4. Međunarodni festival queer filma MERLINKA

Četvrti Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ održaće se od 13. do 17. decembra 2012. godine u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Za pet dana festivala odabrano je preko 40 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova. Slogan ovogodišnjeg festivala je Transformacija i pojedini filmovi kao glavnu temu imaju transseksualnost. Cilj Merlinka festivala jeste da uz pomoć filmske umetnosti transformiše srpsko društvo u tolerantno i društvo koje prihvata različitost svojih članova.

Posebno izdvajamo nagrađivani turski film „Trbušni plesač“ koji je snimljen po istinitom događaju, američki film „Savršena porodica“ sa legendarnom Ketlin Turner, francuski film „Žica“ sa filmskom divom Klaudijom Kardinale, kanadski film „Provala oblaka“ sa oskarovkama Brendom Friker i Olimpijom Dukakis, kao i holandski dokumentarac „Ja sam sada žena“ o transseksualnim osobama koje su prve promenile pol sredimo 20. veka i sada su sredovečne gospođe.

 

Festival zajedničkim snagama organizuju Gej lezbejski info centar, Dom omladine Beograda uz podršku Heinrich Boell Stiftunga, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Gete instituta, Francuskog instituta, UNDP, Holandske ambasade i Kanadske ambasade.

 

Ulaznice su u prodaji na  Eventim prodajnim mestima, po ceni od 150 dinara.

 

Program

Četvrtak 13.12.2012.
17:00 Igrani film Tajna
19:00 Dokumentarac Trans
21:00 Igrani film Trbušni plesač

Petak 14.12.2012.
17:00 Kratki filmovi:
Uzgoj i red
Izvan tima
iControversy
Sve veći bolovi
Linija cilja
Teško za izgovoriti
Prazno gnezdo
Mali gej dečak Krist je mrtav

19:00 Igrani film Žica
21:00 Igrani film Savršena porodica

Subota 15.12.2012.

17:00 Kratki filmovi:
Prora
Nervoza zbog nastupa
Ljubavni ratovi
Saglasnost
Tek sam počeo
Dečak je
Ispovest sveštenika
Narednik
Džejms

19:00 Dokumentarac Naš gej heroj – Vito
21:00 Igrani film Provala oblaka

Nedelja 16.12.2012.
17:00 Kratki filmovi:
Upleteno
Spiralna tranzicija
Zeka
Tandem
Tišina
Tranzicija
Mačka pleše
Žizela i Malis
Najbolji hleb
Kroz objektiv

19:00 Dokumentarac Ja sam sada žena
21:00 Igrani film Gejba

Ponedeljak 17.12.2012.
17:00 Dokumentarac Kralj stripa
19:00 Dokumentarac Biti gej u Istočnoj Nemačkoj
21:00 Igrani film Najgledanija sapunica

*************************

O FILMOVIMA:

13. decembar 2012.

17:00 Tajna
Režija: Przemislav Wojcieszek
Glumci: Tomaš Tindik, Agnieszka Podsiadlik, Marek Kepinski
Poljska, 2012.
Trajanje: 82 min.
Ksaveri i Karolina došli su u posetu kod Jana. Jan je Ksaverijev deda koji živi sam u jednom udaljenom selu. Ksaveri je drag kraljica. Karolina tvrdi da je Ksaverijeva menadžerka. Jan je jedini rođak sa kojim je Ksaveri ikada osećao povezanost. Ksaveri je homoseksualac. Karolina je Jevrejka. Jan ima više od 80 godina i nekada je bio vojnik u pokretu otpora. Karolina zna da se u kući u koju je upravo ušla pre 70 godina dogodilo ubistvo koje je prošlo nekažnjeno. Karolina zahteva odgovore na svoja pitanja. Jan je srećan što može da ih ugosti. Ksaveri nema kud.

