Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a, u Domu omladine Beograda biće održana besplatna projekcija dva dokumentarna filma koja za temu imaju životne priče ljudi obolelih od HIV-a. Koliko zaista znamo o virusu HIV-a? Kako žive HIV pozitivni ljudi? Kakvi su aktuelni podaci u polju medicine i psihologije?

Pogledajte filmove “Sporedni efekat sreća” i “Pozitivna mladost“.
Organizacija: Merlinka Festival i DOB

 


19:00

“Sporedni efekat sreća”
Režija: Julia Csabai i Alida Szabo
Nemačka, 2011.
Trajanje: 52 min.

Volfgang i Roland imaju 72 i 58 godina i stanuju zajedno u Berlinu već 11 godina. Kažu da im je danas život mnogo srećniji i ispunjeniji nego pre 25 godina, pre nego što su se upoznali i pre nego što su obojica znali da su HIV pozitivni. Pre Virusa živeli su neupadljivim životom srednje klase. Imali su posao i zaboravljali su ili potiskivali svoje umetničke ambicije. Kada su odrastali i tek otkrivali svoju naklonost prema muškarcima, homoseksualnost se u Nemačkoj smatrala prekršajem.

Obojica nam veoma ganuto pričaju o tome kako je Virus ušao u njihove živote i kako je sve promenio. Sahranili su svoje ljubavnike, sahranili su veliki broj prijatelja i izgubili posao. Njima je, kao i hiljadama inficiranih 80tih godina, preživljavanje delovalo beznadežno. Virus je dominirao njihovim životima i brojni sporedni efekti prvih lekova odneli su im snagu i dostojanstvo.
Danas se sve to skoro uopšte ne primećuje. Zahvaljujući novim koktelima lekova Volfgang i Roland ponovo su uzeli svoje vreme u svoje ruke. I baš sada, baš u ovoj situaciji ugledali su svoju šansu: mogućnost za kreativnost i nenadanu, ispunjenu ljubav. Njihova usamljenost pretvorila se u obostrano kreativno oduševljenje životom. Iako se danas osećaju dobro i zdravi su, senka bolesti i dalje se s vremena na vreme nadvija nad njima.

Emotivni i često veseli dvostruki portret prati Volfganga i Rolanda već pet godina, od 2005. do 2010. Ovo je romantičan film o dvojici šarmantne starije gospode.

 

 

                        

 

20:00
“Pozitivna mladost

Režija: Čarli Dejvid
SAD, 2012.
Trajanje: 42 min.

„Pozitivna mladost“ je jednosatni televizijski dokumentarac koji prati četvoro omladinaca (starosti od kasnih tinejdžerskih godina do 27) koji su HIV pozitivni u četiri različita grada Amerike u stilu „sinema verite“. U periodu odrastanja, 80tih i 90tih godina dvadesetog veka bili smo bombardovani užasnim statistikama o HIV-u i sidi. Trideset godina kasnije i dalje učimo. Koliko su mladi obrazovani danas i zbog čega je stopa zaraze među mladima i dalje najveća? Gledali smo retrospektivne dokumentarne filmove o sidi i intervjue sa preživelima, ali kakva je situacija sa omladinom koja je HIV pozitivna danas? Želimo da predstavimo inspirativne pojedince i često težak put koji su morali preći kako bi stigli dovde. Svaka od ove četiri osobe odabrana je kako bi se stvorila dinamična perspektiva na realnost života sa HIV-om danas. Stručnjaci iz oblasti medicine i psihologije pružili su aktuelne podatke i stavili realnost života sa HIV-om u istorijski kontekst.

 

 

Komentari