GRAĐANSKE INICIJATIVE na MISIJI BEOGRAD: JAVNI PROSTORI I KAKO IH OTKLJUČATI

Napušteni i u 2013. godini?
Napušteni javni prostori propadaju širom Srbije. Zaključani su i nedostupni svim grupama, udruženjima, umetnicima i aktivistima koji žele da ih koriste i ožive.

Zvanična evidencija o tome koliko takvih prostora ima, ne postoji i sva je prilika da oni ni u 2013. godini neće biti popisani. Jedino što preostaje inicijativama koje traže prostore za svoje aktivnosti jeste osvajanje, oživljavanje i pregovaranje sa lokalnim ili nacionalnim institucijama. Od sada im u tome može pomoći praktični priručnik „Javni prostori i kako ih otključati“ koji su pripremile Građanske inicijative u okviru kampanje „Otvoreno o javnim prostorima“.

U njemu se nalaze saveti, korisni izvori informacija, analize zakona i dokumenata, primeri dobre prakse i sve informacije koje mogu pomoći svakome ko traži prostor za svoje aktivnosti ili se interesuje za ovu temu.  Predstavljanje priručnika i javna diskusija održaće se 18. januara u Domu omladine Beograda. Na diskusiji će govoriti grupe koje se širom Srbije bore za javne prostore i oni koji su uspeli da dobiju prostor za svoje aktivnosti. U diskusiji će im se prudružiti i predstavnici državnih i gradskih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja, urbanizma i saradnje sa civilnim društvom, predstavnici civilnog sektora, eksperti, i relevantni pojedinci.

Otključavajmo javne prostore zajedno… SAD!

 

17.00 – 17.10   Uvodne reči: Marija Dimitrijević Mišković, Građanske inicijative, Koordinatorka kampanje „Otvoreno o javnim prostorima“

 

 

17.10 – 17.25   Predstavljanje studije slučaja i primera dobre prakse KIKINDSKI „ŠPAJZ“:

                        Biljana Stojanović, Kancelarija za mlade, Kikinda

                        Vanja Sokolov, Omladinski klub „Špajz“, Kikinda

 

17.25 – 18.00   Nemanja Petrović, zamenik predsednika opštine Savski venac za razvojne projekte i EU integracije, Beograd

 Radojica Bunčić, Kulturpark, Beograd

 Marko Petković, Planeta inovativaca, Smederevo

 pukovnik Aleksandar Ilić, načelnik Odeljenja za Master plan u Ministarstvu odbrane Republike Srbije (tbc)

                   

18.00 – 18.30   Diskusija

 

 

Komentari