19:00 Trans
Režija: Kris Arnold
SAD, 2012.
Trajanje: 92 min.
„TRANS“ je neobičan dokumentarni film o muškarcima i ženama i o svim varijantama između. U njemu se radi o transrodnoj zajednici koja predstavlja možda najviše pogrešno shvaćenu i pogrešno tretiranu manjinu u Americi i širom sveta. Inspirisan neverovatnom pričom Dr. Kristine Mekgin i njenim značajnim radom kao transrodnog hirurga, TRANS nudi veoma ličnu viziju života, ljubavi i izazova veoma upečatljivih likova u svim godinama i raznih slojeva društva. Ovo su priče o zbunjenosti i hrabrosti, uzbuđenju i emocijama koje nikada nisu ispričane – do sada.
Za svakoga ko se ikada pogledao u ogledalo i zapitao „ko sam ja zaista?“
TRANS postavlja još jedno pitanje: „Da li imaš dovoljno hrabrosti da saznaš?“

21:00 Trbušni plesač
Režija: Kaner Alper i Erkan Avci
Turska, 2012.
Trajanje: 99 min.
Neverovatan trio, snažno prijateljstvo i porodične veze koje su se pokazale kao fatalne…
Ovo je film o neobičnom triju: Danijel je nemački foto-reporter u Istanbulu, koji ne poznaje najbolje vrednosti Srednjeg istoka. Kan, feminizirani, ponosni trbušni plesač koga porodica mnogo voli i podržava i Ahmet, koji je rođen u istočnoj konzervativnoj porodici i čija potraga za iskrenošću i slobodom dovodi do tragedije. „Zenne Dancer“ je film inspirisan istinitom pričom Ahmeta Jildiza, koga je 2008. ubio sopstveni otac kada je imao samo 26 godina zbog toga što je bio homoseksualac.

  

 

14. decembar 2012.

17:00 Kratki filmovi
Uzgoj i red
Izvan tima
iControversy
Sve veći bolovi
Linija cilja
Teško za izgovoriti
Prazno gnezdo
Mali gej dečak Krist je mrtav

19:00 Žica
Režija: Mehdi Ben Atia
Glumci: Klaudija Kardinale, Antonin Stali-Višvanadan, Salim Kešiuš
Francuska, 2009.
Trajanje 90 min.
Malika opterećuje mnogo toga nakon što se posle života u Francuskoj vratio kući u Tunis. Mora da prihvati smrt svog oca, ne može da se otvori prema svojoj majci i kaže joj istinu o sebi i ponovo na površinu izbijaju njegovi strahovi iz detinjstva. Ali svi Malikovi problemi bivaju kao rukom izbrisani kada se zaljubi u Bilala, slugu sanjara koji radi na majčinom buržoaskom imanju.

21:00 Savršena porodica
Režija: Ana Renton
Glumci: Ketlin Tarner, Emili Dešanel, Džejson Riter
SAD, 2011.
Trajanje: 84 min.
Super-mama iz predgrađa Ajlin Kliri (glumica sa nominacijom za Oskar-a Ketlin Tarner) je prava katolkinja nominovana za nagradu Katolkinja godine u svojoj lokalnoj zajednici što će joj doneti plaketu kao dokaz. Postoji samo još jedan test koji mora da prođe – mora crkvenom odboru da predstavi svoju porodicu kako bi dobila pečat odobrenja.
To je trenutak kada mora da se suoči sa istinom o svojoj nekonformističkoj porodici, istinom koju je godinama krila. Sa svojom kćerkom lezbejkom (Emili Dešanel) koja će se udati za svoju partnerku, sinom koji je u nesrećnom braku (Džejson Riter) i koji ima ljubavnu aferu sa manikirkom iz kraja i sa sopstvenim brakom sa izlečenim alkoholičarem koji joj otežava život, Ajlin odlučuje da krene u akciju i uzdigne svoje mešanje do novih, neslućenih i izrazito komičnih visina.
Ova srdačna komedija o disfunkcionalnoj porodici pruža izuzetno glumačko izvođenje glumice sa nominacijom za Oskar-a Ketlin Tarner kao konfliktne i komične majke pored vesele grupe glumaca uključujući i Ričarda Čemberlena i Majkla Mekgrejdija. Rediteljka An Renton održava napetost i priča nam iskrenu, modernu porodičnu priču koja nam postavlja pitanje šta zaista čini jednu porodicu savršenom – da li ono kako ona izgleda gledano spolja ili način na koji se svi u njoj osećaju.

 

 

 

15. decembar 2012.

