BOSIFEST 2016.

Sedmi beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom pod sloganom SNAGA KREATIVNOSTI
Ulaz je slobodan!

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji organizuje Uduženje Hendi Centar Koloseum. Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano preko 300 filmskih ostvarenja koja se bave tematikom života osoba sa invaliditetom, ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela, a pored prikazivanja filmova BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija, tribina, performansa i izložbi.

Svrha osnivanja BOSIFEST-a je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Na festivalu će biti prikazano 22 filma u takmičarskom i 12 filmova u revijalnom programu, selektovanih od strane mlade rediteljke Jelene Gavrilović.

Žiri sedmog  BOSIFEST-a čine: Srđan Dragojević, Ivan Karl, Nebojša Bradić i Vladan Vukosavljević.

Program:

Sreda, 1. jun

12.00-13.00

Filmovi:
Hoćemo li u šetnju?
Autori: Kim Young-geun, Kim Ye-young                       
Zemlja: Južna  Koreja
Trajanje: 08:57
Žanr: Animirani                  
Godina produkcije: 2009.
Čovek sa oštećenjem vida, Young-kwang pravi taktilnu mapu kako bi prošetao sa svojom sestrom, koja je u bolnici. Njegova sestra kreće u zamišljenu šetnju po taktilnoj mapi uz pomoć Young-kwanga.

Super zvuci
Autor: Stephen de Villiers  
Zemlja: Australija
Trajanje: 13:32    
Žanr:  Kratki film, Drama
Godina produkcije: 2014.
U mirnom gradiću, dečak sa težnjama da bude superheroj upoznaje zanimljivu devojčicu. Uplašen da će ga ona videti onakvog kakav je, dečak čini sve kako bi je izbegao, bežeći u svoj svet mašte. Zanemarujući ovo, devojčica, koja ima sopstvene probleme, pokušava da stupi u kontakt. Nakon niza događaja, dečaku je pružena šansa da bude superheroj koji sanja da postane.

Užad

Autor: Pedro Solis Garcia
Zemlja: Španija
Trajanje: 10:52  
Žanr: Animacija
Godina produkcije: 2014.
Marijinu rutinu u školi menja dolazak jednog specijalnog deteta. Uskoro postaju bliski prijatelji. Film je pun nijansi i opisuje nežnu priču prijateljstva između dva posebna deteta. Film „Užad“ takođe govori o vrednostima i iluzijama i sposoban je da očara gledaoca od prvog kadra i od prve muzičke note sve do kraja. Novi kratki film Pedra Solisa je „namenjen svim uzrastima, posebno deci“.

Spektar: Priča o umu
Autori: Jill Jones, Brent Yontz
Zemlja: SAD
Trajanje: 24:00
Žanr: dokumentarni, animirani
Godina produkcije: 2015.
SPEKTAR  je animirani film o autizmu i senzornoj percepciji . Ovo je prvi dokumentarac koji se bavi temom čula kroz prizmu nekoliko osoba sa autizmom. Film prikazuje dr Temple Grandin, pesnika Tito Mukhopadhyay, umetnicu Judy Endow i umetnika borilačkih veština Nick Walker-a.

16.00-18.00

I dalje trčim
Autori: Sven Harding, Wayne de Lange    
Zemlja: Južna Afrika
Trajanje: 04:45
Žanr: Poetski Dokumentarac (kratki)
Godina produkcije: 2014.
I dalje trčim je kratak film o tome kako ljudski duh prevazilazi ekstremne prepreke. Film prati priču Wings for Life ambasadora Pietera du Preeza, koga je udario auto dok je vozio bicikl pre 10 godina i to ga je ostavilo paralizovanim od grudi na dole. Uz čistu odlučnost i nagon da nastavi da trči, Pieter je postao prvi C6 kvadriplegičar koji je završio ceo Iron Man trijalton.
Ovaj film je lep primer dobro oblikovanog pripovedanja koji oslikava svakodnevne teškoće jednog izvanrednog čoveka.

