[INTERVJU] Predrag Azdejković, direktor festivala “MERLINKA”

Šesti međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“ održaće se u Domu omladine Beograda od 9. do 16. decembra. Manifestacija nosi naziv u čast Vjerana Miladinovića Merlinke, transvestita koji je ubijen u Beogradu 2003. godine. Posetioci će, ove godine, moći da pogledaju mnogobrojna ostvarenja kako inostranih tako i domaćih autora. O festivalu, filmovima koji se bave tematikom LBGT populacije i planovima za budućnost razgovarali smo sa Predragom Azdejkovićem, direktorom festivala „Merlinka“ .

Kada i kako je nastala ideja za osnivanje ovakvog festivala?

Predrag Azdejković: Pre nego što je osnovan Merlinka festival, u beogradskom kafiću „Svetlost“ organizovao sam projekcije queer filmova koje je domaća publika propustila. Vremenom se tu okupila ekipa ljubitelja queer filma i maštalo se o festivalu, ali naš pesimizam nije dozvoljavao da razmišljamo o prostoru gde bi to moglo da se organizuje. Mislili smo da je to u Beogradu nemoguće. Ideja da se festival može organizovati u Domu omladine Beograda došla je od urednika filmskog programa DOB-a, Bobana Jevtića, dok smo zajedno sarađivali u magazinu “Yellow Cab“. Pripreme su počele i posle dva odlaganja i mnogo muka najzad je održan u decembru 2009. godine.

Šta „Merlinka“ predstavlja za pripadnike LGBT populacije u Srbiji? Šta je cilj ovog projekta?

Predrag Azdejković: Merlinka festival je već postao važna institucija za LGBT zajednicu u Srbiji, ali i van nje, jer se pored Beograda, festival održava u Sarajevu, Podgorici, a od sledeće godine i u Nišu. Naš cilj je da osnažujemo LGBT zajednicu kroz filmsku umetnost, ali i da promovišemo toleranciju i smanjujemo homofobiju kod ostalih.

Azdejković ističe da, osim filma „Parada“ Srđana Dragojevića, u domaćoj kinematografiji nema puno filmova u kojima se pojavljuju LGBT likovi i momenti: „Imamo sreće pa svake godine na Merlinka festivalu imamo kratki domaći queer film, ali bih ja voleo da ih je više. LGBT likova i momenata nema ni u srpskim serijama, ni u filmovima u meri u kojoj bi trebali da budu zastupljeni“.

Kako će biti koncipiran ovogodišnji festival?

Predrag Azdejković: Ovogodišnji festival izlazi iz okvira pet dana koliko je do sada trajao, već će sa pratećim programima trajati devet dana. Slogan festivala je “Sloboda” i kroz filmove će pokazati da sloboda ne pada s neba, već su se ljudi za nju izborili. Kako je Perikle rekao “Tajna slobode leži u hrabrosti” i to će u mnogim filmovima na ovogodišnjem Merlinka festivalu biti pokazano.

U okviru festivala  dodeljuje se nagrada za najbolji kratki film Dorotina cipelica.  „Ovogodišnji žiri čine teatrolog Ivan Medenica, profesorka filozofije Jelisaveta Blagojević i dramaturškinja Olga Dimitrijević. Oni će izabrati po svom ukusu najbolji kratki film, koji će dobiti Dorotinu cipelicu i novčanu nagradu u visini od 1000 dolara“, kaže Predrag.

Kakve filmove publika može da očekuje u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala? Koja ostvarenja posetioci ne smeju propustiti?

Predrag Azdejković: Filmove koje obavezno treba pogledati su: kratki nemački film „Zdravo :-)“ o najomiljenijem sajtu gej populacije „GayRomeo“, kratki film „Božja greška“ o slovenačkoj trans zvezdi Salome, potresni francuski kratki film „Rekvijem za mog oca“, igrani film „Gerontofilija“ legendarnog kanadskog režisera Brusa LaBrusa, švajcarski dokumentarno-igrani film „Krug“ u prvom gej magazinu u Švajcarskoj koji je dobio Teddy nagradu na ovogodišnjem Berlinalu, australijski film „52 utorka“ u odnosu majke i ćerke, gde majka prolazi kroz proces promene pola… Često parafraziram srpske pevačice pa kažem da su mi filmovi koje sam selektovao za Merlinka festival kao deca i da ne mogu da ih odvajam, te preporučujem da se kupi karta za sve dane festivale, kampuje u Domu omladine Beogradu i odgledaju svi filmovi.

Azdejković ističe da je u planu da se festival “Merlinka” održava u tri države, da se održi i prvi festival u Nišu, kao i da se pronađu partneri u Novom Sadu i drugim  gradovima Srbije: „Festival svake godine raste i nadam se da će tako i nastaviti“.

 

Cena ulaznice po projekciji je 200 dinara, dok cena grupne ulaznice za sve festivalske dane iznosi 1200 dinara.

Komentari