Promocija publikacije O PODUNAVSKIM ŠVABAMA

Über die Donauschwaben / About Danube Swabians
Organizacija: Mandragora Film i Dom omladine Beograda
. Govore: Vesna Pešić, sociološkinja i Lazar Stojanović, filmski režiser. Moderator: Marko Cvejić, autor projekta
Publikacija je rezultat projekta “Podunavske Švabe – turneja” koji predstavlja prikazivanje dokumentarno – igranog filma “Podunavske Švabe” reditelja Marka Cvejića, u vojvođanskim gradovima i selima, sa ciljem upoznavanja publike sa istorijom Podunavskih Švaba koji su bili među prvim doseljenicima na teritoriju današnje Vojvodine.

Potom su, posle Drugog svetskog rata, bili proterani od strane komunističkog režima. Kao rezultat proglašena je kolektivna krivica nemačkog naroda a mnogi od njih bili su tretirani kao neprijatelji i stranci u sopstvenim domovima. O tragičnoj sudbini nemačkog naroda u Vojvodini se jako malo zna, i bez obzira što postoji potreba i pokušaji da se o ovoj temi priča, većina ljudi nije upoznata sa tim događajima.

“Prilikom realizacije turneje od marta do juna 2012., obišli smo dvadesetak mesta širom Vojvodine, gde smo sa lokalnom zajednicom nakon projekcije filma, diskutovali o ovoj temi. Velika podrška su nam bili brojni intelektualci različitih struka, koji su učestvovali u panel diskusijama i time dali svoj doprinos ovoj temi. Neki od naših gostiju na ovim diskusijama su bili: Vladimir Arsenijević, Milica Tomić, Pavel Domonji, Milena Dragićević Šešić, Lazar Stojanović, Teofil Pančić, Marijana Toma, Srđan Tešin, Nebojša Popov, Uglješa Šajtinac, Dubravka Stojanović, Ivan Čolović,… Odlučili smo da na kraju turneje sakupimo sva izlaganja na jedno mesto i objavimo ih u vidu knjige, na kraju koje se nalazi i DVD sa filmom Podunavske Švabe, sa idejom da dopremo do šireg kruga zainteresovanih, i javnosti ispričamo priču koja polako odlazi u zaborav zajedno sa poslednjim pripadnicima vojvođanskih nemaca.”, kažu autori projekta.

Promocija će biti prilika da, u okviru obeležavanja Svetskog dana ljudskih prava (10. Decembra 2012), ponovo razgovaramo o ovoj temi, uz prisustvo nekolicine istaknutih intelektualaca koji će nam se ovom prilikom pridružiti.

 

 

Komentari