Ironije života
Autor: Ignacio Sapúlveda
Zemlja: Španija
Trajanje: 09:28
Žanr: Drama, Komedija
Godina produkcije: 2012
Ironije života“ govori o ironijama koje doživljavamo na dnevnoj bazi. U njima leži začin života. Ove ironije su znaci koji nas navode da razmišljamo, menjamo se i razvijamo.

Među slepima
Autor: Eva Spreitzhofer
Zemlja: Austrija
Trajanje: 95:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
Andy Holzer je slep od rođenja. Nikada nije dozvolio drugima da mu nametnu značenje toga. Sada ima 46 godina i strastveni je planinar, skijaš i izveštač sa putovanja. Prema njegovom proračunu, najviše slepih ljudi ima među videćim osobama. Eva Spreitzhofer oslikava svakodnevni život harizmatičnog filozofa i na taj način kreira opsežnu refleksiju na čula: na realnost i mogućnosti,  na opažanje i prevazilaženje granica.

18.00-19.00
SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA

I ti imaš hendikep
Autor: Idriss Gabel
Zemlja: Belgija
Trajanje: 23:08
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2014
Sa kamerama i mikrofonima u ruci, odrasli sa invaliditetom intervjuišu profesionalce u toj oblasti i ispituju prolaznike na ulici o pogledu društva na njih.
Suočavaju nas sa pojmom drugačijeg, kao i sa poreklom i istorijom reči „hendikep“. Tako Anne, Samuel, Leila, Michael i drugi dele svoje snove i okreću reč „hendikep“ u raznim pravcima uz humor i sa emocijom

19.30-21.30

Restart
Autor:  Dejan Petrović
Zemlja: Srbija
Trajanje: 43:35
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2014.
Nakon desetogodišnje pasivnosti i samoizolacije, slikar Darko Babić prihvata poziv galerije u svom gradu, da u njoj izlaže. Time započinje desetomesečni proces pripremanja izložbe, ali i neizvesni period borbe sa pasivnošću, navikama i sopstvenim ograničenjima. Uz poziv, umetnik prihvata i rizik da zidovi galerije ostanu prazni. Film je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije.

U međuprostoru
Autor: Maša Šarović
Zemlja: Srbija
Trajanje: 09:00
Žanr: Dokumentarni
Godina nastanka: 2016.
Lana Nikolić ima motorički hendikep-otežano se kreće. Lana i njen dečko Saša se spremaju za posao. Da bi stigli na autobus, Saša Lanu podiže i trči s njom na stanicu. Menjaju više prevoza, zatim Saša izlazi iz autobusa, Lana nastavlja sama do centra Beograda. Staje u pekaru da bi jela i da bi se odmorila. Nastavlja polako do svog radnog mesta-Inicijative mladih. Nakon radnog vremena treba joj pomoć da se spusti sa četvrtog sprata niz komplikovane stepenice. Umorno dolazi kući, ali nakon što se malo odmori sa dečkom počinje lepši deo dana: motorom se voze po Beogradu, a nakon toga završavaju na svirci.

Gabor
Autor: Sebastián Alfie
Zemlja: Španija
Trajanje: 70:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2014.
Sebas mora da snimi dokumentarac na temu slepila na planinama Bolivije. Tražeći opremu, Sebas je upoznao Gabora, bivšeg snimatelja koji je izgubio vid pre 10 godina. Sebas nudi da mu bude partner i da snimaju zajedno u Boliviji. Ali ako Gabor ne može da vidi, kako će onda snimati film?

Četvrtak, 2. jun

Filmovi:

12.00-13.00

Retina
Autor: Darko Dragičević
Zemlja: Irska
Trajanje:10:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
Slep i siroče, gradski dečak se seli na magično ostrvo gde mora ponovo da sagradi svoj svet uz pomoć svoje bake i očuvanih čula.