17:00 Kratki filmovi:
Prora
Nervoza zbog nastupa
Ljubavni ratovi
Saglasnost
Tek sam počeo
Dečak je
Ispovest sveštenika
Narednik
Džejms

19:00 Naš gej heroj – Vito
Režija: Džefri Švarc
SAD, 2011.
Trajanje: 93 min.
Nakon pobune u Stonvolu Vito Ruso je pronašao svoj glas kao gej aktivista i kritičar predstavljanja LGBT zajednice u medijima. Napisao je „Celuloidni ormar“, prvu knjigu koja kritikuje način na koji su homoseksualci predstavljeni na filmu u Holivudu. Za vreme krize sa sidom 80-tih godina 20. veka Vito je postao strastveni borac za pravdu preko novoosnovane grupe ACT UP pre nego što je umro 1990. 27. juna 1969. policijska racija u baru u kome su se okupljali homoseksualci pod nazivom Stonvol u Grinič Vilidžu doživela je iznenađujući preokret kada su gosti odlučili da se odupru represiji. Došlo je do pobune na Kristoforovoj ulici i time je počela nova era Pokreta za prava homoseksualaca. Vito Ruso, 23-godišnji student filma, bio je u toj gomili. U narednih dvadeset godina sve do svoje smrti od side 1990. Vito je postao jedan od najglasnijih aktivista koji je inspirisao borbu LGBT zajednice za njena prava.

21:00 Provala oblaka
Režija: Thom Fitzgerald
Glumci: Brenda Fricker, Olympia Dukakis, Kristin Booth
Kanada, 2011.
Trajanje: 93 min.
„Provala oblaka“ je romantični road movie, u kome igraju glumice nagrađene Oskarom Olimpia Dukakis i Brenda Friker koje glume Stelu i Dot, stariji par koji beži iz staračkog doma u Mejnu i vozi se do Nove Škotske kako bi se zvanično venčale. Stela i Dot su zajedno već 31 godinu i verno su bile jedna uz drugu u svim životnim usponima i padovima. Sada su u svojim sedamdesetim godinama, Stela ne čuje dobro, a Dot je skoro slepa. Dotina unuka, puritanka Moli, odlučila je da je za Dot najbolje da živi u staračkom domu u kome će joj biti pruženo sve što joj je neophodno. To prisiljava Stelu i Dot da donesu hrabru odluku: napustiće svoj rodni grad i krenuti put Kanade gde je brak između osoba istog pola legalizovan. To je njihova poslednja šansa da ostanu zajedno. Na putu do Kanade one voze mladog stopera Prentisa, koga igra Rajan Duset. On je momak iz malog grada koji se bavi modernim plesom i koji se vraća u Novu Škotsku da poseti svoju majku na samrti. Uprkos svom samohvalisanju Prentis je jedna zbunjena i ranjena duša koja može mnogo toga da nauči od Stele i Dot dok one biju svoju sopstvenu neočekivanu bitku – da li će nakon tri decenije uspeti da održe svoju porodicu na okupu?

16. decembar 2012.

17:00 Kratki filmovi:
Upleteno
Spiralna tranzicija
Sam sa gospodinom Karterom
Zeka
Tandem
Tišina
Tranzicija
Mačka pleše
Giselle & Malice
Najbolji hleb
Kroz objektiv tetoviranog Kenija

19:00 Ja sam sada žena
Režija: Michiel van Erp
Holandija, 2011.
Trajanje: 87 min.
Prva generacija transseksualaca koji su prošli kroz promenu pola u Kazablanki sredinom 50tih i 60tih godina dvadesetog veka razmatraju svoje živote. Da li se ovi pioniri osećaju u potpunosti kao žene i da li im je promena pola donela ispunjenje u životu koje su očekivali? Žene u filmu tretirao je isti ’čudotvorni lekar’ Džordž Buro (Georges Burou). Dokle god su ovi ’pacijenti’ plaćali nije bilo preduslova, nisu postavljana pitanja na njegovoj klinici u Kazablanki. Ovo je film o potrazi za skoro nedostižnim snom, o jazu između njegovog ostvarenja i surove realnost koja ponekad nastupa nakon toga.

