Projekcija dokumentarnog filma: “PUSKÁS HUNGARY”

Organizacija: Dom omladine Beograda i Mađarski kulturni institut “Collegium Hungaricum
Režija: Tamás Almási, trajanje 116 min (2009. godina)
Ulaz je slobodan!

Ovo je priča o legendi mađarskog fudbala, Ferencu Puškašu. Detinjstvo je proveo u budimpeštanskim siromašnim četvrtima, a završio je karijeru kao međunardni superstar. Ne obazirući se na burno vreme politike, rata i konvencija društva, život je posvetio jedinoj stvari koju je zaista voleo i znao da radi najbolje: igranju fudbala.

Ovo je film je o toj zagonetnoj figuri, kapitenu legendarnog tima mađarske reprezentacije 50ih godina prošlog veka, koji je prevazišao siromaštvo, Drugi svetski rat i mađarsku revolcuiju 1956. da bi se posle fizičkog i psihičkog sloma, vratio na vrh sveta, još jednom, u tridesetim godinama života, i postao svetski priznati špic Real Madrida.

 

Na projekciji dokumentarnog filma “Puškaš Hungary” posetioci će moći da po specijalnim cenama kupe roman “Ništa od umetnosti” Petera Esterhazija, živog klasika mađarske i evropske književnosti, posvećen velikom Puškašu. Ovaj roman je jedna od najvažnijih knjiga Petera Esterhazija, a njegovo srpsko izdanje objavljeno je pre nekoliko meseci u “Arhipelagu”.

Roman “Ništa od umetnosti” je neobična i uzbudljiva knjiga o majci i o fudbalu, o Puškašu i o Božiku, o Ciboru i o Hidegkutiju. Glavni junak romana je dečak koji odrasta pored majke koja je zaluđena fudbalom i čiji je život trajno obeležila slava velike mađarske fudbalske generacije i prijateljstvo sa njenim najvećim zvezdama.

 

 

Komentari