Dženis
Autor: Aisha Roberson
Zemlja: Holandija
Trajanje: 26:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
Reditelj Aisha Roberson prati svog brata Dženisa (22) pri njegovim prvim slobodnim koracima na putu ljubavi. On metodično traži savršenu ženu sa crvenim usnama. Dženis je rođen sa Williams-Beuren sindomom koji se ispoljava kroz mentalne poteškoće i natprosesečne socijalne veštine. Pored toga, Dženis je neodoljivo fasciniran svačim što se vrti. Hoće li Dženis pronaći devojku koja mu odgovara?

Život sa Aspergerovim sindromom
Autor: Jaime Ekkens
Zemlja: SAD
Trajanje: 04:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2013
Film „ Život sa Aspergerovim sindromom“ je animirani dokumentarni film koji prikazuje izazove u odrastanju i življenju sa Aspergerovim sindromom.  To je više od narativnog glasa koji pokazuje da Aspergerov sindrom ne znači „biti po malo čudan“, nego se ovde radi o prilagođavanju svom ograničenju pod uticajem anksioznosti i izolacije. Tehnika uključuje spektar slika, rotoskop, animirane likove i žive slike.

13.00-14.00
Radionica: Kultura-potreba ili luksuz za osobe sa invaliditetom

16.00-18.00
Ova kolica nisu ja

Autor: Andy Taylor Smith
Zemlja: Velika Britanija
Trajanje: 09:47
Žanr Dokumentarni
Godina produkcije: 2011.
Kada celebralna paraliza ograniči Alana Martina na život u kolicima i bez moći govora, on odbija da ograniči sebe. Kada dobije pristup tehnologiji koja mu omogućava da govori, njegov život se promenio.

Ljubav je slepa
Autor: Sabine Crossen
Zemlja: Francuska            
Trajanje: 14:10                                    
Žanr:  Kratki
Godina produkcije: 2016
Tristan se zaljubljuje u svoju slepu pacijentkinju, Angelu. Nakon što su se venčali i dobili prelepog dečaka, Tristan saznaje da ne samo da je operacija koju je izveo na njoj da joj spasi vid bila neuspešna, već i da se ona zarazila smrtonosnim virusom. Tristan preduzima drastične mere.

Opraštam ti
Autor: Marina Zorić
Zemlja: Srbija            
Trajanje: 22:39                                                            
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
Marko Ivančević, pesnik po sili sudbine, u priči o sebi između ostalog kaže: ,,Obogaćujem svoj život, minut po minut, sat po sat. Živim od danas do sutra, to je istina, ali u nekom drugom odeljku o ljubavi koju u svojim pesmama stalno naglašavam…“ Marko danas ima 33 godine. Već 14 godina bije bitku s Parkinsonovom bolešću, koja neumitno uzima danak. Oduzela mu je želje.

Ohrabri lava
Autori: Patryk Rebisz, Erinnisse Rebisz
Zemlja: SAD
Trajanje: 67:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
Fotografkinja koja je slepa, muzičar koji pati od  gubitka sluha i slikarka koja je  izgubila polovinu mozga u bokserskom meču- film istražuje značenje slika, krhkost sećanja i želju za značajem u današnjem svetu,  kroz oči, uši i um tri umetnika.

18.00-20.00

KANTHARI: promena iznutra
Autor: Marijn Poels
Zemlja: Nemačka, Poljska
Trajanje: 52:08
Žanr: Dokumentarni
Godina proizvodnje: 2015
Uzbudljiv put slepog kandidata za Nobelovu nagradu, Sabriniye Tenberken, od Tibeta, Indije, do Istočne Afrike kako bi upoznala četiri hrabra vizionara, koje su pogodile nedaće (AIDS, albinizam, gubitak vida i ženska kastracija) i koji su transformisali svoje izazove u inovativne socijalne projekte. Ljudi kao Ojok Simon – koji je izgubio vid u pobunjeničkom napadu na njegovo selo.  On sada vodi pčelarsku zadrugu za slepe u ruralnim sredinama na severu Ugande. Film pospešuje razumevanje potencijala ljudi sa invaliditetom uz surov, posmatrački stil kinematografije  i putem živog pripovedanja.