 

 

 

21:00 Gejba
Režija: Jonathan Lisecki
Glumci: Jenn Harris, Matthew Wilkas, Mike Doyle
SAD, 2012.
Trajanje: 89 min.
Džen i Mat su najbolji prijatelji sa koledža i sada su u svojim 30tim godinama. Džen je izabrala da bude sama i provodi svoje dane držeći časove joge i obavljajući poslove za svog šefa. Mat pati od blokade pisca stripova i ne može da preboli svog bivšeg dečka. Oni odlučuju da ispune obećanje iz mladosti da će zajedno imati dete… na starinski način. Da li će uspeti da prevaziđu sve ozbiljne i neočekivane prepreke na koje nailaze u pokušaju da urede svoje karijere i svoj društveni život u pripremi za roditeljstvo? „GayBy“ je komedija o prijateljstvu, zajedničkom odrastanju, seksu, usamljenosti i o porodici koju biramo sami.

 

 

17. decembar 2012.

17:00 Kralj stripa

Režija: Rosa von Praunheim
Nemačka, 2012.
Trajanje: 80 min.
Ralf Kenig, jedan od najuspešnijih crtača stripova u Nemačkoj, postao je poznat sa svojim stripom „The most desired man“ na osnovu koga je snimljen film 1994 sa glumcem Tilom Švajgerom u glavnoj ulici. Igrajući se veoma duhovito klišeima koji prate homoseksualnost uspeo je da dopre i do heteroseksualne publike. U filmu „Kralj stripa“ Rosa von Praunheim predstavlja nepretencioznog i skromnog muškarca koji je svojim briljantnim opservacijama ostavio svog traga među generacijama.

19:00 Biti gej u Istočnoj Nemačkoj
Režija: Ringo Rösener, Markus Stein
Nemačka, 2012.
Trajanje: 91 min.
Ovaj dokumentarni film bavi se pitanjem kako su homoseksualci živeli u ‘realsocijalizmu’, gde je u ideologiji DDR smatrano da je homoseksualnost relikt buržoaskog dekadentnog morala i da je štetna za socijalističko društvo. U ovom filmu susrećemo se sa šestorićom muškaraca koji otvoreno govore o svojim društvenim i intimnim iskustvima, neki po prvi put, i upoznajemo osobe koje teško da bi mogle biti raznolikije ili kontradiktornije. Na jednoj strani skale je Frenk Šefer, berberin i oštroumni i snalažljivi individualac; na drugoj strani je Eduard Štapel, akademac teolog koji je osnovao mrežu udruženja homoseksualaca u čitavom DDR na koga se Štazi čvrsto fiksirao. Iako homoseksualnost nije bila kažnjavana od 50tih godina dvadesetog veka, zavera ćutanja, osuda, pritisak da se prilagodi društvu i seksualnoj diskreciji nastavili su da postoje. Ova priča nam predstavlja niz snažnih i, uprkos svih patnji, duhovnih muškaraca koji su morali da se bave svojom homoseksualnošću sami, svaki sa svojom sopstvenom, veoma različitom strategijom preživljavanja i prilagođavanja.

 

21:00 Najgledanija sapunica
Režija: Odilon Rocha
Uloge: Guilherme Duarte, Vanessa Giácomo, Paulo Lontra
Brazil, 2011
Trajanje: 106 min.
Brazil, 1978, grupa ljudi živi u diktaturi, u euforiji zbog disko groznice i fantazije „Dancin’ Days“, sapunice u najgledanijem terminu, čija izmišljena radnja je smeštena u istoimeni noćni klub u Riu de Žaneiru. Nakon fatalnog incidenta Amanda i Dora (dobro plaćena prostitutka koja je zavisna od TV drame i njena „služavka“) su prisiljene da pobegnu iz Sao Paola u Rio de Žaneiro. Dok uzbuđenje zbog posete diskoteci „Dancin’ Days“ Amandi skreće pažnju sa situacije u kojoj se nalazi, Dora se sprema da se suoči sa svojom tajnom prošlošću. U skladu sa teorijom malog sveta njihove sudbine će se ukrstiti sa sudbinom Hoaoa Paula, diplomate koji se oseća kao stranac u svojoj sopstvenoj zemlji, sa sudbinom revolucionara Vićentea i njegovog brata Pedra kao i tinejdžera Ćaoa koga su odgajili baba i deda i koji računa na podršku svoje prijateljica Monike u borbi da bude prihvaćen kao gej muškarac. Oboje mladih su ludi za disko groznicom i fascinirani sapunicom „Dancin’ Days“.

 

Komentari