DOM OMLADINE BEOGRADA///SEZONA 2012/2013.

Naredna sezona 2012/2013, uslovno govoreći druga od kada je Dom omladine završio rekonstrukciju, s jedne strane nastavlja sa programima koji su u prethodnoj sezoni privukli pažnju a s druge donosi brojne inovacije u funkcionisanju kao i neke nove projekte i aktivnosti koje će našu instituciju učiniti još dinamičnijom i još privlačnijom za publiku. Ako je prethodna sezona imala za osnovni cilj da „velikim“ programima u većoj meri privuče publiku u Veliku salu i Amerikanu, u narednoj fokus će biti na produkciji manjih događaja koji će oživeti holove i Klub Doma omladine.

Imajući u vidu sveopštu krizu, kako finansijsku tako i onu drugu – ideološku, Dom omladine će nastaviti i sa preispitivanjem i (re)formulisanjem sopstvene uloge u savremenoj umetničkoj produkciji nasuprot tendencijama i trendovima koje nameću kreativne industrije.

Što se tiče stalnih manifestacija centralni muzički događaj jeseni je svakako 28. Beogradski Jazz Festival. Od obnavljanja Festivala 2005. godine uspostavljen je značajan kontinuitet ove važne muzičke manifestacije. Ove godine otvaranje je posvećeno Miles Davisu kroz stelarni projekat „Miles Smiles“ u kome su okupljeni svi njegovi najdraži saradnici, pa čak i njegova originalna truba. Na dvadesetu godišnjicu Milesove smrti, ovaj izuzetno vredan projekat predstaviće nam muziku jednog od najboljih jazz trubača svih vremena i jednog od istorijski najvažnih prijatelja našeg festivala, koji je na njenu gostovao tri puta. Poseban deo otvaranja biće posvećen Biseri Veletanlić i grupi Darkwood Dub, čija saradnja predstavlja pravu vertikalu od šezdesetih do dvehiljaditih godina, i afirmaciju mogućih novih razmišljanja o jazzu. Program BJF predstavlja inače više izuzetnih novih imena savremenog jazza: od Dave Douglasa i Joe Lovana u spektakularnoj novoj saradnji, Ambrose Akinmusire kao novo čudo od na trubi, Mostly Other People Do The Killing, njujorške free jazz veličine, predvođene Peterom Evansom, opet na trubi, kao i još jedan trubač i perskusionista – Jerry Gonzalez, veteransko ime američke latino-jazz scene. Truba kao jedan od najekspresivnijih instrumenata, definitivno će biti u centru pažnje Beogradskog Jazz Festivala ove godine, onoliko koliko je to bio klavir prošle godine.

Što se tiče savremenih izvođačkih umetnosti, od 22 do 25. novembra održaće se drugi LIMIT – Live Art festival. Nakon prošlogodišnjeg uspeha i velike pažnje koju je ovaj novi festiavla privukao kako u zemlji tako u inostranstvu – ovogodišnje izdanje predstaviće, pre svih, Raimunda Hogea, najbližeg saradnika legendarne Pine Bauš, čijih se dvadeset godina rada obeležava širom Francuske i Nemačke. Osim Hogea, na Limitu će nastupiti umetnici iz Francuske, Norveške, Slovenije, Hrvatske i Srbije a ponovo će biti priređena Noć performansa. Novitet u ovogodišnjem izdanju će biti i činjenica da će se neke od predstava dešavati i van Doma omladine.

Dom omladine važan segment svoje delatnosti posvećuje društveno angažovanim i humanitarnim programima. Svakako najznačaniji događaj ove vrste u septembru biće Mrnjau vikend, na kome će biti predstavljeni igrani i crtani filmovi, izložbe, knjige, kao i predavanja i tribine o mačkama, sa osnovnom idejom promovisanja odgovornog vlasništva.