Ulazak Fauna
Autori: Tamar Rogoff, Daisy Wright
Zemlja: SAD
Trajanje: 67:00
Žanr:  Dokumentarni
Godina produkcije: 2015
Neizvesna saradnja između iskusnog koreografa i mladog glumca sa cerebralnom  paralizom donosi zadivljujući dokaz da je svako sposoban za čudesne promene. Dok Tamar Rogoff trenira Grega Mozgala za ples u njenoj predstavi, otkrivaju da njen nedostatak formalnog medicinskog treninga i njegov strah i fizički nedostaci nisu prepreka, već podsticaj za njenu koreografiju i njihova jedinstvena otkrića. „Ulazak Fauna“ je priča o veselom, predanom putu ka premijeri predstave. Suočava se sa granicama medicine i umetnosti, kao i sa ograničenjima koja donosi invaliditet.

20.00 – 22.10

Ko će biti moj muž    
Autor: Darya Khrenova
Zemlja: Rusija
Trajanje: 64:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
Predviđali su joj budućnost ruske Coco Chanel dvadeset prvog veka – pre njene saobraćajne nesreće. Kao posledica snažne traume, Nastya se udaljava od čitavog sveta. Ali ne namerava da promeni nekadašnji način života, da pravi kompromise pri izboru životnog saputnika, niti da smanji nivo svojih težnji.

Fausto Takođe
Autor: Juan Manuel Repeto
Zemlja: Argentina
Trajanje: 67:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015
Odluka jednog mladog momka sa autizmom da se upiše na fakultet stvara velike izazove u prosvetnoj zajednici Argentine. Fausto se priprema za prijemni ispit u društvu svojih terapeuta, dok njegova porodica i nastavnici traže najbolji način da ga uključe u proces pun prepreka.

Petak, 3. jun

13.00-14.00

Radionica:
Pokreni promenu – A kako ću ja – Oslonac

Filmovi:

14.00-16.00

Najbolji način
Autor: Angelika Herta
Zemlja: Nemačka
Trajanje: 10:00
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
“Najbolji način” prati priču jedne slepe žene koja odlazi u šoping i stalno nailazi na dosadne prepreke. Njenu priču govori kompjuterski glas Stefi, priča je sastavljena od različitih anegdota iz života slepih ljudi. Koristi se crni humor u pripovedanju priče o njihovom svakodnevnom životu.  

Medanit
Autor: Sarah Noa Bozenhardt
Zemlja: Nemačka
Trajanje: 20:04
Žanr: Kratak dokumentarni
Godina produkcije: 2015
Smeštena u zajedničkoj kući za samohrane majke u Adis Abebi, u Etiopiji, radnja filma Medanit prati svakodnevni život Aster Asefe, dvadesettrogodišnje majke sa oštećenjem vida. Kada njena ćerka izrazi želju da vidi sliku svog oca, Aster se seti da je on, a ne ona, taj koji je nazvao dete Betlehem. Pošto joj je prikazala bogatstvo folklora, pesama i priča, Aster shvata da njena ćerka predstavlja njenog vodiča, njene oči. Raskrstivši sa prošlošću i gledajući napred, odlučuje da promeni ime svoje ćerke u Medanit, što je amarska reč za medicinu i lek.

Nada u rešenja
Autor: Romain Carciofo
Zemlja: Francuska
Trajanje: 52:00               
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2012
Film prikazuje putovanje autora kroz autizam po Francuskoj, sa jednim pitanjem: kako pomoći osobama sa autizmom i njihovim porodicama..

Zanimanje – seksualni asistent
Autor: Rebecca Loyche
Zemlja: SAD
Trajanje: 12:09
Žanr: eksperimentalni dokumentarac
Godina produkcije: 2014
Zanimanje – seksualni asistent je vodeća novost u Evropi iz oblasti seksualnosti. Posao se odnosi na kontroverzne i komplikovane probleme koji se tiču seksualnih potreba osoba sa telesnim i mentalnim poteškoćama ili hendikepom. Iako društvo pokušava da prihvati seksualnu slobodu ljudi, činjenica je da postoji nedostatak podrške onima koji su lišeni toga da budu seksualna bića. Bez obzira da li postoji neposredna veza sa nekim ko nije ,,normalan” po društvenim standardima, seksualnost je potpuno zanemarena ili, još gore, vezana je za nešto nekarakteristično i nije prihvaćena kao svakodnevna ljudska potreba.

