izraela, Francuske, Španije, Nemačke i drugih zemalja.

Koji su kriterijumi po kojima vršite selekciju filmova?
Andrija Božović:
FSF je festival kratkometražnog filma, samo filmovi čija je dužina trajanja do 45 minuta mogu biti uvršteni u selekciju. Pored toga bitno je da filmovi na adekvatan način odgovore zadatoj temi, a sve ostalo je umetnička sloboda. Ranijih godina selekcioni tim činili su istaknuti reditelji, dramaturzi i producenti, kao što su Jovan Petković, Bojan Todorović, Vladimir Paskaljević, kao i mnogi studenti filmskih i pozorišnih smerova Fakulteta dramskih umetnosti. Ovogodišnji tim čini cela jedna klasa sa katedre za dramaturgiju sa FDU.

Teme ovogodišnjeg FSF-a su identiteti, sreća i budućnost, zašto ste odabrali baš ove teme?
Andrija Božović
: Ovogodišnji festival nosi naziv “FSF BUĐENJE”, što simbolično pretstavlja izlaženje iz starih i ustaljenih okvira, na koje je publika festivala navikla. Posle dugo godina festival se seli iz Jugoslovenske kinoteke, a celokupni program ovogodšnjeg FSFa biće održan u prostorijama Doma omladine Beograda.
Festival se suočava sa stvaranjem novog, prepoznatljivog imidža i identiteta, pa smo tako odlučili da učesnici ovogodišnjeg festivala odgovore na određena pitanja koja će pokrenuti razmišljanje o tome “ko smo zapravo mi”. Festival je podeljen na tri takmičarska dana, prvog dana tema je “IDENTITETI”, a filmovi koji će biti pretstavljeni prvog dana imaju zadatak da odgovore na pitanje “Ko smo mi?”, drugog dana tema je “SREĆA”, a filmovi koji će biti prikazani odgovoriće na pitanje “Šta smo mi?”. Trećeg dana tema je  “BUDUĆNOST”, a filmovi odgovaraju na temu “Šta želimo da budemo?”. Provocirajući stvaraoce na razmišljanje o postavljenim pitanjima i tako spoznaju sebe i sopstvenu ličnost, festival takođe spoznaje svoj novi identitet, a samim tim i novu viziju.

Šta publika ne bi smela da propusti od programa 16. izdanja festivala?
Andrija Božović
: Pored izuzetnih filmova iz različitih delova sveta, koje svakako publika ne sme propustiti, na ovogodišnjem festivalu će, između ostalog, biti održana predpremijera jednog domaćeg studentskog filma, a detalje o tom filmu neću otkrivati, da ostavimo nešto i za sam festival. A pored projekcija koje će se održavati svakog dana publika će moći da uživa i u zanimljivom pratećem programu.

Šta ste pripremili od pratećih programa?
Andrija Božović:
Kao što sam već rekao, posetioci festivala moći će da, pored projekcija, uživaju i u bogatom pratećem programu. Održaće se tribina, na kojoj će gost biti student filmske akademije iz Berlina, a studenti i posetioci imaće priliku da razmene iskustva i saznaju kako to izgleda u Nemačkoj. Drugog dana festivala biće održana I izložba studenata Akademije Likovnih Umetnosti iz Beograda. Na samoj izložbi održaće se i koncert Klasične gitare, na kome će nam se pretstaviti Stefan Milenković i Vuk Dragičević, za koje slobodno mogu reći da predstavljaju budućnost klasične muzike u Srbiji.

Komentari