Dom omladine ima mnoštvo programa koji podstiču socijalni dijalog ili su edukativnog karaktera. Nakon velikog uspeha i posećenosti ciklusa “Rod i levica”, koji je Dom omladine Beograda realizovao u saradnji sa Ženskim INDOK centrom, u oktobru možemo da najavimo dvodnevnu konferenciju ŽENERAMA, koja će predstaviti žensku medijsku panoramu celodnevnim debatama, predavanjima i prezentacija žena, roda i ženskog pitanja u medijima, sa ciljem podizanja svesti o redukovanom položaju žena u medijima, kao i o stereotipima o ženama u medijima. Takođe nastaviće se ciklusi “Ljudi i životinje”, “Pop kultura” i “Verovali ili ne”.  Svi navedeni programi su otvoreni za javnost i besplatni.

U okviru promocija najavljujemo promocije Zeničkih svjeski, jednog od naznačajnijih časopisa u regionu za promociju nove misli i  nove književnosti, kao i njihovih najnovijih izdanja kao što su “Tihi sagovornici Lakana” Slavoja Žižeka ili “Dnevnik hedoniste” Michela Onfraya, kao uvod u ciklus ateističkih debata i čitanja knjiga.

Već decenijama regionalno prepoznatljiv po upečatljivoj koncertnoj ponudi, Dom omladine nastavlja sa redovnim programom sastavljenim kako od niza koncerata manjih i većih domaćih sastava, tako i od zanimljivih stranih muzičkih fenomena.  Od starijih domaćih treba obratiti pažnju na nastupe Obojenog programa ili veterana Igre staklenih perli, te nekolicinu koncerata dobro poznatih uzdanica srpske rok muzike, među kojima se Eyesburn i KKN i dalje vrlo visoko kotiraju. Od svežih imena, skrećemo pažnju na prve velike samostalne koncerte najvećih novih fenomena na našoj sceni, grupe Stray Dogg i jazz sastava Majamisty Trio. Među stranim umetnicima svakako se ističe premijerno gostovanje Marka Lanegana, jedne od najizuzetnijih autorskih ličnosti američke rock i singer-songwriter scene već 30 godina, jedinstveno snažnog pevača i autentične rokerske pojave koja je uticala na mnoge tamošnje autore.

Dom omladine Beograda, tradicionalno, pored programa u sopstvenoj produkciji, ima dobru saradnju sa brojnim organizacijama, udruženjima i festivalima, sa kojima u koprodukciji organizuje deo godišnjeg programa. Kada je reč o filmskom programu, pored partnerskih festivala kao što su Slobodna zona, Festival autorskog filma, Festival queer filma „Merlinka“  ili Festival ekološkog filma, u narednom periodu posetioci Doma omladine će biti u prilici da vide i izbor najboljih poljskih i francuskih filmova, filmski dan posvećen Vilijemu Barouzu, reviju najboljih animiranih filmova, a u novembru gost Doma omladine će biti slavni jugoslovenski i hrvatski reditelj Veljko Bulajić.

Od 6. do 12. septembra publika DOB-a će imati priliku da prisustvuje dokumentarnoj izložbi o Bekimu Fehmiu praćenoj filmskom revijom. Izložba “Bekim Fehmiu – Bogatstvo izgubljeno u tišini” sadrži prikaz sjajne i bogate glumačke karijere Bekima Fehmiua, ali je istovremeno i svedočanstvo o njegovim izuzetnim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima i shvatanjima, koji prevazilaze ograničenja nacionalnih kultura i granica.

Posetioci Doma omladine Beograda moći će tokom septembra da pogledaju dve veoma interesantne pozorišne predstave. Povodom osnivanja Studija – Laboratorije izvođačkih umetnosti pri Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, čuveni njujorški avangardni teatar LaMaMa gostuje u Beogradu proslavljajući 50 godina svog postojanja. Predstava “La MaMa cantata” predstavlja istoriju njujorške avangarde prikazanu kroz život jedne od njenih glavnih aktera – Elen Stjuart. Osim toga, planirano je i premijerno izvođenje predstave “Indigo”, rađene po tekstu Duška Premovića, a u režiji Branislava Lečića.

I Galerija Doma omladine će takođe nastaviti da promoviše mlade umetnike. Ono što je potrebno izdvojiti je svakako kustoska izložba Ane Prodanović koja će suprostaviti radove dva umetnika najmlađe generacije Marka Markovića i Sašu Tkačenka, ali i nova produkcija Šejma Prodanović, kao i najnovija instalacija uvek lucidnog Miće Stajčića.

Komentari