Pozajmi uvo
Autor: Fabien Luszezyszyn
Zemlja: Francuska
Trajanje: 05:24
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
Slobodna razmena mišljenja između gluvih  i čujućih osoba.

Ovo je Džo    
Autor: Francis Diaz Fontan
Zemlja: Španija        
Trajanje: 04:00
Žanr: Dokumentarni                                
Godina produkcije: 2014.
Tokom ’70-ih, u Njujorku, Džo Šuster radi kao dostavljač. Ali nije uvek bilo tako…

Spajanje tačaka
Autor: Pablo Romero-Fresco
Zemlja: Velika Britanija
Trajanje: 11:56
Žanr:  Kratak dokumentarni        
Godina produkcije: 2012.                                    
„Spajanje tačaka“ je prvi dokumentarac  o zvučnom zapisu koji nam daje primer pristupačnog  pravljenja filma. Priča je o Trevoru koji je izgubio vid sa 60 godina. Nakon  perioda  depresije, on pronalazi izlaz uz pomoć audio zapisa, koji mu, takođe, omogućava da oživi svoju  strast prema filmu i pozorištu.

16.00-18.00
Nevažeći gresi

Autor: Patty Berne
Zemlja: SAD
Trajanje: 32:18
Žanr: Dokumentarni        
Godina produkcije: 2013
Sins Invalid“ svedoči izvođenju projekta koji neguje i slavi umetnike sa invaliditetom, koncentrišući se na umetnike druge rase, queer umetnike i umetnike neopredeljenog polnog identiteta. Od 2006. godine, njegova izvođenja su istražila teme seksualnosti, lepote i tela sa invaliditetom, i na taj način uticala na hiljade ljudi kroz živa izvođenja. „Sins Invalid“ je ulaz u apsurdno tabu temu seksualnosti i invaliditeta, manifestujući novu paradigmu pravde za osobe sa invaliditetom.

Vasilii Eroshenko: Put ka suncu                                                               
Autor: Ekaterina Dorofeeva
Zemlja: Rusija
Trajanje: 26:00                
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015.
Vasily Eroshenko je bio čovek, čije ime se malo znalo. Slep skoro od svog rođenja, uprkos svojoj bolesti živeo je iznenađujući i sjajan život. Bio je klasičar Japanske kulture, talentovani muzičar, jedan od glavnih pevača esperanto jezika koji je strasno voleo život i ljude. Putovao je po celom svetu i pomogao slepima da osete ovaj svet. Vasily Eroshenko bio je osoba čija je svrha života bila u stvaranju dobrog.

Dobrodošli u poslednju knjižaru
Autor: Chad Howitt
Zemlja: SAD
Trajanje: 11:35
Žanr: Dokumentarni
Godina produkcije: 2015
Boreći se protiv porasta broja čitalaca elektronskih knjiga, sloma velikog lanca biblioteka i protiv svojih ličnih prepreka, Josh Spencer otvara „Poslednju knjižaru“.

Pogledi zatvorenih očiju    
Autor: Dora Filipović
Zemlja: Srbija
Trajanje: 15:44
Žanr: Poetski dokumentarac
Godina produkcije: 2015
Film govori o slepim i slabovidim ljudima koji nas upoznaju sa njihovim načinom života uz pomoć zvuka i razmišljanja o zvuku. Opisuju se njihove emocije i kako se one razlikuju u odnosu na čoveka koji vidi. ,,Zaljubio sam se na prvi posluh. ’’ (citat iz snimljenog intervjua ).

18.00
SVEČANO ZATVARANjE FESTIVALA
DODELA NAGRADA

Komentari