IN MEMORIAM – LALA KOVAČEV

Legendarni džez bubnjar Branislav Lala Kovačev preminuo je iznenada u 73 godini. U bogatoj karijeri svirao je u nacionalnim radijskim džez orkestrima u Jugoslaviji i Nemačkoj, a bogat diskografski opus uključuje saradnje sa velikanima poput Čika Korije (Chick Corea), Čarlija Marijana (Charlie Mariano), Larija Korijela (Larry Coriell), Četa Bejkera (Chet Baker), Horsta Jankovskog (Horst Jankowski), kao i sa najznačajnijim muzičarima i kompozitorima naših prostora poput Mladena Guteše, Boška Petrovića, Vojina Draškocija, Jove Maljokovića, Vlatka Stefanovskog.

 

Lala Kovačev će u istoriji džeza najviše ostati zapamćen po revolucionarnom spajanju ove muzike sa neparnom ritmičkom tradicijom Balkana, koja je zabeležena na albumima  “Balkan Impressions 1” (1982), “Balkan Impressions  2” (1983) i  “Izvorni Folklor i Jazz” (1985).  Ovi albumi nalaze se u samom vrhu evropskog džez stvaralaštva i predstavljaju preteču mnogih kasnijih podžanrova poput etno ili balkan-džeza.

Branislav Lala Kovačev rođen je u Kikindi,  a poslednje decenije života proveo je u Zavali, na ostrvu Hvaru, gde će biti i sahranjen.

Komentari